Coronavirus

Politi i de store byer klar med forbud og anbefalinger til nytårsaften

Når kalenderen rykker det sidste nøk mod 2021, bliver det med et særligt fokus på afstandskrav og forsamlingspåbud.

Nytårsaften byder sædvanen tro på ekstra travlhed for landets politikredse.

Men i år vil også denne dag komme til at bære præg af pandemi og restriktioner.

På Rådhuspladsen i København vil der nytårsaften være lukket for det traditionelle opbud af feststemte mennesker med promiller i blodet og krudtrøg i næsen.

Andre steder i landet vil fokus fra politiets side være rettet mod opfordringer og afstandskrav fra myndighedernes side.

- Opfordringen er, at man ikke skal søge ind til midtbyen. I Aarhus beder vi for eksempel borgerne om at holde sig væk fra Store Torv, Rådhuspladsen og Harald Jensens Plads. Vi kommer til at øge antallet af betjente og patruljer, siger chefpolitiinspektør hos Østjyllands Politi Klaus Arboe Rasmussen til TV 2 Østjylland.

Undgå store forsamlinger

For en uge siden udgav Sundhedsstyrelsen en række særlige retningslinjer for nytår.

Her blev danskerne blandt andet opfordret til at undgå steder, hvor mange mennesker sædvanligvis samles til nytår.

Heller ikke i H.C. Andersens gamle hjemby Odense bliver nytåret derfor helt efter den sædvanlige drejebog.

Det siger vagtchef Hans Jørgen Larsen til TV 2.

- Covid-19 er en af vores mærkesager, så vi er meget opmærksomme på netop nytårsaften. Vi kommer til at holde øje med, hvor mange der er forsamlet, og om de holder den fornødne afstand, når de er ude, siger Hans Jørgen Larsen.

Hold dig til en lille gruppe - søg væk fra andre

I det nordjyske har politiet formuleret en række råd, som forsøger at tage højde for smittespredning på en af årets store festdage, hvor hæmninger og slips løsnes.

- Vores anbefalinger er: Gå ud og skyd raketter og romerlys af i selskab med den lille gruppe, du er en del af. Og hold dig til dem. Søg væk fra andre – ligesom man i øvrigt har skullet hele året, siger politidirektør Anne Marie Roum Svendsen til TV 2 Nord.

Ifølge politiet vil patruljerne være bredt til stede i hele politikredsen i løbet af nytåret.

Der vil derfor være mere politi på de centrale pladser i byer som Aalborg, Frederikshavn, Hjørring og Hobro, hvor der naturligt forsamles flere mennesker.

Selv om det ikke bliver muligt at følge rådhusklokkerne indvarsle overgangen til 2021 på nærmeste hold, opfordrer chefpolitiinspektør for Københavns Politi Jørgen Bergen Skov til, at man heller ikke samles andre steder i landets største by.

- Det er afgørende, at alle tager ansvar og husker de gode vaner med at holde afstand og ikke samler sig for mange på det samme sted. Det gælder ikke kun på Rådhuspladsen, men også alle andre steder i byen, hvor forsamlingsloftet på ti personer skal tages bogstaveligt, siger han.

Stor støtte til udgangsforbud

Selvom det er nedslående for mange, har mange danskere ikke desto mindre tænkt sig at overholde restriktioner og anbefalinger nytårsaften.

En hel del mener endda, at regeringen kan tillade sig at stramme restriktionerne yderligere.

Det viser en måling, Megafon har lavet for TV 2 og Politiken.

Her har 1013 respondenter svaret på, om de synes, der bør indføres udgangsforbud i Danmark nytårsaften.

Det svarer 42 procent ja til, mens 45 procent svarer nej, og 12 procent er i tvivl. De blev spurgt 22. og 23. december.