Samfund

Sønderjyder plages af ulovlige kanonslag: - Jeg har næsten ikke bevæget mig ud

Indtil videre har politiet sigtet 66 personer i sager om ulovligt fyrværkeri og beslaglagt tusindvis af ulovlige raketter og kanonslag.

Gennem de seneste uger har ulovlige kanonslag runget i gaderne i flere sønderjyske byer.

Og selvom krudt langtfra er noget nyt i ugerne op til nytår, er borgere i blandt andet Aabenraa blevet generet af langt flere brag end normalt.

Vi har fået flere anmeldelser om, at der er kastet kanonslag ud af biler

Henning Marcussen, vicepolitiinspektør ved Syd- og Sønderjyllands Politi

En af dem er 31-årige Rikke Asmussen. Hun bor midt i byen, og selvom hun efterhånden er vant til larmen, gør de mange kanonslag hende alligevel nervøs.

- Jeg har næsten ikke bevæget mig ud efter mørkets frembrud i december, for jeg er skidebange for kanonslag. Og dem, der har dem i hænderne, virker ikke som de skarpeste knive i skuffen, siger hun til TV 2.

Og det har da også larmet betydeligt mere, end det plejer. Det fortæller Henning Marcussen, der er vicepolitiinspektør ved Syd- og Sønderjyllands Politi, til TV 2.

I Aabenraa er den ulovlige afskydning nemlig startet allerede i november og har været langt hyppigere end normalt – og særligt i weekenderne er der ikke længe mellem bragene, fortæller han til TV 2:

- Der er ingen tvivl om, at det larmer og generer folks nattesøvn. Men det gør også både børn og voksne utrygge og bange. Det er jo helt naturligt, når der kastet kanonslag lige ude foran deres hjem.

Det siger loven om fyrværkeri

  • Det er kun tilladt at affyre fyrværkeri fra 27. december til og med 1. januar.
  • Som forbruger må man ikke indføre fyrværkeri til Danmark fra udlandet. 
  • Det er strafbart at besidde, sælge og købe ulovligt fyrværkeri.
  • Fyrværkeriartikler, herunder alle former for kanonslag, som udelukkende har høje knald som eneste og dominerende effekt er ulovlige i Danmark.
  • Det er ulovligt at affyre fyrværkeri mod andre – og det straffes i grove tilfælde med op til otte års fængsel.
  • Det kan koste fængselsstraf, hvis man er skyld i, at nogen kommer til skade eller dør ved ulykker med fyrværkeri.
- Jeg er skidebange for kanonslag. Og dem, der har dem i hænderne, virker ikke som de skarpeste knive i skuffen, siger Rikke Andersen, hvis nattesøvn bliver forstyrret af fyrværkeri.

Kastede kanonslag ud af biler

På grund af de mange kanonslag har politiet ifølge Henning Marcussen kastet særligt mange kræfter ind i kampen mod det ulovlige krudt i år.

Siden starten af november har Syd- og Sønderjyllands Politi derfor sigtet 66 personer i sager om ulovligt fyrværkeri og beslaglagt mere end 15.000 ulovlige raketter og kanonslag.

Særligt vildt gik det for sig 19. november, hvor otte unge blev sigtet for overtrædelse af fyrværkeriloven efter at have kastet tændt fyrværkeri tæt på forbipasserende i Aabenraa.

- Dem, vi træffer i midtbyen, er unge på helt ned under 15 år, men de fleste ligger i alderen 18 til 25. Det er både drenge og piger, og vi har fået flere anmeldelser på, at der er kastet kanonslag ud af biler, fortæller Henning Marcussen.

Kun to dage før juleaften ransagede politiet desuden en illegal fyrværkerifabrik i Tinglev og fandt mere end 3000 kanonslag og knap tre kilo løst krudt.

Billeder fra Syd- og Sønderjyllands politi af det beslagte fyrværkeri.

Derudover viste tomme kasser spor efter næsten 1600 yderligere kanonslag, og to unge mænd blev sigtet for brud på fyrværkeriloven.

- I sagens natur kender vi jo kun til de ulovlige produktioner, vi finder. Men den slags er ikke noget, vi ser hverken ugentligt, månedligt eller årligt, siger vicepolitiinspektøren.

Lovligt fyrværkeri forværrer larmen

Selvom politiet i år har fanget ekstra mange sønderjyder med ulovligt krudt på sig, er larmen ifølge Rikke Asmussen kun taget til, siden det fra mandag blev tilladt at skyde lovligt købte raketter af.

Og fordi krudtet ofte først bliver fundet frem ud på natten, kan det være svært at sove.

- Jeg går altså ikke tidligt i seng, men den mængde krudt, der er blevet fyret at de seneste par dage, kan man sagtens blive holdt vågen af, fortæller hun.

Men selvom politiet stadig er særligt opmærksomme på de ulovlige kanonslag, er det blevet sværere at få fat i dem, der antænder dem.

Siden larmen fra lovligt og ulovligt fyrværkeri er blevet blandet, er antallet af henvendelser fra borgere nemlig dykket, fortæller Henning Marcussen.

- Efterforskningsmæssigt kigger vi jo på alle parametre, og vi gør en ihærdig indsats for at komme det til livs. Det er klart, at vi håber, at det tager af, når vi kommer hen på den anden side af nytår, siger han.

Politiet erklærer ”nattero” efter klokken 22

Men det er ikke kun anholdelser og ransagninger, der skal sætte en stopper for problemet.

Blandt andet har politiet på Twitter flere gange mindet om, at straffen for at kaste fyrværkeri efter andre er blevet hævet med en tredjedel.

Samtidig har Syd- og Sønderjyllands Politi gennem de seneste uger opfordret sønderjyderne til at pakke raketterne væk om aftenen – og blandt andet i et tweet erklæret ”nattero” efter klokken 22.

Henning Marcussen understreger dog, at erklæringen kun er en bestemt opfordring til at lade folk få nattero.

- Vi håndhæver det jo ikke, for det er legalt at fyre af hele døgnet indtil lige efter nytår. Medmindre det er kanonslag, selvfølgelig.

Og selvom Rikke Asmussen tvivler på, at larmen ikke også vender tilbage næste år, håber hun, at de unge sønderjyder tager opfordringen til sig.

- Best case scenario ville jo være, at det forsvandt. Men jeg har svært ved at se, hvad man skulle gøre ved det. Jeg tror, at det er svært at slå det helt ned.