Coronavirus

Bornholmsk hospitalsdirektør efter grænselukning: - Det er lidt kritisk i øjeblikket

Det svenske indrejseforbud kan komme til at skade både patienter, personale og ambulancekapaciteten, frygter hospitalsdirektør.

Med et nyt indrejseforbud ved den dansk-svenske grænse har Sverige afskåret livsnerven mellem Bornholm og resten af Danmark.

Og det kan få konsekvenser for bornholmernes helbred, siger Annemarie Hellebek, der er direktør for Bornholms Hospital.

Den vigtigste forbindelse mellem Bornholm og resten af Danmark går nemlig via Ystad i Sverige. Og det er en forbindelse, der ofte bliver brugt af patienter, ambulancer og sundhedspersonale.

- Der er ikke nogen akutte patienter, som misser behandling, for der sørger vi for en helikopter. Men vi ved ikke, hvilke konsekvenser det kan få for de patienter, som selv skal rejse til København, siger hospitalsdirektøren.

Vigtige behandlinger kan blive valgt fra

Normalt er langt de fleste bornholmske patienter raske nok til selv at tage turen til og fra hospitaler i København.

Men med lukningen af grænsen er de nu nødt til at tage færgen frem og tilbage til Køge i stedet for Ystad i Sverige - hvilket betyder, at turen sammenlagt tager 12 timer i stedet for de sædvanlige seks.

Og det er særligt den gruppe patienter - der bekymrer Annemarie Hellebek.

På grund af coronasituationen er behandlinger, der kan udsættes, nemlig allerede blevet udskudt.

Og derfor kan det få sundhedsmæssige konsekvenser, hvis patienter i kræftbehandling eller med alvorlig hjertesygdom vælger at blive på Bornholm.

- Min bekymring er, at patienterne siger fra. Der er jo særligt udsatte patienter, som i forvejen synes, at det er hårdt at skulle til København. Men udsætter man sin behandling, kan det have betydning for behandlingsresultatet, fortæller hun.

Derfor forsøger hospitalet så vidt muligt også at hjælpe patienterne med at få plads på de ekstra fly, der er blevet indsat mellem Bornholm og København - mens så mange konsultationer som muligt klares via video eller telefon.

Færre ledige ambulancer i hele Region Hovedstaden.

Det er dog ikke alle patienter, der enten er raske nok til at rejse selv eller i kritisk nok tilstand til, at man kan sende en helikopter på vingerne.

Nogle skal stadig sendes med færge i en af Region Hovedstadens ambulancer - og derfor kan de lukkede, svenske grænsebomme gøre et indhug i hele regionens ambulancekapacitet.

- Det er lidt kritisk i øjeblikket, for vi deler jo ambulancer med København. Men nu går der 12 timer med at få en ambulance frem og tilbage med Køgefærgen, fortæller Annemarie Hellebek.

Samtidig kan nedlukningen også komme til at presse Bornholm på læger og sygeplejersker.

Øens hospital er nemlig helt afhængig af, at personale har mulighed for at rejse frem og tilbage til København - og det er ifølge Annemarie Hellebek alt andet lige langt mere besværligt nu.

- Det er i forvejen svært at skaffe personale til Bornholm. Og når der er uro om, hvorvidt man kan komme frem og tilbage, betyder det utroligt meget for, om vi kan skaffe folk nok, siger hun.