Coronavirus

Her er den britiske coronamutation konstateret i Danmark

Region Nordjylland har haft flest tilfælde af den engelske virusvariant, der kan være op til 74 procent mere smitsom.

Den engelske mutation af coronavirus har de seneste uger spredt sig som en steppebrand i England, og den yderst smitsomme variant skaber også stor bekymring herhjemme.

Det har ført til en yderligere skærpelse af restriktionerne, hvor regeringen med virkning fra onsdag blandt andet har nedsat forsamlingsforbuddet til fem personer.

Men hvor i Danmark er den britiske coronavariant, der går under navnet B.1.1.7, indtil videre fundet?

Statens Serum Institut (SSI) har fulgt spredningen af cluster B.1.1.7 i de danske regioner siden uge 45 og frem til uge 52.

Af rapporten 'Scenarier for udviklingen i den engelske virusvariant' fremgår det, at forekomsten er højest i Region Nordjylland med 31 tilfælde.

Region Midtjylland og Syddanmark ligger i bunden af opgørelsen med færrest tilfælde (5 og 6).

Vi ser kun toppen af isbjerget

Camilla Holten Møller, læge ved Statens Serum Institut

Analysen er baseret på 75 positive prøver med cluster B.1.1.7 i løbet af de otte uger, hvor regionerne i alt har sekventeret 13.359 positive coronatests.

Det lille antal stikprøver giver naturligt relativt store statistiske usikkerheder, skriver SSI i sin rapport. Der vil derfor være behov for løbende at opdatere estimaterne og lave nye analyser, lyder det.

SSI anslår, at udviklingen i forekomsten af den engelske coronavirus i Region Nordjylland er cirka fire uger foran Region Hovedstaden.

Toppen af isbjerget

Forekomsten af den britiske mutation B.1.1.7 i de fem regioner er baseret på en såkaldt helgenom-sekventering af stikprøver af positive coronatest.

Helgenom-sekventering er en metode, hvorved man analyserer virussens arvemateriale. Blandt de positive pcr-tests udvælges et repræsentativt antal stikprøver til undersøgelse med helgenom-sekventering, forklarer læge Camilla Holten Møller fra Statens Serum Institut.

- Danmark er blandt de lande, der sekventerer mest i verden, men målsætningen er at sekventere på så mange positive prøver som muligt, siger hun til TV 2.

Ifølge Statens Serum Institut er der i perioden analyseret arvemateriale fra 11 procent af alle positive prøver i Danmark i perioden.

Derfor er det forventningen fra SSI, at det reelle antal danskere, som er smittet med den britiske variant, vil være cirka ni gange højere.

- Vi ser kun toppen af isbjerget, siger Camilla Holten Møller.

Den muterede coronavirus fra England vurderer SSI til at være mellem 50 til 74 procent mere smitsom end de allerede kendte virusvarianter.

86 tilfælde i Danmark - smitteopsporing førte til flere fund

SSI har tidligere oplyst, at der er påvist 86 tilfælde af den britiske virusvariant i Danmark.

I ovenstående tabel fremgår det, at der er konstateret 75 prøver af den britiske mutation.

Forskellen skyldes ifølge Camilla Holten Møller, at man har fundet yderligere 11 personer via aktiv smitteopsporing fra personernes smittekæder.

- Men de indgår ikke i statistikken, da der her er tale om stikprøver, som er tilfældigt udvalgt, lyder det.