Samfund

Danske studerende kan blive afvist ved den svenske grænse - kan ikke få et svar

Hver dag modtager den svenske ambassade i København mange opkald fra danskere, som ikke kan komme ind i Sverige.

28-årige Nadia Levin Schou skal efter planen på udvekslingsophold i Sverige om under tre uger. Men lige nu ved hun ikke, om hun bliver afvist ved grænsen.

Kort før jul indførte Sverige nemlig et indrejseforbud for alle danskere, som ikke har bopæl eller arbejde i Sverige.

Reglerne siger intet om studerende som Nadia Levin Schou. Hun har en lejekontrakt på et kollegieværelse, men ingen svensk adresse i registret, og derfor ved hun ikke, om hun kan få lov til at komme ind i landet.

Risikerer at stå uden hjem

Nadia Levin Schou frygter, at grænselukningen bliver forlænget, så hun dermed mister en del penge på kollegieværelsets husleje uden at kunne bo på det.

Men hun risikerer også at stå uden et sted at bo i Danmark fra 17. januar:

- Det største dilemma, jeg står i nu, er, at hvis jeg lejer mit værelse i Danmark ud uden at kunne komme ind i Sverige, risikerer jeg at blive hjemløs.

Siden grænselukningen har hun derfor forsøgt at få svar fra Udenrigsministeriet, det svenske politi, Migrationsverket og den svenske ambassade i København. Men hver eneste gang fik hun at vide, at hun måtte prøve at spørge en anden myndighed.

I sidste ende svarede den svenske ambassade, at hun kunne prøve lykken:

- Hun sagde: "Hvis jeg var dig, ville jeg bare prøve at tage ned til grænsen og se, om du kan komme ind", siger Nadia Levin Schou.

Ifølge Helena Melin Hultgren, som er administrativ chef ved Sveriges ambassade i København, til TV 2 er det dog ikke noget, de kan genkende:

- Det er ikke noget, vi rådgiver folk til. Hvis man ikke kan finde et svar, vil vi normalt anbefale, at man i stedet venter, indtil der er kommet afklaring på situationen, siger hun til TV 2.

Ambassade: Vi har ikke et svar

Den svenske ambassade kan dog skrive under på, at Nadia Levin Schou langt fra er den eneste, der ikke ved, hvordan de skal hjælpe.

Hver dag modtager ambassadens medarbejdere mange opkald og mails fra andre danskere, der enten er frustrerede over ikke at kunne komme ind eller ligesom Nadia Levin Schou ikke ved, om de er undtaget fra reglerne.

- Vi ved, at de studerende har uklarheder, men vi har ikke noget klart svar til dem, så det er bestemt et problem, fortæller Helena Melin Hultgren.

Ud over frustrerede studerende bliver ambassaden også kontaktet af ægtefæller, kærester og børn af svenskere, som ikke må rejse ind i landet. Men hver gang henviser ambassaden til det svenske politi, som står for at tolke reglerne ved grænsen.

Da Nadia Levin Schou netop kontaktede svensk politi, blev hun dog ikke klogere:

- De sagde til mig, at de faktisk var i tvivl, og at jeg muligvis godt kunne komme ind.

Anden gang hun talte med politiet fik hun dog den modsatte besked, at der var stor risiko for, at hun ikke ville kunne komme ind.

2900 danskere afvist ved grænsen

Nadia Levin Schou ved ikke længere, hvad hun kan gøre. Hun er frustreret over sin usikre boligsituation og bekymret for, om grænselukningen, som gælder til 21. januar, bliver forlænget.

- At stå og slet ikke vide, hvad man skal gøre, fordi ingen kan sige noget helt klart, er ikke rart. Det virker helt vildt, at myndighederne ikke har nogle klarere retningslinjer, og at jeg bare har fået at vide, at jeg skal prøve at tage til grænsen, siger hun.

Sveriges ambassade i København har rykket det svenske parlament, Riksdagen, for at finde en løsning, og de håber på at få et svar efter nytår, siger administrativ chef, Helena Melin Hultgren.

Omkring 2900 danskere er den seneste uge blevet afvist ved den svenske grænse, oplyser Lunds politi tirsdag aften.