Coronavirus

Danmark er det land, der vaccinerer mest i EU

Flere europæiske lande er slet ikke kommet i gang med at vaccinere trods for fælles vaccineindkøb.

Flere EU-lande bliver mødt af hjemlig kritik for en langsom udrulning af deres vaccinationsprogrammer.

Samtidig lægger Danmark sig i den europæiske førertrøje, hvis man måler på vaccinationer per 100 indbyggere ifølge Our World In Data og Statens Serum Institut.

- Danmark er lige nu det land i EU, der har vaccineret den største andel af sin befolkning, sagde statsminister Mette Frederiksens på et pressemøde tirsdag eftermiddag.

Her havde mere end 51.000 danskere fået det første stik med vaccinen fra Pfizer/Biontech, hvilket svarer til 0,8 procent af befolkningen.

Til sammenligning havde man i Tyskland mandag vaccineret 265.000 personer, hvilket målt på befolkningsstørrelsen svarer til 0,32 procent af den samlede tyske befolkning på 83 millioner.

Også andre EU-lande halter nu et godt stykke bagefter, viser en opgørelse.

Et effektivt dansk system

I opgørelsen over EU-landenes vaccinationsproces skal der dog tages flere forbehold - blandt andet at der er stor forskel på de seneste opgørelser fra flere lande, og at vi stadig er tidligt i processen.

Ikke desto mindre har EU’s indkøbsstrategi fokuseret på, at der blev indkøbt og fordelt vacciner i forhold til de enkelte landes befolkningstal.

Tyskland har fået leveret mere end 1,3 millioner doser, men møder flaskehalse når det kommer til selve vaccineringen og har kun brugt omkring en femtedel af doserne.

Herhjemme har vi indtil videre haft held med at bruge alle de vacciner, vi får leveret. Derfor kan man også se den tydelige forskel i tallene fra for eksempel Danmark og Tyskland i forhold til effektivitet, forklarer professor i Infektionsmedicin på Rigshospitalet Jens Lundgren til TV 2.

- Både når det handler om at modtage og fordele vacciner, har Statens Serum Institut været forberedt, og de har erfaring med at samarbejde med regionerne om vaccinedistribution, siger han.

En anden årsag til, at Danmark i øjeblikket ligger højt på listen, er det danske vaccineregister, der dagligt sørger for nye opdaterede tal over antallet af vaccinerede.

- Så mens vi næsten time for time kan følge med i vaccinationer, er mange lande udfordrede ved ikke at have den infrastruktur. Derfor kan det være svært at sammenligne alle EU-lande så tidligt i processen, siger han.

Frankrig og Holland halter bagefter

I Frankrig hagler kritikken lige nu ned over regeringen.

Det går for sløvt med at vaccinere den franske befolkning i forhold til resten af Europa, lyder kritikken.

- Den meget langsomme start på vaccinationerne i Frankrig er en skandale for regeringen, siger den franske oppositionspolitiker Jean Rottner ifølge Ritzau.

Også præsident Emmanuel Macron har ifølge mediet France 24 kaldt vaccinationstempoet for det samme som "en familie på søndagsudflugt".

Da franskmændene lige omkring nytår i alt havde vaccineret omkring 500 plejehjemsbeboere, havde Tyskland til sammenligning vaccineret 200.000.

Men nu lover den franske regering at speede processen op.

Ifølge den franske sundhedsminister, Olivier Véran, vil regeringen åbne knap 100 nye vaccinationscentre og skynde på de europæiske ordrer, så Frankrig modtager vaccinerne hurtigere.

Også i Holland er man et godt stykke bagefter Danmark på vaccinefronten. Faktisk er hollænderne slet ikke gået i gang med at vaccinere endnu.

Vaccinationerne halter tilsyneladende efter, fordi man har manglet de rette it-løsninger til at kunne udføre dem. Sådan lyder forklaringen fra den hollandske sundhedsminister Hugo de Jonge ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Efter planen vil Holland begynde sit vaccinationsprogram af først og fremmest sundhedspersonale onsdag 6. januar.

En slags generalprøve

Ifølge Jens Lundgren er det igen vigtigt at understrege, at vi står i begyndelsen af vaccineudrulningen.

Han mener, at det, vi ser nu, skal ses som en slags generalprøve:

- Vi tager de første spadestik her. Målsætningen er jo ikke at få vaccineret 1-2 procent af befolkningen, men snarere 60-80 procent. Det bør vi kunne løfte inden for EU's grænser, siger Jens Lundgren.

Ifølge professoren bliver det især besværligt, når flere vaccinedoser begynder at køre ind over landets grænser. Da vil vi også i Danmark komme til at opleve flaskehalse i vaccineudrulningen.

- Lige nu tager vi de lavthængende frugter med plejehjem og sundhedspersonale. Det bliver nok mere besværligt at få udnyttet vaccinerne optimalt, når vi skal kalde folk ind fra private hjem, siger han.

Danmark begyndte at vaccinere 27. december og vil efter planen vaccinere i 12 etaper, hvoraf vi lige nu befinder os i anden etape.