Coronavirus

Indrejseforbud til Sverige gælder også danskere med fritidshus

Foreningen Danske Torpare har kontaktet både den svenske og danske udenrigsminister for at få ændret reglerne.

Danskere med fritidshus eller ødegård i Sverige kan ikke besøge deres ejendom den kommende måned.

Det sker, efter den svenske regering mandag meldte ud, at der fra 22. december - og foreløbigt én måned frem - træder et indrejseforbud i kraft, så danskere ikke længere kan krydse grænsen til Sverige.

Beslutningen som den svenske regering har truffet har ekstrem stor betydning

Kim Høgh, formand Danske Torpare

Dette gælder foreløbigt også, selvom man har hus i Sverige, skriver Danske Torpare, der er en forening for danskere med fritidshuse i Sverige, på sin hjemmeside.

Foreningen har omkring 9.000 medlemmer.

Ønsker hastemøde

Danske Torpare oplyser, at man er i dialog med relevante myndigheder om at få ændret reglerne.

Derfor har foreningen sendt et brev til den svenske udenrigsminister, Ann Linde, for at få et hastemøde sat i stand, hvor man ønsker dispensation fra reglerne.

- Beslutningen, som den svenske regering har truffet, har ekstrem stor betydning for Danske Torpare, skriver formand Kim Høgh blandt andet i brevet.

Brevet er desuden sendt til både den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), minister for nordisk samarbejde, Flemming Møller Mortensen, samt transportminister Benny Engelbrecht.

Et andet hjem

Danske Torpare ser med "stor bekymring" på, at Sverige vil være lukket land i foreløbigt én måned, for danskere har et legitimt formål for at drage over Øresund, mener foreningen.

- Vores medlemmer har deres andet hjem i Sverige, som de skal tage sig af, udtaler Kim Høgh.

Foreningen påpeger, at danskere med fritidshus i Sverige bør kunne tilse deres huse, som kan blive ramt af mulige frostskader over vinteren. Og mange danskere har lagt planer for både jul og nytår, lyder det.

Desuden har mange medlemmer deres ejendom så tæt på Danmark, at de kan tage hjem i tilfælde af sygdom uden at belaste det svenske sygehusvæsen.

Ønsker ikke danskere på juleshopping

Indrejseforbuddet trådte i kraft natten til tirsdag 22. december ved midnat.

Undtaget for forbuddet er svenske statsborgere og personer, som bor eller arbejder i Sverige.

Den svenske regering forsøger blandt andet at forhindre, at danskere på grund af de danske restriktioner kører til Sverige mellem jul og nytår for at gå i butikker.

Med undtagelse af dagligvarebutikker og apoteker skal alle danske butikker lukke fra 25. december til 3. januar.