Coronavirus

Trods 4000 underskrifter skal gudstjenester afholdes: - Jeg er tryg ved det, siger formand

Selvom opfordringer til at aflyse julegudstjenester kommer både fra kirken selv og flere partier, vil de fortsætte, siger menighedsrådenes formand.

Der har været stor uenighed om, hvorvidt julegudstjenester skulle aflyses eller afholdes i år.

En meningsmåling foretaget for TV 2 og Politiken viste for få dagen siden, at 42 procent ville have gudstjenesterne aflyst, mens 48 procent ville have dem afholdt med restriktioner.

Samtidig har flere end 4000 præster, organister og kirkesangere skrevet en åben appel om at lukke folkekirken over julen, men biskopper over forskellige stifter i landet nægter at gøre det.

Regeringens støttepartier Enhedslisten og SF har også krævet, at man aflyser fysiske gudstjenester, hvilket oppositionspartiet Dansk Folkeparti er imod. Regionsformænd for både Hovedstaden og Syddanmark har også opfordret til, at man aflyser gudstjenesterne.

Ifølge formanden for Landsforeningen af Menighedsråd, Søren Abildgaard, er det dog den rigtige prioritering at holde folkekirken åben over julen.

- Det er folkekirkens ånd at være dér, hvor man samles om budskabet om håb, især i denne tid. Det er nok også derfor, regeringen har set, at folks åndelige behov har brug for at blive mødt, siger han til TV 2.

Er du selv tryg ved, at der afholdes gudstjenester, når vi har så høje smittetal?

- Ja, jeg er tryg ved det, hvis vi følger de retningslinjer, der er kommet.

Nye retningslinjer for kirkerne

Frygten for, at der kan være superspreder-begivenheder i kirkerne over julen, skyldes, at der ved råb og sang er langt større risiko for smittespredning.

Derfor skærpede Kirkeministeriet mandag aften retningslinjerne for, hvordan gudstjenesterne afholdes.

Blandt andet opfordrer ministeriet til at overveje muligheden for at afholde drive-in-gudstjenester eller sløjfe fællessangen - og samtidig skal det sikres, at færre mennesker mødes i kortere tid.

Og selvom mange danskere sandsynligvis vil deltage i julefejringen digitalt, er det vigtigt at minimere smitterisikoen blandt kirkegængerne, siger kirkeminister Joy Mogensen (S):

- Nu gælder det om, at præster, menighedsråd, biskopper og de ansatte finder løsninger lokalt, som alle kan være trygge ved. Det kan for eksempel være ved at undgå sang, have færre gudstjenester og færre deltagere i kirken, sagde hun i en pressemeddelelse mandag.

Søren Abildgaard mener derfor, at det er forsvarligt at afholde julegudstjenester, så længe det sker inden for de nye skærpede rammer.

- Vi kan sikre, at retningslinjerne bliver fulgt. Jeg har opfordret alle menighedsråd til at tjekke, hvordan de har planlagt gudstjenester op til jul, siger han.

Over halvdelen smittet i kirke

En lille landsbykirke nær Jelling konstaterede tidligere på måneden, at 12 personer var blevet smittet med coronavirus efter en aften med fællessang 8. december.

18 personer deltog i arrangementet, som i øvrigt overholdt alle gældende retningslinjer, skriver JydskeVestkysten.

Deltagerne bar mundbind, når de bevægede sig rundt i kirken, og de stod med mindst to meters afstand, mens de sang.

I Thisted blev 25 personer tilknyttet Pinsekirken testet positiv for coronavirus efter en gudstjeneste 6. december.

Også her blev alle retningslinjerne overholdt, siger kirkens præst, Mikael Schlosser, til Nordjyske. Der var i alt 60 personer med til gudstjenesten.

Men det afskrækker ikke Søren Abildgaard, der mener, at det netop derfor er godt, at restriktionerne er blevet skærpet.

- Det var rettidig omhu, at kirkeministeren skærpede retningslinjerne, siger han og fortsætter:

- Regeringen har prioriteret, at der er nogle ting, der på trods af nedlukningen skal fungere, og en af dem er julegudstjenester sammen med dagligvarebutikker og offentlig transport.

Gudstjenester blev aflyst i marts

Da Danmark lukkede ned første gang onsdag 11. marts, meldte folkekirken ud allerede dagen efter, at alle gudstjenester blev aflyst grundet pandemien.

Dengang kunne man læse på folkekirkens hjemmeside, at landets præster fortsat ville være tilgængelige for de mennesker, der har brug for det.

- Vi skal tage situationen med den alvor, som sundhedsmyndighederne lægger op til, sagde Københavns Biskop dengang på vegne af alle landets biskopper.

Bag de flere end 4000 præster, organister og kirkesangere, der har opfordret til en aflysning, står kirke- og operasanger Jacob Skov Andersen, der har startet underskriftindsamlingen.

Han frygter, at julegudstjenesterne kan blive grundlag til endnu mere smitte i befolkningen.

- Som vi skriver i brevet, smerter det os meget. Men vi mener ikke, vi kan afholde julegudstjenester, som situationen er nu med et stigende antal smittede, sagde han til TV 2 18. december.