Hvornår er Danmark fri af pandemien? Her er 17 eksperters bud

En r√¶kke af landets f√łrende covid-19-eksperter vurderer, hvorn√•r vi kan arbejde, rejse og holde fester igen, som vi gjorde f√łr coronavirus.

Tusindvis af danskere er allerede vaccineret mod covid-19, og det store sp√łrgsm√•l er, om 2021 bliver √•ret, hvor vi kan vende tilbage til livet, som vi kendte det f√łr pandemien.

Derfor har TV 2 bedt 17 eksperter om at give deres bedste bud på, hvordan fremtiden ser ud.

Vi kommer f√łrst ud af pandemiens sv√łbe i 2022, desv√¶rre

Jens Lundgren, professor i infektionssygdomme

De tæller virologer, epidemiologer, immunologer, infektionsmedicinere, biostatistikere og andre, der har beskæftiget sig med covid-19.

Mange af dem understreger, at det er meget svært at gætte på fremtiden, og at deres svar derfor skal tages med forbehold. Særligt fordi vi endnu ikke kender effekten af vaccinerne.

For eksempel ved vi ikke, hvor hurtigt man via vaccinerne kan opnå flokimmunitet, og hvor længe de vil holde folk immune. Og om der vil opstå besværlige mutationer undervejs.

Derfor får du herunder eksperternes forsigtige bud på, hvad vi kan forvente os af den kommende tid.

K√•re M√łlbak, faglig direkt√łr, SSI (har svaret april til ovenst√•ende): - Mange vil kunne g√• p√• arbejde allerede tidligt i 2021. Men der vil ogs√• v√¶re en del, der arbejder hjemmefra, og der vil skulle holdes afstand p√• arbejdspladsen. F√¶lles morgenmad, skovture, en fredags√łl samt andre sociale arrangementer p√• arbejdspladserne kommer m√•ske f√łrst igen i sommeren 2021.

Jens Lundgren, professor i infektionssygdomme, Rigshospitalet (har svaret april til ovenst√•ende): - Smittetrykket vil forventeligt falde i forbindelse med for√•rets komme. Desuden vil vaccinationsprocessen v√¶re godt undervejs. Men der vil fortsat v√¶re forhold i adf√¶rd, som man skal forholde sig til. Vi kommer f√łrst ud af pandemiens sv√łbe i 2022 desv√¶rre.

Nils Strandberg Pedersen, tidligere direkt√łr i SSI (har svaret juni til ovenst√•ende): - Jeg tror, der vil ske en gradvis normalisering, men de sidste restriktioner oph√¶ves omkring sommerferien.

Det er umuligt at gætte på, hvad der kommer til at ske med nogen form for sikkerhed

Astrid Iversen, professor i virologi og immunologi

Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi, RUC (har svaret maj til ovenst√•ende): - Jeg forventer ikke, at vaccinen vil v√¶re tilstr√¶kkeligt udbredt f√łr sommer, men p√• grund af coronaens store afh√¶ngighed af vejr med videre, t√¶nker jeg, at det vil v√¶re muligt at √•bne skolerne for alle i maj. Dog med ekstra krav til afstand, afspritning og lignende.

K√•re M√łlbak (har svaret marts til ovenst√•ende): - Det er sv√¶rt at svare p√•. Grundskolerne vil √•bne f√łr universiteterne, men de kommer ikke til at fungere som f√łr covid-19, f√łr vi er godt inde i for√•ret. I for√•ret er vejret med os, og vaccinerne begynder at sl√• igennem. I januar, til geng√¶ld, vil der v√¶re meget, der stadig er lukket.

Torben Mogensen, formand for Lungeforeningen (har svaret marts til ovenst√•ende): - Jeg t√¶nker, at de sm√• klasser vil have normal skolegang hele √•ret, men der vil v√¶re nedlukning for store klasser, h√łjere l√¶reanstalter med mere frem til p√•ske.

Man kan starte op med små festivaler til sommer, for at se hvordan det går

Hans J√łrn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi

K√•re M√łlbak (har svaret juli til ovenst√•ende): - Vi vil m√łdes i det fri til fester med mere end 50. Men der vil stadig v√¶re en √łvre gr√¶nse p√• nogle hundrede.

Viggo Andreasen (har svaret september til ovenstående): - Arrangementer på mere end 50 personer vil kræve, at vi er kommet langt med vaccinedækning (60-70 procent).

Nils Strandberg Pedersen, tidligere direkt√łr i SSI (har svaret juni til ovenst√•ende): - Der vil i meget st√łrre grad v√¶re immunitet i samfundet, end den er i √łjeblikket. Jeg tror, vi skal frem til sommer. Alle selskaber udg√łr en v√¶sentlig risiko for smitte. Det er uanset, om det er et selskab eller i kirken.

I sommeren 2021 vil vi begynde at rejse til udvalgte destinationer, men ikke n√łdvendigvis i hele Europa

K√•re M√łlbak, faglig direkt√łr, SSI

Astrid Iversen, professor i virologi og immunologi, Oxford University (har svaret august til ovenst√•ende): - Mit svar foruds√¶tter, at de √¶ldre og folk med kroniske sygdomme og andre udsatte grupper alle bliver vaccineret i l√łbet af for√•ret - og at smittetrykket generelt falder om sommeren p√• grund af det varmere vejr, og at folk derfor opholder sig - og m√łdes - mere udend√łrs.

Hans J√łrn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi, SDU (har svaret april til ovenst√•ende): - Hvis vi skal bes√łge vores √¶ldre, foruds√¶tter det, at de er vaccineret. Det vil nok ske gradvist, og der kan meget vel v√¶re nogle restriktioner sommeren over.

K√•re M√łlbak (har svaret april til ovenst√•ende): - I april h√•ber jeg, at risikogrupperne og sundhedspersonalet er vaccineret. Og for√•ret er her. S√• er der gode muligheder for at m√łdes. Men det afh√¶nger af mange forhold, om dette h√•b indfries. Vi ved endnu ikke, hvor hurtigt vaccinerne kommer, og hvordan befolkningen tager imod tilbuddet om at blive vaccineret.

Man kaster sig ikke "bare" ud i nattelivet efter den forskrækkelse, som coronavirus blev for hele Danmark

K√•re M√łlbak, faglig direkt√łr, SSI

K√•re M√łlbak (har svaret 2022 til begge sp√łrgsm√•l om restauranter, barer og natklubber): - Ud over at virus stadig vil v√¶re hos os igennem hele 2021, er der ogs√• en kultur, der skal √¶ndres. Man kaster sig ikke "bare" ud i nattelivet efter den forskr√¶kkelse, som coronavirus blev for hele Danmark.

Nils Strandberg Pedersen (har svaret august til sp√łrgsm√•let om natklubber og juni til sp√łrgsm√•let om barer og restauranter): - Natklubber vil nok v√¶re de sidste, der f√•r fri √•bningstid, for der opf√łrer man sig tosset, kysser, r√•ber og danser, og det vil derfor v√¶re meget sv√¶rt at forhindre smitte der. Restauranter tror jeg dog godt kan √•bne tidligere end til sommer, hvis man holder afstand og holder sig til sm√• grupper. Man skal selvf√łlgelig ikke sidde og synge f√łdselsdagssang.

Jeg tror, at håndtrykket er på vej ud

Nils Strandberg Pedersen, forhenv√¶rende direkt√łr i SSI

K√•re M√łlbak (har svaret september til ovenst√•ende): - Der vil v√¶re plads til sm√• festivaler med danske navne i sensommeren 2021, men det er ikke sandsynligt, at der kommer store festivaler med internationale navne i 2021. Men vi kan h√•be.

Hans J√łrn Kolmos (har svaret juli til ovenst√•ende): - Man kan starte op med sm√• festivaler til sommer for at se, hvordan det g√•r - med mulighed for brug af lyntest ved indgangen.

Jens Lundgren (har svaret 2022 til ovenstående): - På nuværende tidspunkt er det umuligt at svare på, hvornår man kan tage på festival.

Astrid Iversen (har svaret 2022 til ovenst√•ende): - Meget bliver et sp√łrgsm√•l om, hvor meget vaccine der er tilg√¶ngelig, og hvor effektivt og hurtigt vi kan organisere vaccinationerne, hvor l√¶nge beskyttende immunitet fra vaccinerne virker, og hvor hurtigt virus muterer, og hvad det eventuelt f√•r af konsekvenser for vaccinernes effektivitet.

Covid-19 bliver ikke udryddet i 2021 og heller ikke i 2022. Men i 2022 har vi lært at leve med sygdommen

K√•re M√łlbak, faglig direkt√łr, SSI

Jens Lundgren (har svaret maj til sp√łrgsm√•let om rejser til Europa og juni til sp√łrgsm√•let om verden): - Det afg√łrende ved international rejse bliver meget hurtigt, hvorvidt man er vaccineret eller ej, vil jeg tro.

Hans J√łrn Kolmos (har svaret december til begge sp√łrgsm√•l om udlandsrejser): - Udlandsrejser har lange udsigter, fordi det ogs√• foruds√¶tter, at der er styr p√• tingene p√• rejsedestinationen.

K√•re M√łlbak (Har svaret august til sp√łrgsm√•l om rejser til Europa og efter 2022 til sp√łrgsm√•let om verden): - I sommeren 2021 vil vi begynde at rejse til udvalgte destinationer, men ikke n√łdvendigvis i hele Europa. Det er meget sv√¶rt at svare p√• i forhold til resten af verden. Der er mange lande, der vil have sv√¶rt ved at vaccinere, enten p√• grund af deres √łkonomi, vaccineskepsis eller andre forhold.

Astrid Iversen (har svaret december til begge sp√łrgsm√•l om udlandsrejser): - Der er ukendte faktorer i spil fra resten af verden. Hvor godt bliver corona bek√¶mpet i forskellige lande? Er det realistisk, at alle lande vaccinerer 60-70 procent af befolkningen? M√•ske bliver det n√łdvendigt at opretholde rejserestriktioner - og/eller test ved indrejse og karant√¶ne - i l√¶ngere tid for at undg√• import af coronasmitte til Danmark, selv hvis epidemien er stoppet her.

Nils Strandberg Pedersen (har svaret juni til begge sp√łrgsm√•l om udlandsrejser): - Der kan v√¶re visse destinationer, som vil kr√¶ve dokumentation for vaccination.

Vi ved heller ikke, hvor godt danskerne slutter op om tilbud om vaccination

K√•re M√łlbak

Nils Strandberg Pedersen (har svaret 2022 til sp√łrgsm√•let om h√•ndtryk): - Jeg tror, at h√•ndtrykket er p√• vej ud. Det er velkendt, at h√•ndtrykket er en af de st√łrste √•rsager til viderebringelse af smitte med fork√łlelse og andre vira. Nu har vi en enest√•ende chance til at udrydde en uskik - albuehilsner fungerer jo fint, og vi kan ogs√• bukke til hinanden, som man g√łr mange steder i Asien.

Hans J√łrn Kolmos (har svaret december til sp√łrgsm√•let om h√•ndtryk): - Det foruds√¶tter, at rigtig mange - mig selv inklusiv - er vaccineret.

Der er m√•ske nok noget, vi kan l√¶re fra denne pandemi, der vil √łge folkesundheden

Astrid Iversen, professor i virologi og immunologi

Viggo Andreasen (har svaret september til ovenst√•ende): Jeg forventer at vi vil se gradvise lempelser hen over den sene vinter og det tidlige for√•r, fordi en kombination af forbedrede tests, smitteopsporing og vaccination gradvist vil reducere behovet for restriktioner. Men helt uden restriktioner kan vi ikke klare os, f√łr vaccinen har n√•et en d√¶kning p√• 60-70 procent.

K√•re M√łlbak (har svaret 2022 til ovenst√•ende): - Det er en sv√¶r opgave, fordi der endnu ikke er data om varighed af beskyttelse efter vaccination. Vi ved heller ikke, hvor godt danskerne slutter op om tilbud om vaccination. Vi er ogs√• afh√¶ngige af, at der er tilslutning til programmet fra andre lande - ellers kan gr√¶nserne ikke √•bne. Og s√• ved vi heller ikke, hvordan virus udvikler sig. Men en ting er givet: Covid-19 bliver ikke udryddet i 2021 og heller ikke i 2022. Men i 2022 har vi l√¶rt at leve med sygdommen.

Astrid Iversen (har svaret 2022 til ovenst√•ende): Det er umuligt at g√¶tte p√•, hvad der kommer til at ske med nogen form for sikkerhed. Dertil kommer, at der m√•ske nok er noget, vi kan l√¶re fra denne pandemi, der vil √łge folkesundheden - for eksempel bedre reng√łring og bedre ventilation og plads til b√łrn og unge i b√łrnehaver og skoler, bedre reng√łring p√• hospitaler etcetera. Der er ikke grund til at g√• tilbage og lade alt blive, som det var.

De 17 eksperter, som har givet deres svar prim√¶rt via en skriftlig rundsp√łrge, er:

Jens Lundgren, professor i infektionssygdomme, Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi, Nina Weis, professor i infektionssygdomme, Christian Wejse, lektor i epidemiologi, afdelingsl√¶ge, Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi, Thea K√łlsen Fischer, professor i virusepidemier og forskningschef, K√•re M√łlbak, faglig direkt√łr, SSI, Kasper Karmark Iversen, professor i akutmedicin, S√łren Riis Paludan, professor i virologi og immunologi, Nils Strandberg Pedersen, fhv. direkt√łr i SSI, Astrid Iversen, professor i virologi og immunologi, Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi, Claus Thorn Ekstr√łm, professor i biostatistik, Torben Mogensen, formand for Lungeforeningen, Theis Lange, lektor i biostatistik, Anne √ėvrehus, overl√¶ge p√• infektionsmedicinsk afdeling, Hans J√łrn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi.