Coronavirus

- Man må ikke tabe de her uger, mener professor. Heunicke vil ikke afvise nye restriktioner

Ekspert i immunologi håber, at myndighederne vil overveje, om man kan teste flere for den britiske virusmutation.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil ikke afvise, at der kommer nye restriktioner, eller at det bliver nødvendigt at forlænge de nuværende efter 17. januar.

Det skriver ministeren i en mail til TV 2.

Vores eksperter arbejder på at få opsat test, der kan bruges til at screene for, om man kan være smittet med blandt andet denne variant

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S)

Reaktionen fra Magnus Heunicke kommer, efter at Statens Serum Institut (SSI) tidligere lørdag meldte ud, at en britisk mutation af coronavirus spreder sig i det danske samfund.

Ifølge en ny rapport fra SSI er der påvist 86 tilfælde af mutationen i Danmark. Men SSI har kun analyseret 11 procent af de positive prøver, og derfor forventer de, at det reelle tal er cirka ni gange så stort - dermed lander vi på 774 tilfælde.

- Vi følger udviklingen af den britiske virusvariant i Danmark meget nøje. Vores eksperter arbejder på at få opsat test, der kan bruges til at screene for, om man kan være smittet med blandt andet denne variant og hermed hurtigere kan fange smitte med den britiske virusvariant, skriver sundhedsministeren.

- Udnyt kapaciteten til at sekventere test

Astrid Iversen, som er professor i immunologi på Oxford Universitet, mener, at det vil være effektivt at sætte ind på sekventeringen af de positive coronatest. Det vil sige, at man skal undersøge flere af de positive coronatest for, om der er tale om den britiske mutation.

- SSI kan på nuværende tidspunkt sekventere cirka 5000 positive coronatest om ugen, og det svarer til antallet af smittede, som bliver fundet på cirka to dage.

- De har meldt ud, at de kommer til at køre hurtigtest på et tidspunkt. Men indtil hurtigtest for mutationen bliver en realitet, er der brug for hjælp - og der er hjælp at få, for hospitalerne har en en enorm kapacitet til at sekventere, og noget af den kapacitet kan eventuelt bruges til at analysere coronavirus. Det kan gøres hurtigt og kræver blot, at SSI deler prøverne ud til de hospitaler, der kan hjælpe. ​

Hun forklarer, at det er vigtigt at finde ud af, hvem og hvor mange danskere der er smittet med den britiske variant af virussen, fordi den er mere smitsom end andre varianter.

- Ifølge vores estimater øges kontakttallet med 0,4-0,6 med denne coronavirusvariant, siger hun.

Min klare vurdering er, at man bør lave nye restriktioner lige nu og her

Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi

Selve smitteopsporingen er meget vigtig for at bremse smittekæderne, og derfor skal kapaciteten også hér optimeres, mener Peder Hvelplund, sundhedsordfører for Enhedslisten.

- Vi har rejst adskillige gange i covid-19-følgegruppen, at vi skal have øget indsatsen i smitteopsporingen. Og det er jo også sket løbende, når man har udvidet kriterierne for, hvornår man er nær kontakt, og man har ansat flere og åbnet to nye lokationer (til at smitteopspore, red.). Men vi oplever stadig, at det ikke er tilstrækkeligt, siger han.

Ekspert: Lav nye restriktioner nu

Professor i infektionssygdomme ved Rigshospitalet Jens Lundgren deler bekymringen ved spredningen af den britiske virusvariant.

- Den kommer på et tidspunkt, hvor den nordlige halvkugle i forvejen er svært udfordret af at håndtere smittespredningen af den variant af coronavirus, vi har kæmpet med hele efteråret. Det er noget, jeg tager meget alvorligt, siger han.

Samme alvor kommer fra Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet. Han mener ikke, at den nuværende nedlukning af samfundet er tilstrækkelig.

- Min klare vurdering er, at man bør lave nye restriktioner lige nu og her, lyder det fra Viggo Andreasen.

Astrid Iversen påpeger, at store dele af England var lukket ned i november, men at virusvarianten alligevel spredte sig. I december fandt man den således i over 60 procent af de positive test. Derfor er der mange gode grunde til at forsøge at mindske spredningen af den.

- Man må ikke tabe de her uger, for så risikerer man, at problemet vokser sig så stort, at det bliver umuligt at kontrollere - at toget er kørt. Men spørgsmålet er, om restriktioner i sig selv er nok. Jeg tror, det bliver nødvendigt at sammenkoble eventuelt skrappere restriktioner med en stor sekventeringsindsats og efterfølgende smitteopsporing.

Sundhedsminister Magnus Heunicke skriver desuden til TV 2, at indsatsgruppen mod covid-19 mødtes lørdag for at vurdere situationen med den britiske virusvariant, og at de vil mødes igen søndag.