Samfund

Politikere vil teste alle besøgende på plejehjem

Sundhedsministeren har iværksat et forsøg med at teste personale med lyntest, men en bred vifte af folketingets partier vil teste mange flere.

Smitten stiger voldsomt på landets plejehjem, og i sidste uge døde 62 borgere med covid-19, hvilket er det højeste antal under hele epidemien.

Et bredt udsnit af Folketingets partier vil derfor have, at sundhedsmyndighederne skal teste pårørende på besøg, personale og beboerne for effektivt at bekæmpe smittespredningen på plejehjemmene. Det viser en rundringning til Folketingets sundhedsordførere, som TV 2 har foretaget.

Et flertal bestående af Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Frie Grønne, Alternativet, Venstre og Enhedslisten bakker op, men Venstre og Enhedslisten betinger sig, at sundhedsmyndighederne siger god for løsningen.

Smitten stiger 241 procent

Tirsdag viser de seneste tal fra Statens Serum Institut, at 116 af landets plejehjem i sidste uge var ramt af udbrud med coronavirus. For fire uger siden var blot 34 plejehjem ramt, hvilket svarer til en stigning på 241 procent.

I alt 391 plejehjemsbeboere blev i sidste uge testet positiv for covid-19, hvilket også er det højeste antal under hele epidemien.

I forvejen har sundhedsministeriet iværksat et forsøg med at teste personale på plejecentrene, hvilket i første omgang er rullet ud i Region Hovedstaden. Men det er ikke nok kun at teste personale, mener partierne og flere patientorganisationer.

Sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen fra SF mener, at de såkaldte hurtigtests bør rulles ud til plejecentrene hurtigst muligt, så man kan sætte en kile i smittespredningen:

- Man har været usikker på, hvor sikre de her lyntests er, men meget tyder på, at de er mere pålidelige, end man troede, siger Kirsten Normann Andersen.

Det er Det Konservative Folkepartis sundhedsordfører, Per Larsen, enig i:

- Når man har mulighed for lyntests, er det værd at sætte ind, indtil alle er vaccineret, siger han.

"Kan gøre en forskel"

En række patientforeninger bakker over for TV 2 op om forslaget, herunder Ældre Sagen, Alzheimerforeningen og Parkinsonforeningen.

- Som vi ser det, vil det være godt, at der også er den ekstra testmulighed, så alt personale, håndværkere, pårørende og beboere på plejehjem har mulighed for at tage den ekstra test. Jeg tror, at det giver ekstra sikkerhed, siger administrerende direktør i Ældre Sagen, Bjarne Hastrup.

I samme omgang vil han lade det være op til sundhedsmyndighederne at vurdere, om hurtigtests overhovedet er et godt værktøj til at forhindre smitte på plejehjem.

Også i FOA, der organiserer mange ansatte på landets plejecentre, har man efterspurgt hurtigtests på landets plejecentre i lang tid:

- Vi kan se, at smitten stiger voldsomt på plejecentre, og der kan de her kviktest altså gøre en forskel. Man kan mindske risikoen betydeligt, siger sektorformand Torben Klitmøller Hollmann.

Beboerne på landets omtrent 930 plejehjem er blandt de mest udsatte for risiko i forbindelse med en covid-19-infektion. Især danskere med demens udgør en stor andel af beboerne, og Sundhedsstyrelsen vurderer ifølge Berlingske, at op til hver fjerde patient med demens, som smittes med corona, ender med at dø af sygdommen.

Faktisk ser man nu en tendens til overdødelighed i aldersgruppen under coronaudbruddet, sagde direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum på et pressemøde i Statsministeriet tirsdag aften:

- Noget nyt og svært problematisk er, at vi i modsætning til tidligere, hvor der ikke har været nogen samlet øget dødelighed i Danmark, begynder vi nu at se en tendens til en stigende samlet dødelighed i de ældre aldersgrupper, altså befolkningen over 65 år.

København er i gang

Derfor forsøger man for alt i verden at undgå, at beboerne på landets plejehjem bliver smittet, men indtil videre har man ikke gjort brug af hurtigtests for at forhindre smitte.

I Sundhedsstyrelsens seneste anbefaling lyder det, at man arbejder på at tilbyde "hyppig screening (2 gange ugentligt) af personale på plejecentre og andre institutioner med personer i øget risiko ved covid-19 i områder med udbredt smittespredning". Hvis personale testes positiv ved en hurtigtest, skal personalet hurtigst muligt også testes med den gængse PCR-test, som de fleste kender fra coronaprøver.dk.

Region Hovedstaden har nu allerede taget hul på hurtigtests af personale i plejecentrene. Det bekræftede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde tirsdag aften.

- Vi kviktester personale, når de møder ind, så vi kan stoppe smittekæder, før de når ind på vores plejehjem, lød det fra sundhedsministeren på tirsdagens pressemøde.

Til TV 2 siger Københavns Kommune, at man tirsdag er gået i gang med at teste udvalgt personale på udvalgte plejecentre. Især Region Hovedstaden har været hårdt ramt af covid-19. Over halvdelen af alle tilfælde af covid-19 på plejehjem i sidste uge var på plejehjem i regionen.

Men også i resten af landet er der udbrud. Mandag kom det frem, at fem beboere og otte ansatte på Dybbøl Plejecenter er testet positiv for covid-19.

I anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen står der ikke noget i forhold til at anvende hurtigtest til pårørende og beboere, men i starten af december advarede Sundhedsstyrelsen om, at hurtigtests netop ikke bør anvendes til det formål.

Skepsis fra læger

I Dansk Selskab for Almen Medicin møder tiltaget skepsis fra formand Anders Beich. Han mener i stedet, at man bør lade pårørende teste i det etablerede testsystem, der gør brug af de mere pålidelige PCR-tests.

Problemet er ifølge Anders Beich, at det etablerede testsystem bruges forkert. Her bliver alt for mange ifølge ham testet for at være på den sikre side og ikke, fordi de har symptomer på covid-19:

- I stedet for at supplere med endnu flere tests af ringere kvalitet, bør vi bruge de tests, vi allerede har, på en klogere måde, siger han.

I Enhedslisten er sundhedsordfører Peder Hvelplund positiv over for ideen om at tilbyde hurtigtests ved plejecentrene, men også nervøs for testenes troværdighed. Han frygter, at en såkaldt falsk negativ test kan få de testede til at slække på forholdsreglerne:

- Man kan sagtens indføre dem, men man skal ikke kæde hurtigtests sammen med, at man lemper yderligere i forhold til restriktionerne. Der er bekymrende mange smittede fortsat, og en lyntest er ikke nogen garanti, siger han.

TV 2 har bedt Sundheds- og Ældreministeriet svare på, om der pågår et arbejde med at indføre hurtigtests til øvrige personer end personalet på landets plejecentre, men har ikke modtaget et svar.