Coronavirus

Dansker strandet i London juleaften - troede det var en joke

Forbuddet mod fly fra Storbritannien skyldes "stor usikkerhed" om ny coronamutation.

Annilil Petersen er en af de danskere, der er strandet i Storbritannien juleaftensdag.

Hun skulle oprindeligt have været med fly mod Danmark 23. december, men da Danmark mandag lukkede for flyvninger mellem de to lande, røg den plan i vasken.

Flyveforbuddet blev indført for at begrænse smittespredningen af en ny variant af coronavirus, som er fundet i Storbritannien.

Tirsdag slukkede transportminister Benny Engelbrecht (S) så det sidste håb for Annilil Petersen om at fejre jul hjemme i Danmark.

Han forlængede nemlig flyveforbuddet i yderligere to døgn, så det nu først er muligt for danskere i Storbritannien at flyve hjem efter midnat 24. december.

Annilil Petersen troede, det var en joke, da hendes kusine ringede og fortalte hende om forlængelsen af forbuddet.

- Det var det så ikke, siger hun opgivende.

Forstår det godt i det store perspektiv

53-årige Annilil Petersen, der arbejder med kundeanalyser, har boet og arbejdet i London de seneste to år. Hun kan nu se frem til at holde juleaften i London langt væk fra familien hjemme i Danmark.

Annilil Petersen siger til TV 2, at hun selvfølgelig godt kan forstå de danske myndigheders forsigtighed i det store perspektiv.

- Jeg kan sagtens forstå det, hvis jeg sætter mig ind i helikopteren og tager den fra oven og kigger ned. Men når jeg bliver her på jorden som lille mig, kan jeg ikke forstå det. Fordi jeg har en negativ test, siger hun.

Hun fortæller desuden, at hun havde lånt en bopæl af en veninde hjemme i Danmark, så hun kunne isolere sig.

Kraftig anbefaling til danskere, der kommer hjem

I en pressemeddelelse fra Transportministeriet tirsdag begrundes flyveforbuddet med, at der "lige nu er der stor usikkerhed om den nye mutation, og om hvorvidt rejsende fra England her i julen vil overholde en anbefaling om ti dages selvisolation."

Samme dag udsendte Justitsministeriet en pressemeddelelse, hvor det fremgik, at Danmark fra 25. december til og med 3. januar indfører skærpede indrejserestriktioner for udlændinge med bopæl i Storbritannien.

Danske statsborgere og personer med bopæl i Danmark, der befinder sig i Storbritannien, vil fortsat kunne rejse ind i Danmark.

Der vil dog gælde en kraftig opfordring til danskere, som vender hjem fra Storbritannien, om at lade sig teste ved indrejse og gå i ti dages selvisolation.

Ifølge Justitsministeriet vil der dog være undtagelser for indrejseforbuddet for følgende persongrupper fra Storbritannien:

  • Er primær omsorgsperson for mindreårige børn (skal fremvise en negativ covid-19-test foretaget senest 72 timer før indrejsetidspunktet).
  • Er familie eller kæreste til alvorligt syge eller døende personer i Danmark (skal fremvise en negativ covid-19-test foretaget senest 72 timer før indrejsetidspunktet).
  • Indrejser med henblik på godstransport