Samfund

Jes Dorph afskediget efter intern undersøgelse

Jes Dorph skriver i et opslag på Facebook, at han er rystet og skuffet, samt at der er centrale dele af anklagerne, han ikke kan genkende.

TV-værten Jes Dorph-Petersen skal ikke længere være vært på programmet 'Go' aften Live', der produceres af Nordisk Film TV for TV 2.

Over for TV2.dk bekræfter TV 2s presseafdeling, at Jes Dorph er blevet afskediget efter en intern undersøgelse om seksuelt krænkende adfærd på TV 2.

TV 2 igangsatte en intern advokatundersøgelse i efteråret 2020, efter #MeToo-debatten for alvor blussede op herhjemme, da tv-værten Sofie Linde til 'Zulu Comedy Galla' fortalte om en oplevelse, hun havde haft til en DR-julefrokost for 12 år siden.

Til julefrokosten var hun angiveligt blevet afkrævet et blowjob af en "stor tv-kanon", der truede med at ødelægge hendes karriere, hvis hun afslog.

Derefter blev fokus rettet mod blandt andet TV 2, fordi seks kvindelige TV 2-ansatte skrev et åbent støttebrev til Sofie Linde om, at de også har oplevet krænkende adfærd i mediebranchen. Brevet blev underskrevet af over 1000 kvinder fra branchen.

Havde svært ved at huske sagerne

I et opslag på Facebook tirsdag aften kritiserer Jes Dorph TV 2 for håndteringen af sagen, som han ikke mener, har været fair.

- Sagsforløbet og konklusionen ryster og skuffer mig voldsomt. Jeg har siden midten af november været igennem en uværdig, ensidig og uretfærdig proces, hvor TV 2 og advokatfirmaet bag undersøgelsen efter min opfattelse fra starten har betragtet mig som skyldig og derfor dømt mig på forhånd, skriver han blandt andet.

Han skriver også, at der er tale om to sager fra henholdsvis 2001 og 2003, og at han derfor havde svært ved at huske de konkrete sager, da han blev konfronteret med dem.

- Undersøgelsens advokat lægger blandt andet til grund i sin afgørelse, at jeg ikke kan huske de to episoder i detaljer og antyder dermed, at jeg lyver eller skjuler noget. Det er forkert.

Jes Dorph: Der er centrale dele af anklagerne, jeg ikke genkender

Desuden er der ifølge ham helt centrale dele af anklagerne, som han ikke kan genkende.

- Selvom vidner har støttet min forklaring har advokatfirmaet og TV 2 alene valgt at lægge anmeldernes version til grund for deres afgørelse. Versioner jeg fik forelagt første gang under den eneste afhøring, jeg deltog i, og som jeg derfor ikke fik mulighed for at forberede mig på, står der i opslaget.

Jes Dorph-Petersen skriver på Facebook, at han ikke har flere kommentarer lige nu. I en mail til TV2.dk skriver TV 2s programdirektør Lotte Lindegaard:

- Vi kan ikke udtale os i detaljer om Jes Dorph-sagen, fordi der – blandt andet som følge af GDPR – er et hensyn til de kvinder, der i fortrolighed har delt deres historier med advokatfirmaet og TV 2. #MeToo handler om, at der er ofre, og der er ingen vindere i disse sager. Det gør ondt, når der er fokus på #MeToo – både på dem, det er gået ud over, og på dem, der bliver anklaget for krænkelser.

Lotte Lindegaard fortæller, at TV 2 hyrede advokatfirmaet Norrbom Vinding til at behandle alle henvendelser fra nuværende og tidligere medarbejdere på TV 2 for at "få tilrettelagt en fuldstændig professionel proces".

Og i det omfang henvendelsen er blevet anset for at vedrøre en mulig krænkende handling, har advokatfirmaet bistået TV 2 med den videre håndtering.

- Vores fokus på TV 2 er at skabe en tryg arbejdsplads uden krænkelser. Derfor accepterer vi heller ikke krænkelser, og krænkelser er uforenelige med at bestride en position, hvor man er et billede på TV 2s værdier. I den situation er vores opgave at trække en streg og drage en konsekvens, uanset hvornår de er foregået.

Vært på flere TV 2-programmer

Jes Dorph er kendt som vært på en lang række TV 2-programmer og startede på tv-stationen i 1989.

Fra 1991 til 2011 var han vært på TV 2 Nyhederne, ligesom han også har været vært på 'Hvem vil være millionær'. I 2015 startede han som vært på 'Go' aften Danmark', der senere skiftede navn til 'Go' aften Live'.

Også journalisten Jens Gaardbo fratrådte sin stilling som studievært i december sidste år på grund af den interne advokatundersøgelse.