Coronavirus

Bekræftet: Danmark køber 2,6 millioner ekstra vaccinedoser

Direktøren for Lægemiddelstyrelsen forventer, at vaccinerne vil ankomme i slutningen af første kvartal eller begyndelsen af andet kvartal næste år.

Søndag morgen fik Lægemiddelstyrelsen bekræftet, at Danmark får leveret 2,6 millioner ekstra vacciner fra Pfizer/Biontech.

- Vi kan dog ikke sige præcis hvornår. Det er op til firmaet, men vi presser på for at få dem så hurtigt som muligt, siger Thomas Senderovitz, direktør for Lægemiddelstyrelsen.

23. december, da vaccineudruldningsplanen blev præsenteret, fortalte sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at Danmark havde "lagt billet ind på" de over to millioner ekstra vaccinedoser. De doser er altså nu bekræftet.

Dengang forventede Thomas Senderovitz, at kølekasserne med vaccinedoser ville ankomme enten i slutningen af første kvartal eller begyndelsen af andet kvartal næste år.

De ekstra doser er en del af det samlede EU-opkøb. Det fungerer sådan, at alle landene får tilbudt en mængde vacciner, og hvis nogle lande alligevel ikke har behov for det hele, ryger de tilbage i en pulje, som de andre lande kan byde ind på.

- Det har vi budt ind på så meget vi kunne, og det har vi så fået tildelt, siger Thomas Senderovitz.

Endnu en vaccine på vej

Endnu en vaccine - fra amerikanske Moderna, baseret på samme teknologik som Pfizer/BioNTech-vaccinen - forventes godkendt af det Europæiske Lægemiddelagentur 6. januar.

Den har Danmark købt en million doser af. Både vaccinen fra Pfizer/BioNTech og Modernas vaccine kræver to stik for fuld effekt, og derfor skal antallet af doser deles med to får at nå frem til, hvor mange danskere der kan tælles som vaccinerede.

I alt har Danmark lavet aftaler med seks forskellige vaccineproducenter og sikret sig omkring 20 millioner doser, forudsat at alle vaccinerne bliver godkendt.

  • Astra Zeneca: ca. 2,6 mio. vacciner
  • Sanofi-GSK: ca. 2 mio. vacciner
  • Johnson & Johnson: ca. 5,6 mio vacciner
  • Pfizer/BioNTech: ca. 2 mio vacciner
  • CureVac: ca. 2,6 mio. vacciner
  • Moderna: ca. 1 mio. vacciner
  • + de 2,6 millioner ekstra vacciner fra Pfizer/BioNTech.