Samfund

Her er årets mest populære artikler på TV 2

I anledning af det nye år har vi samlet de ti artikler, som fik flest klik i løbet på 2020 på TV2.DK og i TV 2s nyheds-app.

2020 var året, hvor coronapandemien i den grad satte dagsordenen.

Den smitsomme coronavirus har hele året igennem ryddet forsider verden over, og på TV 2 har coronaen været altdominerende.

Det ses tydeligt i opgørelsen over de ti artikler på TV2.DK og i TV 2s nyheds-app, som flest klikkede sig ind på i løbet af 2020.

I det forgangne år var der valg i USA, og det amerikanske præsidentvalg formåede som en af de eneste andre nyhedshistorier at klemme sig ind i top-10 over årets mest populære artikler.

Se listen her - startende med den artikel, der fik tiendeflest sidevisninger på TV2.DK og i nyheds-appen i det forgangne år.

10. Opdateret rejsevejledning: Disse områder skal du ikke rejse til

Verden lukkede mere eller mindre ned i marts som følge af coronavirussens udbredelse.

Verden blev med pludselig en ganske anden i midten af marts, hvor rejser til en lang række lande blev frarådet af Udenrigsministeriet.

Verdenskortet blev farvet orange og rødt, og de opdaterede rejsevejledninger fik rejselystne danskere til at tænke sig om en ekstra gang.

Budskabet fra Udenrigsministeriet var ikke til at tage fejl af - danskerne skulle ikke rejse ud og i stedet blive hjemme.

9. Nu udvides delvis nedlukning til hele landet

De skærpede restriktioner har haft konsekvenser for store dele af kulturlivet. Bland andet de danske biografer der indtil videre skal holde lukket frem til 3. januar 2021. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Under den anden bølge af coronavirussen, der for alvor ramte Danmark i slutningen af året, måtte regeringen igen lukke store dele af samfundet ned.

De skærpede restriktioner, hvor de ældste skolebørn blev sendt hjem til digital undervisning og store dele af kulturlivet som teatre, spillesteder og biografer lukkede ned, blev 15. december annonceret til at gælde alle landets 98 kommuner.

Den delvise nedlukning af samfundet gælder foreløbigt indtil 17. januar 2021.

8. Familiefar forsvandt sporløst i 15 år – men så begik han én fejl

René Michael Bodilsen på et af de sidste billeder, der findes af ham, inden han forsvandt i 2004.

Heldigvis handlede alt ikke om coronavirus i 2020.

For TV 2s læsere var vilde med featuren om familiefaren René Michael Bodilsen, der siden 2004 var forsvundet sporløst og havde efterladt sig sine to børn i Danmark.

Men han begik én fejl, og i TV 2-dokumentaren 'Som sunket i jorden' bliver manden fundet i Skotland, hvor han genforenes med sin datter.

7. Her er status i svingstaterne, der afgør valget: To afgjort

Først var det Biden, så var det Trump, og nu er Biden igen den øjeblikkelige favorit. Men det endelige resultat er måske flere dage væk.

Amerikanerne skulle ved præsidentvalget 3. november afgøre, om Donald Trump skulle have fire år mere i Det Hvide Hus, eller om den demokratiske udfordrer, Joe Biden, skulle til magten.

I seks svingstater var afgørelsen tæt, og i dagene efter præsidentvalget ændrede momentum sig i de afgørende svingstater.

I sidste ende kunne Joe Biden udråbes som vinder af de amerikanske medier, men først efter flere dages spænding om udfaldet.

6. Bliv hjemme - fire simulationer forklarer hvorfor

1. simulation: Når vi intet gør.

I 2020 lærte vi, at coronavirussen er en smitsom fætter, men med nedsat fysisk kontakt overalt i samfundet kan udbredelsen af sygdommen bremses.

I årets sjette mest læste artikel viste fire simuleringer af smittespredning, hvor hurtigt epidemien kan sprede sig, hvis vi henholdsvis ikke holdt afstand, lavede en delvis eller fuldstændig nedlukning.

Hvis danskerne holdt sig hjemme og undgik at mødes i større forsamlinger, viste eksemplet, at udviklingen af smitten kan bremses.

5. Tre scenarier: Hvordan påvirker coronavirussen Danmark om tre måneder?

To eksperter vurderer, hvilke politiske tiltag der sandsynligvis vil være gældende om tre måneder, hvis vi skal inddæmme smitten med coronavirus.

Danmark lukkede for første gang ned, da statsminister Mette Frederiksen (S) 11. marts holdt pressemøde om coronasituationen herhjemme.

Udviklingen i epidemien trak paralleller til den kinesiske by Wuhan, der var arnestedet til virusudbruddet i december 2019, men hvor der tre måneder senere - ifølge de kinesiske myndigheder - ikke var registreret nye smittetilfælde.

TV 2 spurgte to eksperter, hvordan situationen kunne tænkes at se ud i Danmark efter tre måneders nedlukning af samfundet som følge af coronavirussen.

Af tre mulige scenarier vurderede eksperterne, at dele af det danske samfund ville være genåbnet over sommeren 2020.

4. Sommerferien kan blive for lukkede døre: Her er scenariet, regeringen frygter

Statsminister Mette Frederiksen (S), sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) og finansminister Nicolai Wammen (S) under pressemøde om corona i Spejlsalen i Statsministeriet på Christiansborg.

Senere i marts var den gal igen med coronavirussen og dens store betydning for Danmark.

For hvor længe kunne den smitsomme sygdom tænkes at holde samfundet delvist lukket?

Regeringen frygtede på daværende tidspunkt, at danskernes frihed skulle begrænses i meget længere tid end blot et par uger, som de mange restriktioner i første omgang lagde op til.

3. Ny hastelov på vej: Regeringen gør klar til at kunne forbyde forsamlinger på over to personer

Statsminister Mette Frederiksen (S) er klar med endnu en lovskærpelse.

Dagen efter - 25. marts - fulgte historien om, at regeringen overvejede at sænke forsamlingsforbuddet, så man højest måtte ses to personer i det offentlige rum.

Overvejelserne gik på at give politiet de rette værktøjer forud for påsken.

Hasteloven blev dog ikke gennemført, og forsamlingsforbuddet endte ikke med at komme ned på bare to personer.

2. Danmark og Sverige gik hver sin vej, da coronakrisen ramte - sådan er det gået

Søren Brostrøm fra den danske Sundhedsstyrelse (til venstre) og Anders Tegnell (til højre) fra den svenske pendant har grebet coronavirus helt forskelligt an.

Danmark og Sverige har i 2020 håndteret coronakrisen på vidt forskellige måder.

TV 2 satte små to måneder efter, at coronavirussen for alvor ramte de nordiske lande, fokus på de sundhedsmæssige og økonomiske konsekvenser af de forskellige strategier.

Under coronakrisen i år har Sverige været et åbent og frit land, mens Danmark i modsætning har indført talrige restriktioner i kampen for at undgå smittespredning.

Sammenligningen faldt i læsernes smag, der kvitterede med at give artiklen næstflest sidevisninger i det forgangne år.

1. Hvor er vi på coronakurverne? Se grafen for Danmark og 13 andre lande

Mere end 1,7 millioner mennesker er døde på verdensplan i 2020 med covid-19 i kroppen.

Den mest poplære artikel på TV2.DK målt på antallet af klik var i år et overblik, der viste, hvordan dødstallet som følge af covid-19 udviklede sig i en række lande.

Over en periode på næsten et halvt år viser graferne, hvordan den dødelige epidemi ramte 15 lande på vidt forskellige tidspunkter - og med varierende styrke.

De 15 grafer er ikke direkte sammenlignelige, men viser, hvor landene på et givent tidspunkt befandt sig under coronapandemien.

100 millioner sidevisninger

I denne gennemgang af de ti mest populære artikler på TV2.DK i 2020 er liveblogs bevidst udeladt.

Overbliksartiklen over de nyeste coronatal fra Danmark og verden figurerer heller ikke på top-10-listen, da den siden foråret er blevet opdateret dagligt klokken 14.

Men artiklen er værd at nævne, da den med afstand er den mest læste på TV2.DK nogensinde.

Coronaoverblikket har ved årets udgang rundet 100 millioner sidevisninger.

Kilde: TV 2 DWH/Adobe Analytics