Coronavirus

Den britiske coronamutation vil blive dominerende i Danmark i løbet af februar, siger sundhedsmyndighederne

I og med mutationen er mere smitsom end den oprindelige coronavirus, kigger vi også ind i en tid, hvor smittekurven i Danmark vil være stejlere.

- Så snart vi når midten af februar, vil den engelske coronamutation være den dominerende variant i Danmark.

Sådan lyder det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på dagens pressemøde i Statsministeriet.

Mutationen har allerede spredt sig i store dele af verden, heriblandt Danmark. Ifølge en rapport fra Statens Serum Institut (SSI) var der på årets anden dag påvist 86 tilfælde af varianten herhjemme.

Tallet forventes dog at være cirka ni gange så højt, fordi SSI kun havde analyseret 11 procent af prøverne. Det svarer til 774 smittetilfælde.

Stiller ekstra store krav til os alle sammen

Mutationen vurderes ikke at være mere farlig i sig selv, lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S). Men den er markant mere smitsom, og af den grund har myndighederne i dag skærpet restriktionerne.

Det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt mutationen får fat i det danske samfund, for det gør den, siger Heunicke.

- Og fra da af vil vi have en epidemi med en virus, som er markant mere smitsom end den variant, vi har levet med i Danmark de sidste 10 måneder. Det stiller ekstra store krav til epidemikontrollen og til os alle sammen.

I og med mutationen er mere smitsom end den oprindelige coronavirus, kigger vi ifølge myndighederne også ind i en tid, hvor smittekurven i Danmark vil være stejlere.

Derfor gælder det om at forsinke mutationen, for lykkes vi ikke med det, vil den medføre flere indlæggelser, fortæller statsministeren.

- De næste uger bliver fuldstændig afgørende for, med hvilken kraft den engelske variant får fat i vores samfund, siger Magnus Heunicke (S).

Vi skal undgå eksponentielt vækst

Direktør for Statens Serum Institut Henrik Ullum bekræfter de engelske data om, at virusvarianten er 50-74 procent mere smitsom end den oprindelig variant.

Ifølge direktøren har vi i Danmark i ugerne 49 til 52 set en stigning i B117 fra 0,2 til 2,3 procent.

- Det er faktisk cirka en fordobling, det er et stort problem og svarer meget godt til de engelske estimater, lyder det fra Henrik Ullum.

Han understreger, at udviklingen kan føre til eksponentiel vækst - noget, vi allerede har oplevet to gange under pandemien, nemlig i foråret og i december.

- Begge gange har vores sundhedsvæsen været under massivt pres. Og det er altså grunden til, at vi ikke må komme tilbage til eksponentiel vækst igen.

Henrik Ullum fortæller også, at en anden variant af coronavirussen, som er beskrevet i Sydafrika, og som derfor kaldes den sydafrikanske variant, ikke er fundet i Danmark.

Desuden forventer man, at vaccinerne mod coronavirus virker mod både den engelske og den sydafrikanske variant.