Kan man blive smittet af både den gamle og den nye coronavirus-variant?

Den nye variant er ikke en ny sygdom, og det ser ud til, at der er immunitet forbundet med vaccine og overståede sygdomsforløb, lyder det fra ekspert.

Den nye coronavariant, der blandt kendere kaldes B117, er mellem 50 til 74 procent mere smitsom, lyder buddet fra flere eksperter.

Men er der grund til at frygte endnu en positiv test, eller kan man håbe, at den ene omgang skaber immunitet – selvom der er tale om to forskellige varianter?

Ifølge Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, kan man forholde sig roligt. Også selvom, at flere eksperter ifølge Beich mener, at ”løbet er kørt” i forhold til at inddæmme virussen.

- Det ser ud til, at der sandsynligvis er en vis immunitet knyttet til at have været syg. Også mellem mutationerne. Vi mener også bestemt, at vaccinen er virksom over for de forskellige mutationer, fordi vaccinen beskytter i overfladeproteinet, så det skal vi ikke være så bekymrede for, siger han til TV 2.

Hvis man alligevel tester positiv for anden gang, ser det ”snarere ud til at være en slags reaktivering af immunforsvaret”, fremfor et egentligt nyt sygdomsforløb, lyder det fra Anders Beich.

Den nye variant er nemlig ikke en ny sygdom.

- Man kan ikke være 100 procent sikker på beskyttelse (efter smitte eller vaccine, red.), men man har oparbejdet immunitet mod coronavirus af forskellige typer, siger han.

To forklaringer på øget smitte

Den nye coronavariant smitter altså mere, men den tegner ikke til at have en voldsommere effekt hos sin vært.

- Vi kan berolige os ved, at man ikke bliver mere syg af den her variant, siger Beich.

Jan Pravsgaard Christensen, der er professor ved Institut for Mikrobiologi og Immunologi på Københavns Universitet, siger til Ritzau, at der er to mulige forklaringer på, hvorfor denne mutation smitter mere.

Enten kan det skyldes, at en person smittet med den ny mutation enten afgiver flere viruspartikler, og derfor øger risikoen for at smitte en anden, eller det kan skyldes, at der skal mindre virus til at smitte en anden.

Men han mener ikke, at varianten kan smitte på længere afstand end den, der har været blandt os siden foråret. Der er nemlig grænser for, hvor længe dråbepartikler kan blive i luften, før de falder til jorden.

- Afstande for, at et virus smitter, er et spørgsmål om, hvor langt det kan rejse i luften i væskepartikler, før det falder til jorden. Der tror jeg ikke på, at der er nogen ændringer, bare fordi der er opstået en mutation i virusset, siger professoren til Ritzau.

Opfordrer til øget smitteopsporing

Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har Folketingets sundhedsordførere i dag været samlet for at diskutere den nye variant.

Anders Beich mener, at der er et sted, hvor der ville være en stor effekt ved at sætte ind:

- Når vi har undersøgelser, der viser, at halvdelen af dem, der bliver kontaktet som nære kontakter, ikke holder selvisolationen, synes jeg, at vi hellere skal raffinere vores metoder for at få folk til at overholde den. Det er jo det, der skal bremse smitten, fremfor at bremse al aktivitet i samfundet og indføre flere restriktioner.

Han foreslår kontrolopringninger, og at Styrelsen for Patientsikkerhed, der står for smitteopsporing, får tilført flere kræfter.

Der er påvist 86 tilfælde af den nye variant i Danmark fra 14. november til 26. december, viser tal fra Statens Serum Institut. Men kun 11 procent af de positive test er blevet undersøgt for den nye variant, så det reelle tal er formentlig langt højere.

Særligt Storbritannien har været hårdt ramt af den nye variant.