Coronavirus

Nu er den første dansker vaccineret mod coronavirus

Søndag morgen fik de første danskere et stik med vaccinen mod coronavirus. "Jeg kunne dårligt mærke det," siger en af dem.

Nu er vaccinationerne mod coronavirus i gang i Danmark.

Fynboen Leif Heiselberg var den første dansker, som fik et stik med vaccinen mod coronavirus.

- Jeg har det sgu da glimrende, fuldstændig glimrende, ingen problemer, sagde den 79-årige, kort efter, han havde fået vaccinen.

Leif Heiselberg lider af diabetes og er beboer på Ældrecenter Øst i Odense. Han fik en af de 9750 vaccinedoser, der i går ankom til Danmark og i dag skal gives til plejehjemsbeboere og frontpersonale på danske sygehuse. Vaccinen fra Pfizer/BioNTech blev godkendt i EU 21. december, og herefter var det aftalt, at alle lande skulle begynde at vaccinere 27. december.

Den planlægning gjorde Leif Heiselberg "euforisk".

- Det var jo ikke så sjovt at blive rask i Danmark, hvis der lå døde i Italien, vel? Det glæder mig mest, sagde han til horden af journalister, der stod foran plejecentret i stormen. Men vejret generede ikke den nyvaccinerede fynbo.

- Det ser strålende ud. Selv om det regner, så skinner solen, sagde Leif Heiselberg.

- Væsentligt for os alle

En anden, der var blandt de første i den danske vaccinekø, var 92-årige Carl-Einer Jørgensen.

- Det er væsentligt for os alle sammen - for menneskeheden som helhed, at vi har mulighed for at udrydde pandemien. Det ville være lækkert, hvis vi kom tilbage til normalen, lød det fra beboeren på Plejecentret Fællegården i København kort inden, han fik det famøse stik.

Det var en "ren fornøjelse", at få vaccinen som en af de første, fortæller 92-årige Carl-Einar Jørgensen, der er beboer på Plejecenter Fælledgården i København.

- Mange tak, det var lækkert. Jeg kunne dårligt mærke det og var ikke engang klar over, at det skete, sagde Carl-Einer Jørgensen, der nævnte den eneste bivirkning, han kunne mærke, var "ren fornøjelse".

- Jeg tror på vaccinen, og jeg tror, at jeg lever i evighed nu.

Alle plejecentrets 280 beboere skal vaccineres i løbet af dagen af et vaccinehold på 15 mennesker udover plejehjemspersonalet. For vaccinerne er skrøbelige og kræver, at man håndterer dem forsigtigt og koldt.

Udrulles de næste uger

Selv om EU havde planer om en simultan vaccineudrulning, tyvstartede Tyskland dog og begyndte at vaccinere lørdag. Det samme gjorde Ungarn og Slovakiet. Også i USA, Storbritannien og Canada er vaccineringen i gang.

Vaccinen skal gives i to omgange for, at effekten bliver boostet, og at virkningen er optimal. Så Leif Heisenberg og Carl-Einer Jørgensen skal vaccineres igen om tre uger, hvorefter den fulde effekt kommer ti dage efter.

Når Leif Heiselberg og Carl-Einer Jørgensen får andet stik, så ruller vaccineplanen videre. Allerede i morgen modtager Danmark de næste 38.000 vaccinedoser. Regeringen forventer, at der kan vaccineres 200.000-250.000 danske borgere inden for de første to måneder af 2021.