Coronavirus sætter præg på danskernes juleaften
Ifølge en psykolog er den bedste forudsætning for, at vi kan få en god juleaften, at vi erkender, at det er en anderledes og svær aften i år.
Julen bliver ikke, som den plejer i mange danske hjem.
Coronapandemien har allerede vendt op og ned på hverdagen for de fleste, og her er julen ikke nogen undtagelse.
Myndighederne anbefaler blandt andet, at man holder to meters afstand, når man danser rundt om juletræet, og at man højst er ti samlet juleaften.
Men hvordan kommer coronavirussen til at påvirke danskernes fejring af julen? Det er et af spørgsmålene i en ny Megafon-måling foretaget for TV 2 og Politiken.
På netop det spørgsmål svarer 65 procent af de adspurgte, at coronavirussen kommer til at påvirke deres julefejring i nogen, høj eller meget høj grad.
Til gengæld svarer 61 procent af de adspurgte, at coronavirussen slet ikke kommer til at påvirke deres julemad.
Direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, mener, at hvis man holder jul med nogen, man ikke er ”på kram med”, så bør man ikke holde i hånd, når man danser rundt om juletræet. Så bør man i stedet bare markere med hånden.
Og det er 23 procent af de adspurgte i meningsmålingen i meget høj grad enige i. Otte procent slet ikke er enige.
Søren Brostrøm har også givet udtryk for, at det kan være en fordel at nynne i stedet for at synge højt, når man danser rundt om juletræet for på den måde at mindske eventuel smittespredning.
Det råd er 31 procent af de adspurgte klar til at følge i nogen, høj eller meget høj grad. 25 procent af de adspurgte har ikke tænkt sig at droppe sangen om juletræet.
Mattias Stølen Due, psykolog og direktør for Center for Familieudvikling, anbefaler, at man forventningsafstemmer med dem, man skal holde jul med. Og at man respekterer de øvrige gæster, hvis de har det på en anden måde end en selv.
- Er vi uenige, at der meget vundet ved, at man undgår at dæmonisere de andres perspektiver, siger han.
- Selvom det lyder paradoksalt, så er den bedste forudsætning for, at vi kan få en god aften, at vi erkender, at det er en anderledes og svær aften, siger han.
Og det med at forventningsafstemme er der flere af de adspurgte, der har gjort. I hvert fald svarer 43 procent af de medvirkende i undersøgelsen, at der er enighed om, hvilke af myndighedernes anbefalinger, man vil følge juleaften.
- Vi taler ofte om, at forandring fryder, men dybest set er vi mennesker ikke glade for store forandringer. Især ikke store forandringer knyttet til dage, som har stor betydning for os historisk set. Det, synes vi, ofte er svært, siger Mattias Stølen Due.
Vil du bruge mundbind juleaften?
En af de ting, som har forandret sig under coronapandemien, er den tiltagende andel af folk, der anvender mundbind i gadebilledet.
Men ifølge Megafon-målingen er der ikke mange af de adspurgte, der har tænkt sig at tage den trend med til juleaften i hjemmet.
Den anderledes jul i år kan betyde, at flere danskere kommer til at holde jul alene. Til dem har Mattias Stølen Due et godt råd.
- Hvis man sidder alene, er et af mine bedste råd, at man har en tydelig struktur. At man gør noget ud af dagen alligevel og måske laver et program for dagen. Sørger for at tage fint tøj på, tænde julemusik og julelys. Og at man benytter nogle af de ritualer, man ellers ville benytte, siger han.
En anden ide, hvis man er alene juleaften, er at være sammen med familier og venner virtuelt. Det har 59 procent af de adspurgte i Megafons måling dog ikke tænkt sig at benytte sig af.