Coronavirus

Pårørende har det typisk værre end de syge, siger ekspert

Et rekordhøjt antal indlagte presser nu sundhedssektoren, men også for de nærmeste kan coronavirussen være en voldsom udfordring.

Sygeplejersker og læger med fuld fart på for at passe indlagte covid-19-patienter.

Det er billedet på mange danske hospitaler en tirsdag i december 2020, hvor det samlede antal indlagte har nået 723 personer. Og hvor Region Hovedstaden på et pressemøde bad om "et julemirakel" for at undgå at sprænge rammerne for regionens sengekapacitet for indlagte med coronavirus.

Men ikke kun det offentlige er presset af covid-19. Også for de nærmeste kan det være svært at have sygdommen tæt på – her er både bekymringer for, hvad sygdommen egentlig er, og frustrationerne over ikke at kunne hjælpe.

En af de pårørende er Pernille Berg, jurist og barnebarn til sin 89-årige farfar, der for 14 dage siden kom på hospitalet med en brækket arm og her blev testet positiv for covid-19.

- Det har været surrealistisk at være vidne til og få så tæt på. Og indimellem også ret hårdt, siger Pernille Berg til TV 2.

Som pårørende til en covid-19-patient, kender Pernille Berg til den frygt og usikkerhed, som følger med.

- Min farfar får ilt på grund af vejrtrækningsproblemer, og hans sygdomsforløb er blevet besværet af, at han også er blevet inficeret med streptokokker, siger Pernille Berg, der som pårørende på grund af smittefare har måttet holde kontakten til sin farfar via telefonen.

Frustration og fortvivlelse

At det kan være svært at være pårørende, nikker Selina Kikkenborg Berg genkendende til.

Hun er professor i kardiologi med særlig fokus på klinisk sygepleje, og hun har sammen med et forskerhold gennemført et studie af netop de pårørende til covid-19-patienter.

For bag tallene blandt de syge og deres pårørende findes en virkelighed, der er fyldt med frustration og fortvivlelse.

- Typisk har de pårørende det næsten værre end de syge. De er mere bekymrende og har svært ved at finde ud af, hvordan de syge har det, siger Selina Kikkenborg Berg til TV 2.

På baggrund af studiet fortæller Selina Kikkenborg Berg, at de pårørende både oplever angst og frygt - ikke mindst fordi covid-19 er så ny en sygdom, at hverken videnskab eller lægmand endnu helt ved, hvad de kan forvente.

- Sygdomsforløbet kan være meget svingende og uforudsigeligt. Tidshorisonten kan være svær at overskue, siger Selina Kikkenborg Berg.

Det sidste skyldes ikke mindst, at virkeligheden med en coronapandemi er svær at være i – ikke mindst for pårørende, der i mange tilfælde ikke kan få lov at besøge deres nære på hospitalet.

Katastrofetanker

Når sundhedssektoren kommer under pres, som vi ser nu, stiger også risikoen for, at patienter skal flyttes til andre regioner. Overflytningerne gør det sværere at være pårørende.

- Fordi man måske ikke ved selvsyn kan se til patienten, hvilket giver anledning til katastrofetanker og en form for sorgproces, siger Selina Kikkenborg Berg.

For at forhindre spredning af virus har regionsformand i Region Hovedstaden, Sofie Hæstorp Andersen (S), tirsdag opfordret til, at borgere i regionen passer på og forsøger at se så mennesker som muligt i juledagene.

En opfordring, som Pernille Berg - både for sin egen farfars og andres bedsteforældres skyld - håber bliver fulgt.