Coronavirus

Restriktionerne er et stort skridt i den rigtige retning, vurderer ekspert

Tiltagene er fornuftige og vil formentlig forhindre smittetallene i at eksplodere, siger Viggo Andreasen, som er lektor i epidemiologisk matematik.

Den engelske virusmutation truer med at få de danske smittetal til at stige eksponentielt, og derfor bliver der fra på onsdag indført nye restriktioner i Danmark.

Blandt andet bliver forsamlingsloftet sænket fra 10 til 5, afstandskravet øges til to meter, og myndighederne anbefaler, at man aflyser alle aftaler, hvis det er muligt.

Tiltagene er fornuftige og vil formentlig forhindre smittetallene i at eksplodere. Det vurderer Viggo Andreasen, som er lektor i epidemiologisk matematik på Roskilde Universitet.

- Vi har taget et stort skridt i den rigtige retning af at få bedre kontrol over smittesituationen, siger han.

Nogenlunde det der skal til

Viggo Andreasen fortæller, at han netop har læst en engelsk undersøgelse fra perioden før jul, hvor England var igennem en nedlukning, som kunne minde lidt om den, Danmark er underlagt nu.

Og der kunne man se, at antallet af smittetilfælde med den oprindelige coronavirus faldt, mens antallet af smittetilfælde med den engelske mutation steg roligt med en fordoblingstid på et par uger i England.

- Så jeg tror, det her er et vældig godt bud, og det vil i hvert fald forsinke den nye variant så meget, at vi har bedre tid til at reagere. Jeg tror, det er nogenlunde det her, der skal til, lyder det fra lektoren.

Vil være dominerende fra midt februar

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) gjorde det klart på dagen pressemøde, at man ikke sætter spørgsmålstegn ved, om den engelske coronamutation bliver dominerende i samfundet. For det gør den, sagde han.

Derfor er det nu et spørgsmål om at forsinke spredningen af den meget smitsomme virusvariant, så det danske sundhedsvæsen ikke kollapser.

Ifølge myndighedernes beregninger vil mutationen være den dominerende virus i Danmark i midten af februar.

- Og fra da af vil vi have en epidemi med en virus, som er markant mere smitsom end den variant, vi har levet med i Danmark de sidste 10 måneder. Det stiller ekstra store krav til epidemikontrollen og til os alle sammen, lød det fra sundhedsministeren.

Skal forhale mutationens indmarch

Ifølge Viggo Andreasen kunne man i princippet godt udrydde den engelske mutation.

- Hvis vi alle sammen satte os på vores hænder derhjemme og lavede absolut ingenting i en måned, ville den britiske variant forsvinde.

Men det, vi har behov for nu, er at forhale mutationens indmarch så meget, at det når at blive forår eller sommer.

- Der ved vi, at corona smitter væsentligt mindre, og der begynder vi også at kunne få glæde af de vaccinationsprogrammer, som lige nu er ved at blive rullet ud.