Coronavirus

Sundhedspersonale kritiserer vaccine-plan

Danmark retter sig efter anbefalinger fra internationale organisationer, siger Søren Brostrøm.

Når de første stik med den vaccine, der skal beskytte os mod coronavirus, bliver givet på søndag 27. december, er det ældre på fem af landets plejecentre, som står forrest i køen.

Og det undrer Christian Wamberg, som er overlæge på Bispebjerg Hospital, samt Kristina Stehr, der er sygeplejerske på Holbæk Sygehus.

Her gives de første vacciner

De første vaccinationer i Danmark bliver givet på udvalgte plejecentre i kommuner med særlig høj smitte. Det sker i følgende byer:

  • Kærbo i Ishøj 
  • Blomstergården i Slagelse 
  • Birkebo i Aalborg
  • Ankersgade i Aarhus 
  • Ældrecenter Øst i Odense

Hun arbejder ikke på en covid-afdeling, men det gør mange af hendes kollegaer, og derfor mærker hun stadig det pres, afdelingerne er under.

- Hospitalerne i Region Hovedstaden er ved at drukne i coronapatienter. Derfor undrer det mig, at man ikke sadler om og tænker: "Skal vi ikke lige redde vores personale", siger Kristina Stehr, der påpeger, at det er hendes – og ikke nødvendigvis Holbæk Sygehus' – holdning.

Også Christian Wamberg mener, det ville give god mening at vaccinere frontpersonalet først.

- Lige nu oplever sundhedsvæsenet et kæmpe pres, dels fra mange patienter og dels fra rigtig meget sygt personale. Det betyder, at dem, der er tilbage på arbejde, må løbe ekstremt hurtigt for at passe de patienter, der er indlagt, lyder det fra overlægen.

Det batter mere at vaccinere en social- og sundhedsassistent, end det gør at vaccinere en plejehjemsbeboer, som er relativt isoleret på sit værelse

Christian Wamberg, overlæge på Bispebjerg Hospital

Formand for Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin, Joachim Hoffmann-Petersen, siger til Politiken, at han opfordrer til, at man prioriterer sundhedspersonalet og vaccinerer dem først:

- Lige nu har vi et akut bemandingsproblem i Region H og S (Region Hovedstaden og Region Sjælland, red.). Der er hundredvis af hjemsendte sygeplejesker på grund af smitte eller karantæne. Det er svært at drive et sundhedsvæsen, når vi mangler så mange medarbejdere, og det samme gør sig gældende i ældreplejen.

Brostrøm er uenig

Men at prioritere sundhedspersonalet over for eksempel ældre er ikke det rigtige at gøre, mener direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm.

- Det er jeg uenig i, for vi skal forebygge sygdom og død. Det er fuldstændig fast for os som sundhedsmyndigheder, sagde Brostrøm på et pressemøde onsdag, hvor han blev spurgt til prioriteringen i vaccineplanen.

Han henviste til, at Danmark retter sig efter anbefalinger fra Verdenssundhedsorganisation (WHO) samt Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC), når danske plejehjemsbeboere bliver vaccineret som de første.

Desuden er det også sådan, anbefalingerne lyder fra sundhedsmyndigheder i andre lande, sagde Søren Brostrøm.

Ifølge en rapport som ECDC har udgivet, har størstedelen af landene i EU prioriteret ældre mennesker samt frontpersonale som de første til at blive vaccineret.

Også i den danske vaccinationsplan fremgår det, at "borgere i risikogrupper vaccineres på coronavaccinationscentre og ved udgående indsatser på borgernes bopæl. Det omfatter ældre og personer med kronisk sygdom".

Søren Brostrøm tilføjede desuden på onsdagens pressemøde, at danskere, der arbejder i frontlinjen, også skal prioriteres.

- Hvis der ikke er personale til at tage sig af de sårbare og syge, så går det også ud over dem.

Mere effektivt at starte med frontpersonalet

Den pointe er Kristina Stehr enig i.

Hun understreger, at hun mener, det er vigtigt, at ældre får vaccinen som nogle af de første.

- Jeg er jo i princippet enig med Søren Brostrøm. Men plejehjemsbeboere er især folk, der lever i en boble, hvor de tilses af de samme sosu-assistenter hver dag og ikke ser særligt mange mennesker. Så det er de ansatte, de bliver smittet af, og derfor forstår jeg ikke, hvorfor de ikke bliver prioriteret.

Hun opstiller et scenarie, hvor hun møder ind på arbejde, uvidende om at hun er smittet med coronavirus. På hendes afdeling er der i gennemsnit 25 patienter indlagt, der alle er i risikozonen for alvorlige følger af covid-19.

Og i det scenarie er det mere effektivt at vaccinere hende som sygeplejerske og beskytte patienterne mod hende, end det er at vaccinere de 25 patienter.

- Jeg synes uden tvivl, at de stakkels sygeplejersker og læger, der arbejder på covidafsnit, om nogen burde blive vaccineret først. For det er dem, der virkelig står i fronten med det her, og det er svært at hjælpe patienterne, hvis vi ligger derhjemme med corona, siger Kristina Stehr.

Christian Wamberg fremsætter samme pointe.

- De, der er på plejehjemmene og går rundt til de ældre, vil kunne smitte hele plejehjemmet. Det batter mere at vaccinere en social- og sundhedsassistent, end det gør at vaccinere en plejehjemsbeboer, som er relativt isoleret på sit værelse. Og så skal man også vaccinere dem, der tager imod akutte patienter, lyder det fra overlægen.