Coronavirus

Daginstitutionerne skal fortsat holde åbent, siger ministeren

SF's Jacob Mark er bekymret for, om daginstitutionerne "brænder sammen", hvis ikke de bliver delvist lukket.

Daginstitutionerne skal fortsat holde åbent. Sådan lyder det mandag fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

- Der er nogle funktioner i vores samfund, der er fuldstændig afgørende for, at alt andet kan fungere. Og en af de funktioner er pædagogerne, siger hun til TV 2.

Ministerens udmelding kommer, efter at Enhedslisten mandag morgen foreslog, at børnehaver og vuggestuer lukkes, med undtagelse af nødpasning.

Ifølge Pernille Rosenkrantz-Theil vurderer sundhedsmyndighederne dog ikke på nuværende tidspunkt, at det er nødvendigt.

Men hvis smittetrykket bliver "meget højt", kan en delvis nedlukning af daginstitutionerne komme på tale:

- Så længe det er sundhedsmæssigt forsvarligt, så længe holder vi daginstitutioner åbne, siger ministeren til TV 2.

SF og Enhedslisten vil have nødpasning

Forklaringen om, at regeringen vil vente på sundhedsmyndighedernes anbefaling, undrer dog SF's børneordfører, Jacob Mark.

- Regeringen er jo før gået længere, end hvad sundhedsmyndighederne har anbefalet for at være på den sikre side. Og lige nu er der jo eksperter, der anbefaler, at man tager mere vidtgående metoder i brug, siger han til TV 2.

Ligesom Enhedslisten mener SF derfor, at daginstitutionerne bør lukkes af hensyn til personalet.

- Vi er simpelthen bekymrede for, om institutionerne brænder sammen, hvis ikke vi gør det her, siger Jacob Mark.

Ifølge Jacob Mark behøver nødpasningen ikke at være nær så begrænset som under nedlukningen i foråret, hvor det primært var børn af forældre med kritiske funktioner i samfundet, som fik lov til at komme i institution.

SF foreslår derfor, at nødpasningen skal omfatte alle de forældre, som ikke har mulighed for at arbejde, så længe børnene er hjemme fra institution. En afgrænset gruppe, som eksempelvis ikke omfatter de forældre, der er hjemsendt uden hjemmearbejde.

BUPL: Pædagogerne er pressede

Også pædagogerne ønsker, at daginstitutionerne bliver delvist nedlukket. Sådan lød det onsdag fra pædagogernes fagforening BUPL.

Ifølge formand Elisa Rimpler har de forældre, der kan, også et ansvar for at hjælpe daginstitutionerne.

- Hvis man har mulighed for det, så behold børnene hjemme. Måske en dag, måske nogle timer, men vær med til at løfte denne her opgave, så institutionerne ikke bryder sammen, sagde hun onsdag til TV 2.

Både BUPL og FOA mener, at der bør tilføres flere ressourcer til pædagogerne i form af hjælp til rengøring og flere vikarer.

Derudover opfordrer FOA også regeringen til at lade pædagogerne få lov til at rykke frem i køen af grupper, der får tilbudt en coronavaccine.

Det forslag er SF's Jacob Mark enig i:

- Hvis man insisterer på, at daginstitutioner skal holde åbent, må man også behandle personalet som den kritiske arbejdskraft de er og rykke dem frem i vaccinekøen, siger han til TV 2.

Afstemning

Sender du dine børn i daginstitution?