Coronavirus

Muteret coronavirus fundet i børnehave: - Daginstitutionerne skal bare lukkes, siger ramt far

39 personer med tilknytning til børnehaven Bikuben i Aalborg har fået konstateret coronavirus. Fem af dem har med sikkerhed haft den engelske variant.

I flere nætter måtte han ligge under et åbent vindue i frostvejr for at kunne trække vejret ordentligt.

- Det føltes lidt som at have influenza og en slem lungebetændelse på én og samme tid, fortæller Peter Hirsch.

Han står ved selvsamme vindue i familiens hus i Aalborg og sukker højlydt ved tanken.

- Jeg havde ondt i hele kroppen, feber, og jeg havde virkelig svært ved at sove. Det var bestemt ikke sjovt.

Symptomerne er måske de samme som ved de tusindvis af andre danskere, der har været ramt af coronavirus. Men for Peter Hirsch og hans lille familie på fire har forløbet alligevel været en hel del anderledes. Han er nemlig en af de 86 danskere, som har fået konstateret den engelske coronavirus B.1.1.7.

Peter Hirsch selv er ikke i tvivl om, at han er blevet smittet gennem sin søns børnehave - og meget kunne tyde på, at der er noget om snakken.

Muteret coronavirus fundet i børnehave

Sønnen Oliver går i børnehaven 'Bikuben' i det sydlige Aalborg, og her har flere været ramt af den engelske variant.

I alt 39 personer med tilknytning til børnehaven er blevet smittet med coronavirus. Det viser tal fra Aalborg Kommune, som TV 2 er kommet i besiddelse af. 16 af dem er børn, mens fem er ansatte i institutionen. Resten er enten ægtefæller til de ansatte eller forældre til børnene.

Det er uvist, om samtlige personer har haft den engelske virusvariant. Styrelsen for Patientsikkerhed har oplyst til kommunen, at fem ud af de 39 smittede med sikkerhed har. Men det vides ikke, hvor mange der er blevet testet for den.

Statens Serum Institut undersøger nemlig kun 3000 til 5000 positive coronaprøver om ugen for den engelske variant. Der er blevet påvist 86 tilfælde i Danmark, og langt de fleste tilfælde er fundet i Region Nordjylland. Statens Serum Institut vurderer, at det reelle antal af danskere, der er smittet med den engelske variant, er ni gange højere.

Hos familien i Aalborg fik Peter Hirsch konstateret coronavirus 13. december. 12 dage senere ringede myndighederne så igen for at informere ham om, at der var tale om den engelske virusvariant B.1.1.7.

Det skyldes, at det på nuværende tidspunkt tager op til to uger fra den positive coronaprøve, til man kan konstatere, om der er tale om den muterede coronavirus eller ej.

- Når det handler om ens børn, går det lige i hjertet

Selvom både kæresten Rikke Overgaard Pedersen og parrets to små drenge også har været syge, er deres coronaprøver ikke blevet testet for mutationen - og det undrer de sig over.

- Vi har flere gange forsøgt at ringe til både egen læge og sundhedsmyndighederne for at få svar på, om der er noget, vi skal være ekstra opmærksomme på ved den her variant. Og det har vi ikke kunnet få svar på, fortæller Rikke Overgaard Pedersen.

Hun har sin mindste søn på bare et år hængende på armen, og selvom han er den i familien, som er sluppet lettest gennem sygdommen, er hun alligevel bekymret for ham:

- Når det rammer ens børn, så går det jo lige i hjertet, og ingen kan svare os på, om den engelske variant for eksempel giver flere følgesygdomme. Vores mindste drenge har astma, så det gør mig virkelig nervøs, siger hun.

Regeringen vil ikke lukke daginstitutioner

Aalborg Kommune oplyser, at børnehaven 'Bikuben' blev genåbnet få dage efter udbruddet - men kun for de børn, som kunne fremvise en negativ coronatest. Dog opfordres forældrene til fortsat at holde børnene hjemme i så vidt muligt omfang. Det er samme anbefalinger som i landets resterende daginstitutioner.

Mandag foreslog Enhedslisten og SF, at børnehaver og vuggestuer helt lukkes, med undtagelse af nødpasning. Men regeringen mener ikke, at det er nødvendigt. Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil har meddelt, at landets daginstitutioner fortsat vil være åbne, "så længe det er sundhedsmæssigt forsvarligt".

Hos Peter Hirsch og resten af familien i Aalborg er man dog ikke i tvivl:

- Daginstitutionerne skal bare lukkes, siger Peter Hirsch og understreger, at det selvfølgelig skal gøres på den rigtige måde, så personer i kritiske funktioner stadig kan få passet deres børn.

- Men vi skal have stoppet den her smitte. Folk, der ikke har haft corona, ved slet ikke, hvor slemt det er, siger han.

Den engelske virusvariant B.1.1.7 har spredt sig kraftigt i det sydlige England og hovedstaden London op til jul.

Flere europæiske lande - heriblandt Danmark - har også fundet varianten. Ifølge de engelske myndigheder er virusvarianten ikke mere farlig, men den er 50-74 procent mere smitsom end de allerede kendte virusvarianter.