Ekspert efter seneste smittetal: Alle bør aflyse nytårsaften
Sundhedsministeren kalder situationen "yderst alvorlig".
Statens Serum Institut har tirsdag udregnet kontakttallet til at være 1,2.
Det skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.
- Vi har et for højt smittetryk, og sammenlagt med høj positivprocent, stigende indlæggelsestal og flere dødsfald er situationen yderst alvorlig, skriver ministeren.
I praksis betyder det, at 10 smittede danskere giver virussen videre til 12 andre, og dermed er smitten tiltagende.
- 1,2 er mindst 0,2 for meget, for det betyder, at epidemien bygger sig op. Det var bedre, da vi havde et kontakttal på 0,7-8 stykker, for da vidste vi, at vi i det mindste havde holdt epidemien stangen, siger Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet.
Tallet har dog en større usikkerhed end normalt på grund af variationer i antal testede henover julen.
For seks dage siden skrev ministeren, at tallet lå på 0,9. Det hidtil højeste kontakttal ligger dog tilbage i slutningen af august. Her var det oppe på 1,3.
900 indlagt
Gennem det seneste døgn er 2621 danskere blevet testet positive for coronavirus.
Det viser dagens tal fra Statens Serum Institut.
Samtidig stiger antallet af indlæggelser med 28, hvilket bringer det samlede antal indlæggelser op på 900. Heraf er 128 på intensiv, og 73 er tilkoblet en respirator.
- Det er et udtryk for, at vi har en konsekvens af de stigende smittetal, vi så i midten af december. Der kan jo godt gå op til 14 dage, inden man bliver indlagt, siger Hans Jørn Kolmos.
Der er tale om 172 nye indlæggelser siden mandag.
- Vi så en opbygning af smitte indtil midten af december, og det kan meget vel være en følgevirkning af det, vi ser nu, siger professoren videre.
Siden mandag har 22 coronasmittede mistet livet.
Bekymringen for sundhedsvæsenet
Den seneste tid har det fra sundhedsmyndighederne lydt, at sundhedsvæsenet er presset af de mange indlagte coronapatienter. Hans Jørgen Kolmos ser et sundhedssystem, som han tror kan klare opgaven, når det handler om rumkapacitet og udstyr til rådighed.
Alligevel er han bekymret.
- Jeg er meget bekymret for den menneskelige faktor. Vi har et sundhedspersonale, som er helt slidt ned og har været det siden foråret. Jeg er reelt bekymret for vores personale. Jeg er meget glad for, at vi nu har så meget vaccine, at vi nu kan vaccinere frontpersonalet. En ting er at være psykisk påvirket, noget andet er at blive syg selv, siger Hans Jørgen Kolmos.
Professor: Aflys nytårsaften
Risikoen for, at hospitalerne bliver yderligere presset, ligger lige om hjørnet: nytårsaften.
Her opfordrer Hans Jørgen Kolmos til, at alle danskere aflyser den glade aften.
- Jeg synes, nytårsaften er en ret alvorlig ting i forhold til covid-19, siger han.
Han kalder det "luksusklynk", hvis danskerne beklager sig over den manglende nytårsfest.
- Vi står midt i en undtagelsestilstand, og man skal lade være med at ynke sig selv. Man skal tænke på det, der er værre. Det gør jeg selv. Jeg tænker: "Tænk, hvis vi var i krig," siger Hans Jørgen Kolmos.