Coronavirus

Ekspert advarer mod overdreven optimisme på grund af faldende smittetal: - Næste uge bliver afgørende

Lave smittetal er ikke ensbetydende med, at man kan ånde lettet op. De siger ikke noget om, hvordan vi har klaret det til jul og nytår.

Smittetallene har over julen været dalende i hele landet. Men selvom det umiddelbart er gode nyheder, er det endnu for tidligt at fejre.

Det mener blandt andre Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi på SDU.

- Tallene er kun et øjebliksbillede, så de skal tages med et gran salt. Jeg mener ikke, man kan slappe af endnu, siger han til TV 2.

Vi kommer til at se efterveerne af julen, men så sandelig også nytårsaften

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi på SDU

Der er det seneste døgn registreret 2479 nye smittetilfælde med coronavirus i Danmark, hvilket er næsten en halvering i forhold til smittetallene i midten af december.

Men det er nu og den næste uge, der bliver afgørende, mener professoren.

- Vi står midt i vadestedet lige nu. Den kommende uge bliver ret spændende, for den siger, om vi kan genåbne, siger han og peger på, at virkeligheden først vil vise sig omkring 7.-10. januar.

Bekymret for højtid

Ifølge Hans Jørn Kolmos er det vigtigt at huske, at øjebliksbilledet, som tallene viser lige nu, afspejler spredningen op til jul.

Derfor vil det være afgørende, hvad de afslører, når dønningerne fra højtiden begynder at vise sig.

- Vi kommer til at se efterveerne af julen, men så sandelig også nytårsaften. Julen var mere traditionel med julesteg og and, men hvad er det for nogle fester, man planlægger nu? Jeg er faktisk bekymret for nytåret, siger Hans Jørn Kolmos.

Professoren er ikke overbevist om, at man alle steder vil følge retningslinjerne og holde sig til maksimalt ti personer fra samme smittekreds.

Stadig midt i epidemien

Ifølge Statens Serum Institut er der siden søndag foretaget 63.033 prøver med en positivprocent på 3,93.

Derudover er 30 døde med covid-19. Det er det højeste antal i SSI's daglige rapportering under epidemien.

Derfor er direktøren i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, heller ikke klar til råbe hurra for, at antallet af smittede er faldet stødt.

- Det er jo bekymrende, og jeg synes, det understreger, at vi stadigvæk står midt i en epidemi med et meget højt smittetryk, særligt i hovedstaden, siger Søren Brostrøm til TV 2.

- Det er jo bekymrende, og jeg synes, det understreger, at vi stadigvæk står midt i en epidemi med et meget højt smittetryk, særligt i hovedstaden, siger han til TV 2.

Små sejre

SDU-professoren mener dog heller ikke, at man ikke kan fejre de små sejre. For man kan altid glæde sig over, at det ikke er gået værre op til jul, lyder det.

Men med højtiden med tradition for at samles mange, kan det hurtigt vende.