Coronavirus

Region Sjælland melder ud: Her er vaccinerækkefølgen

Det er blandt andet de ældste, og dem der bor i plejebolig, som står forrest i den sjællandske vaccinekø.

Søndag blev de første danskere vaccineret mod coronavirussen, og samme dag har Region Sjælland meldt ud, hvem der står først i regionens vaccinekø.

På regionens hjemmeside kan man finde en liste over, hvordan vaccinerne skal fordeles. Den er baseret på Sundhedsstyrelsens retningslinjer, og regionen skriver, at det er umuligt at sige, hvornår hver enkelt borger vil få tilbudt vaccinen.

Vaccineudrulningen skal ske i faser, og det er særligt udsatte befolkningsgrupper, der bliver prioriteret først, blandt andet plejehjemsbeboere og folk med øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb, hvis de bliver ramt af covid-19.

Resten af borgerne får et tilbud om vaccination ved en indkaldelse i e-boks efter tur, og er man fritaget for e-boks, modtager man indkaldesen per brev.

Herunder kan du se den fulde liste:

 1. Personer, som bor i plejebolig med videre.
 2. Personer med alder på 65 år og over, som modtager både personlig pleje og praktisk hjælp i eget hjem.
 3. Personer med alder på 85 år og over.
 4. Personale i sundheds- og ældresektoren og udvalgte dele af socialsektoren med særlig risiko for smitte, eller som varetager en kritisk funktion.
 5. Personer med ​tilstande og sygdomme med øget risiko for alvorligt forløb ved covid-19, med aktuel sygehuskontakt eller henvist til vaccination på sygehus efter konkret lægefaglig vurdering, nærmere defineret efter Sundhedsstyrelsens rammer.​​
 6. Udvalgte pårørende til personer med helt særlig øget risiko for et alvorligt forløb, eller pårørende som er en uundværlig omsorgs- eller plejeperson.
 7. Personer med alderen 80-84 år.
 8. Personer med alderen 75-79 år.
 9. Personer med alderen 65-74 år.
 10. Personer med alderen under 65 år, som har tilstande og sygdomme, der medfører øget risiko for alvorligt forløb ved covid-19.
 11. Personale, der varetager øvrige samfundskritiske funktioner.
 12. Øvrige befolkning, udvalgt for eksempel efter alder.

Risikogrupper og ældre først

Landets fire andre regioner er endnu ikke lige så konkrete i fordelingen af vaccinedoserne.

Hos Region Hovedstaden "afventer man de endelige prioriteringsgrupper fra sundhedsmyndighederne", står der på hjemmesiden.

- Men i de scenarier, vi har set, er plejecentre og sundhedspersonale blandt de første grupper, skriver Region Hovedstaden.

Region Midtjylland skriver, at de første doser skal gives til "borgere på udvalgte plejecentre i kommuner med størst smittetryk, borgere over 65 år i særlig høj risiko på grund af sygdom samt udvalgt personale på sygehuse og plejecentre, som arbejder tæt på patienter og borgere, der er i høj risiko."

Nogenlunde samme melding kommer fra Region Syddanmark.

- Det er det de mest udsatte borgere, der kan blive vaccineret mod covid-19, skriver regionen.

Region Nordjylland prioriterer blandt andet "beboere på plejecentre" og "personale i sundhedsvæsenet og ældreplejen".

Skal tilbydes alle - på sigt

Selv om det står klart, at alle danskere over 18 år på et tidspunkt får tilbudt vaccinationen, og at ingen skal tvinges til at lade sig vaccinere, er det usikkert, hvornår det bliver.

Lørdag kom første ladning vacciner, og den var af symbolsk størrelse på 9750 doser. Mandag kommer 38.000 doser til Danmark. Og regeringens plan er, at mellem 200.000 og 250.000 danskere skal være vaccinerede inden marts 2021.

Sundhedsministeren har også udpeget de første i vaccinekøen, men stadig med den brede pensel:

- Det er kort sagt dem, der er i risiko for at dø af covid-19, og dem der skal passe på de syge, sagde Magnus Heunicke (S) på et pressemøde i slutningen af november, hvor ministeren præsenterede regeringens plan for vaccination mod covid-19.

Tidligere fremgik det, at punkt fire var "Udvalgte pårørende til personer med helt særlig øget risiko for et alvorligt forløb, eller pårørende som er en uundværlig omsorgs- eller plejeperson", mens nummer seks var "personale i sundheds- og ældresektoren og udvalgte dele af socialsektoren med særlig risiko for smitte, eller som varetager en kritisk funktion." Region Sjælland har efterfølgende byttet om på de to punkter, og derfor er artiklen rettet.