De største øjeblikke

Plejepersonales behandling af 90-årige Else rystede danskerne – sådan har hun det i dag

Else Marie Larsen er blevet gladere, efter hun er flyttet på nyt plejehjem. Men hun bliver aldrig helt tryg igen, mener barnebarnet.

Mange husker klippet med 90-årige Else Marie Larsen, der hænger i en lift over sin seng og jamrer af smerte, mens hun bliver beordret af plejere til at lave afføring i sin seng.

Klippet var en del af TV 2-dokumentaren 'Plejehjemmene bag facaden', der afslørede omfattende plejesvigt på flere plejehjem i Danmark.

Dokumentaren og ikke mindst Else stjal i den grad danskernes opmærksomhed i 2020, og derfor er Charlotte Ahm, barnebarn til Else Marie Larsen, også gæst i årskavalkaden 'De største øjeblikke', der bliver sendt på TV 2 onsdag 30. december.

Her fortæller Charlotte Ahm blandt andet, hvordan hendes farmor har det i dag.

- Else har det klart bedre, og hun er i tryggere rammer nu. Men hun er ikke tip top, og det bliver hun formentlig aldrig, siger Charlotte Ahm.

En gladere farmor

I maj 2020 blev Else Marie Larsen flyttet på et nyt plejehjem i Aarhus.

Ifølge Charlotte Ahm var familien ikke i tvivl, om at hun skulle flytte, efter at have set de skjulte optagelser fra Elses daværende lejlighed på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus.

De har da heller ikke fortrudt beslutningen, fordi der er sket en markant forbedring med Else siden flytningen.

- Da Else boede på Kongsgården, græd hun meget, fordi hun var så frustreret. Hun var utryg og forsøgte på sin egen måde at give udtryk for, at noget var galt. Sådan er det ikke længere, fortæller Charlotte Ahm.

Når familien í dag træder ind ad døren på plejehjemmet, er det en meget mere smilende og glad kvinde, de bliver mødt af.

- Det giver en ro i maven at vide, at medarbejderne her er kærlige og oprigtigt vil passe på min farmor, siger Charlotte Ahm, der selv er sosu-assistent og værge for Else.

For mange svigt

Selvom Charlotte Ahm er glad for den udvikling, Else har gennemgået, kan hun stadig mærke, at hendes farmor er mærket af de mange grimme oplevelser tidligere.

TV 2s optagelser af Else på Kongsgården viste et massivt omsorgssvigt. Hun blev talt grimt til, tvunget til ting, hun ikke havde lyst til og kunne gå op imod 24 timer uden at få skiftet ble, hvilket gav hende utallige urinvejsinfektioner.

Optagelser fra plejehjemmet Kongsgården viser, hvordan den 90-årige demensramte Else Marie Larsen sidder i en loftlift i syv minutter. Ekspert kalder det et overgreb. Video: Jonas H. R. Moestrup Video: TV 2 Danmark

Ifølge Charlotte Ahm har det efterladt ar på Elses sjæl, og derfor kan hun aldrig nogensinde blive helt tryg igen.

Derudover har familien en grundlæggende mistillid til systemet.

- Vi har så meget dårligt med i rygsækken, og derfor kommer vi aldrig til at kunne slippe kontrollen med min farmor og overlade alt til personalet, siger hun.

Et løft af ældreplejen

I løbet af Else Marie Larsens tre år på Kongsgården nåede hendes familie at henvende sig mere end 30 gange på grund af bekymring over Elses trivsel.

Det var først, da Charlotte Ahm i 2019 kontaktede TV 2, og dokumentaren 'Plejehjemmene bag facaden' blev lavet, at der skete noget.

Afsløringerne i dokumentaren vakte stor harme blandt befolkningen og ikke mindst landets politikere, der krævede øjeblikkelig handling.

Kort efter fik det konsekvenser for plejehjemmet Kongsgården, hvor 13 ansatte blev kaldt til tjenstlig samtale, og flere blev fyret.

Der er dog en udbredt opfattelse af, at svigt i ældreplejen rækker langt ud over de to plejehjem, der er med i dokumentaren, og derfor er det ikke nok at sanktionere der.

I starten af december blev finansloven for 2021 forhandlet på plads, og her er der afsat fem milliarder kroner til velfærd, herunder et løft af ældreplejen.

En anderledes hverdag

For Charlotte Ahm og resten af familien har 2020 været en rutsjebanetur, hvor samtlige følelser har været i spil.

De har været kede af det over behandlingen af Else, glade over den opmærksomhed, dokumentaren har fået og frustrerede over det politiske efterspil, som de ikke mener er tilfredsstillende.

Selv er Else Marie Larsen ikke bevidst om alt det, der er sket i forbindelse med dokumentaren.

Charlotte Ahm har forsøgt at tale med hende om det og har vist klip fra dokumentaren og printet artikler ud, men ifølge barnebarnet er Else ”et andet sted”.

- Hun er slet ikke klar over, hvilken stor indvirkning hun har haft på mange danskere, og at rigtig mange mennesker ved, hvem hun er, siger Charlotte Ahm.

Siden Else Marie Larsen flyttede på det nye plejehjem, har familien forsøgt at være ekstra meget sammen med hende.

De sidste måneder har det dog været under noget anderledes omstændigheder end normalt på grund af coronapandemien.

Men også det har Else taget i stiv arm.

- Min farmor synes, at alle udendørsbesøgene er lidt fjollede, men hun er generelt bare glad for at se os, når vi kommer. Hun er sej, siger Charlotte Ahm.

Du kan se showet 'De største øjeblikke' 30. december klokken 20 på TV 2 og TV 2 PLAY.