42 procent ønsker udgangsforbud nytårsaften
Hvis der blev indført nye restriktioner, ville de fleste overholde dem, vurderer adfærdsforsker. Men det er ikke nødvendigt, siger professor.
Nytåret nærmer sig, men det bliver ikke en nytårsaften, som vi kender den.
Vi skal helst mødes med så få som muligt, siger sundhedsmyndighederne.
Vi må ikke være mere end ti samlet på offentlige steder, siger loven.
Og ”selvfølgelig skal man ikke holde nytårsfest i år”, siger statsministeren.
Selvom det er træls for mange, har langt de fleste danskere dog tænkt sig at overholde restriktioner og anbefalinger nytårsaften. En hel del mener endda, at regeringen kan tillade sig at stramme restriktionerne yderligere.
Det viser en måling, Megafon har lavet for TV 2 og Politiken.
Her har 1013 respondenter svaret på, om de synes, der bør indføres udgangsforbud i Danmark nytårsaften.
Det svarer 42 procent ja til, mens 45 procent svarer nej, og 12 procent er i tvivl. De blev spurgt 22. og 23. december.
94 procent bliver ti eller færre
Ifølge Pelle Guldborg Hansen, der forsker i adfærd ved Roskilde Universitet, ville den danske befolkning formentlig godt kunne acceptere, at regeringen strammede grebet yderligere nytårsaften, hvis det blev gjort på samme måde som hidtil i dialog mellem myndigheder, politikere og borgere.
- Det, vi hele tiden har set under covid-19, er, at man har mærket lidt efter, før man er kommet ud med restriktioner. Man har så afventet responsen, og så har man justeret lidt på restriktionerne for at få noget til at falde i hak, som folk også kan spise og har tænkt sig at følge. Og det kan man også se i den her meningsmåling, siger han til TV 2.
I meningsmålingen mener 15 procent, at der skal være udgangsforbud fra klokken 01 nytårsnat, mens 10 procent mener, det skal gælde allerede fra klokken 20 nytårsaften.
Men det er ikke nødvendigt at indføre strengere restriktioner henover nytåret, mener Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i immunologi ved Københavns Universitet.
- Hvis folk tænker sig om og handler fornuftigt, som det lyder til på de her oplysninger, så tror jeg ikke, der er behov for flere restriktioner. Så vil hele julen, hvor vi har været lukket ned, gøre en forskel med hensyn til epidemien, siger han.
Han henviser til samme Megafon-måling, hvor 94 procent svarer, at de skal holde nytårsaften med ti eller færre personer, præcis som sundhedsmyndighederne anbefaler.
39 procent svarer, at de skal holde nytårsaften med færre, end de ellers ville have gjort, på grund af coronasituationen.
Dertil svarer 83 procent, at de i høj eller meget høj grad vil efterleve myndighedernes anbefaling om at holde sig til sit eget selskab, mens 5 procent i mindre grad eller slet ikke vil gøre det.
- Jeg synes da kun, det er positivt, at man får sådan nogle tilbagemeldinger, at de fleste faktisk har tænkt sig at holde sig til sit eget selskab. For det er i forbindelse med, at man blander selskaber, at risikoen er størst for, at vi kommer til at smitte hinanden, siger Jan Pravsgaard Christensen.
Forsker: Folk skal nok holde restriktioner
I København har politiet mandag valgt at hjælpe borgernes adfærd lidt på vej og besluttet at lukke Rådhuspladsen nytårsaften, hvor mange københavnere traditionelt stimler sammen for at overvære nytårsfyrværkeriet. Og Østjyllands Politi opfordrer mandag aften alle til helt at holde sig fra midtbyen nytårsaften.
Hos vores naboer i Tyskland er man gået skridtet videre og har helt forbudt fyrværkeri over hele landet samt forbudt at forsamles udendørs.
Men indtil videre er der ikke lagt op til nye landsdækkende restriktioner herhjemme udover dem, der blev indført over et par omgange i midten af december.
Og de restriktioner vil befolkningen overholde lige så godt nytårsaften, som de har gjort alle andre dage, vurderer adfærdsforsker Pelle Guldborg Hansen.
- Givet situationen, at butikkerne er lukket, og at du ikke kan leje et forsamlingslokale og smide en stor fest afsted, jamen så kommer vi nok til at overholde restriktionerne ganske pænt, siger han.
Mandag er der registreret yderligere 30 dødsfald med coronavirus i Danmark, mens antallet af indlæggelser er steget til rekordhøje 872.
Men selvom der er mange indlæggelser, skal man huske, at dem, der bliver indlagt i de her dage, typisk er blevet smittet for otte-ti dage siden - altså før jul - påpeger Jan Pravsgaard Christensen.