Coronavirus

900 patienter presser hospitalerne som aldrig før - nu beder de til, at kurven snart knækker

Med nytårsfejringen lige på trapperne holder sundhedsvæsnet vejret.

900 danskere er nu indlagt med covid-19 på de danske hospitaler.

Og de 900 patienter har sat det danske sundhedsvæsen i en "helt ekstraordinær situation". En situation, der ikke lader sig sammenligne med noget i nyere tid.

Sådan lyder den dystre status fra formanden fra Danske Regioner, Stephanie Lose (V), der betegner tilstandene på de danske hospitalsgange som ”enormt bekymrende”.

- Presset er meget stort. Og der er desværre ingen tegn på, at vi har set toppen af indlæggelserne, siger hun til TV 2.

De tørre tal bakker hende op. Alle fem regioner har lige nu højere indlæggelsestal end på noget tidspunkt i foråret, og kurven over indlæggelser viser endnu ikke tegn på at falde.

'Vi udskyder alt, hvad der kan udskydes'

Værst ser det ud øst for Storebælt. Region Hovedstaden forlænger nu aflysningerne af planlagte operationer og behandlinger i yderligere to uger til 25. januar.

Mandag aften lød et nødråb fra Region Sjællands koncerndirektør, Leif Panduro, der mener, at et ”totalt stop for nytårsaften” ikke ville være ude af proportioner situationen taget i betragtning.

Søndag hævede regionen sit beredskab til trin 4. Endnu mere personale bliver nu taget fra deres vanlige opgaver og træder ind i covidberedskabet, og patienter bliver nu i samarbejde med praktiserende læger og kommuner udskrevet fra hospitalet før tid.

- Jeg er meget bekymret. Vi er på vej op i et langt højere beredskabsniveau, end vi har prøvet før, siger direktør Leif Panduro til TV 2 tirsdag.

Og det går stærkt.

6. december havde regionen 40 indlagte med covid-19. Nu lyder det tal på 146.

- Vi udskyder alt, hvad der kan udskydes, men stadigvæk er vi nødt til at kigge dybere ned og finde på andre løsninger. Men jeg frygter, at det ikke er tilstrækkeligt med den udvikling, vi ser nu, siger Leif Panduro.

Nytårsfesten spøger

Mens flere og flere senge optages af coronapatienter, forbereder Region Sjælland sig på at gøre brug af nødhospitaler - muligvis allerede i løbet af januar.

Især indlæggelser på bagkant af jul og nytår bekymrer koncerndirektør Leif Panduro, der frygter endnu en top i januar.

- Og så ender vi i en situation, hvor det bliver meget vanskeligt at håndtere, siger han.

Region Sjælland bekræfter over for TV 2, at den har tilbudt kræftpatienter at blive behandlet vest for Storebælt for at gøre plads til coronabehandling. Det er et tilbud, de første kræftpatienter i Region Hovedstaden også har fået. Her har et par stykker allerede takket ja, fortæller koncerndirektør Dorthe Crüger til TV 2.

I hovedstadsområdet er man både presset på sengepladser og personale, fortæller hun.

- Det er nogle hårde dage. Vi beder til, at knækket i kurven snart kommer.

Et personale presset til kanten

Bekymringerne i Region Hovedstaden blev allerede 19. december luftet af overlæge på Hvidovre Hospital Thomas Benfield.

Han kunne fortælle om pressede læger og sygeplejersker, der måtte vinke farvel til juleferien for at pleje og passe det stigende antal coronapatienter.

- Personalet er under hårdt pres, og de klarer sig utroligt godt. Men jeg er bekymret for, at det brister på et tidspunkt. De har også en grænse, især når de får inddraget deres ferie, sagde han til TV 2.

Meldinger om presset personale isolerer sig ikke til Københavnsområdet. I midten af december fortalte akutsygeplejersken Lea Kjølby til TV 2, at hun hver aften ser mindst en af sine kolleger græde under en coronavagt.

Selv føler hun ikke, at hun kan give patienterne den behandling, de fortjener. Blandt andet fordi mange timer hver dag går med at tage isolationstøj af og på.

- Jeg synes ikke, at det er sjovt mere. Det dér med at gå hjem og føle, at man ikke slår til. At gå hjem og vide, at jeg har brugt så meget tid på at gå ind og ud af isolation, når der har været så travlt, så ved jeg, at der er en kæmpe risiko for, at der er noget, jeg overser, fortalte hun.

Smitten stiger blandt personalet

Hospitalspersonalet skal ikke blot kæmpe med det stigende pres fra coronaindlæggelser. Hos personalet selv stiger smitten nemlig også.

Allerede i starten af december steg antallet af smittede blandt sundhedspersonalet med 72 procent på en uge. I alt 1800 blev testet positiv i anden uge af julemåneden.

- Smitten er overalt i vores samfund. Den er også inde på sygehusafdelingerne. Den er også blandt vores hårdtarbejdende sygehuspersonale, lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i den anledning.

Alt i alt tegner der sig et billede af et sundhedsvæsen, der er nødt til at agere anderledes end det plejer, siger regionsformand Stephanie Lose til TV 2.

Vi er dog ikke helt derude, hvor alt er i brand, forsikrer hun. Trods presset vil hun gerne love, at der stadig står personale klar til at hjælpe, skulle man falde om med et hjertestop.