Coronavirus

SSI bekymret over særlig coronamutation

Selvom vacciner kan vise sig at være mindre effektiv overfor corona-varianten, ser den ud til at give et mildere sygdomsforløb.

En mutation af coronavirus - kaldet N439K - har vist tegn på nedsat følsomhed over for antistoffer.

Det viser et nyt studie fra Statens Serum Institut.

- Der er bekymring for, hvor effektiv en vaccine vil være over for N439K. Det ved vi ikke på nuværende tidspunkt. Derfor er det relevant at holde øje med, hvor udbredt smitten med denne variant er i Danmark, og om den har bredt sig til særligt sårbare grupper, siger afdelingschef i SSI Tyra Grove Krause i en pressemeddelelse.

Varianten er ikke den samme som de mink-varianter af covid-19, man tidligere har fundet i Danmark. Samtidig har den heller ikke noget at gøre med den britiske variant, der har tiltrukket opmærksomhed verden over.

Tyra Grove Krause understreger dog, at der skal flere forsøg til for at bekræfte, om varianten rent faktisk er modstandsdygtig overfor vacciner.

- Det viser, at der hele tiden dukker nye varianter op. Nogle kan være mindre smitsomme, nogle kan være mere alvorlig, og nogle kan undvige vaccine-antistoffer. Det er noget af det, vi følger meget tæt, siger hun til Ritzau.

Fundet i 10 procent af prøver

Indtil videre er den nye mutation fundet i 1.624 prøver fra 8. august til 6. december. Men siden uge 46 har andelen af prøver, der viser tegn på N439K-varianten, ligget stabilt på 10 procent.

Varianten er ifølge Statens Serum Institut observeret i hele landet - men primært i og omkring København samt i Sydjylland.

- Køns- og aldersmæssigt fordeler N439K-varianten sig på samme måde som SARS-CoV-2 samlet set gør i Danmark. Indlæggelsesraten er lavere end for SARS-CoV-2 samlet set, siger Tyra Grove Krause.

Mutationen blev første gang set i Rumænien i maj 2020, men har siden da spredt sig til store dele af Europa. Indtil nu er den dog mest udbredt i Irland, Tjekkiet, Schweiz og England.

Ingen døde og et mildere sygdomsforløb

Selvom de kommende vacciner kan vise sig at være mindre effektiv overfor N439K-varianten, ser den dog umiddelbart ud til at ramme de smittede mindre hårdt.

Indtil videre er der nemlig ikke registreret nogen døde, der var smittet med mutationen, fortæller Tyra Grove Krause.

- Det tyder heller ikke på, at N439K-varianten giver et mere alvorligt sygdomsforløb end det generelle billede, vi ser for covid-19 i Danmark. Men vi vil også fremadrettet holde øje med N439K-varianten.