Samfund

Næste omgang vacciner kommer hurtigere end ventet til Danmark

Statsministeren kaldte vaccineudrulningen for "en månelanding."

Regeringen har søndag fået at vide, at Danmark modtager de cirka næste 38.000 vaccinedoser hurtigere end planlagt.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et såkaldt doorstep kort efter, de første danskere har fået et stik med coronavaccinen.

- Det betyder, at nu kan vi komme i gang med at vaccinere endnu flere danskere, siger hun.

På pressemødet blev statsministeren spurgt ind til, om vaccinerne var en del af den aftale om vacciner, som vi allerede har lavet med EU. Og det er de.

- Vi havde et forventet input af vacciner i næste uge på knap 40.000, og det ser ud til, at de bliver fremrykket, så vi modtager dem i morgen, lød det fra Mette Frederiksen.

Sundhedsminister Magnus Heunicke skriver på Twitter, at vaccinedoserne forventes at komme til Danmark mandag klokken 18.

En symbolsk første ladning

Den første ladning vaccinedoser kom til Danmark med lastbiler fra Belgien lørdag. I første omgang var der 9750 doser i bilernes kølebokse, og det antal modtog alle 27 medlemslande i EU.

De næste dage ruller flere vaccinedoser ind over grænsen, og planen er, at der til marts 2021 skal være blevet vaccineret mellem 200.000 og 250.000 danskere.

For at samfundet kan åbne igen, og vi kan leve uden restriktioner som mundbind og sprit, kræver det dog, at en noget større andel af befolkningen har fået vaccinen - mellem 60 og 80 procent af den samlede befolkning.

Statsminister Mette Frederiksen tør ikke sige, hvornår vi har flokimmunitet i Danmark, nu hvor vaccineringen er i gang.

- Det afhænger af forskelige forhold, sagde hun på pressemødet.

"En månelanding"

Selvom vaccinen ikke er lig med en øjeblikkelig forandring tilbage til normalen, er det et skridt på vejen, sagde statsministeren.

- Det her er det enkeltstående største værktøj, vi har fået mod corona. Det er en månelanding i kampen mod corona, sagde hun.

Det er første gang, at man vil vaccinere sig ud af en pandemi på verdensplan. Overalt i verden er vaccineudrulningen i gang, blandt andet i USA, Canada og Storbritannien.

EU godkendte vaccinen fra Pfizer/Biontech 21. december og meldte herefter ud, at alle medlemslande ville begynde vaccinationerne 27. december.

Dog gav Ungarn og Tyskland det første vaccinestik allerede dagen før, 26. december.