Coronavirus

Bornholm-familiers juleplaner blev dyre og besværlige på én dag

Julemaden må efterlades derhjemme, for bilen kommer ikke med ombord alligevel, fortæller en familie til TV 2.

Med grænselukningen mellem Danmark og Sverige blev en lang række danskeres juleplaner pludselig langt mere omstændige.

Den sædvanlige afgang mellem Bornholm og resten af Danmark går normalvis over svenske Ystad, men denne jul ser færgeturen pludselig anderledes ud – og billetterne er udsolgt.

TV 2 har talt med flere danskere, der fortæller, at juleplanerne på en enkelt dag er blevet dyre og besværlige.

2000 kroners ekstraudgift

For Maria Rothmar var den svenske grænselukning lige ved at betyde, at hun kunne se frem til at holde jul uden sine to børn på syv og ti.

De besøger nemlig deres mormor på Bornholm op til jul, inden de efter planen alle tre skulle rejse til Glostrup lillejuleaften.

Mandag aften gik det pludselig stærkt for Maria Rothmar og familien, mens de kunne se, at transit gennem Ystad ville blive mere og mere umuligt.

Sidste udvej blev flybilletter med det danske selskab DAT, der har sat ekstra afgange ind, for at imødekomme den store efterspørgsel. Det har kostet familien en ekstra udgift på 2000 kroner, men lettelsen er stor:

- Nu får jeg lov at holde jul med mine børn, og det er jeg meget taknemmelig for. Det andet havde været ubærligt, fortæller Maria Rothmar.

Jul alene uden familien

Bornholmslinjens pressechef, Jesper Maack, fortæller tirsdag morgen til TV 2, at alle færgebilletter på den lynoprettede færgeafgang til og fra Køge blev revet væk mandag aften.

I skrivende stund har DAT dog fortsat ledige sæder på flere afgange.

David Bendixen er en af dem, der skulle have været med færgen fra Rønne over Ystad tirsdag.

Heldigvis nåede han at booke en ny billet, selvom udbuddet var begrænset. Havde han ikke nået det, var julen blevet en noget ensom affære i år:

- Hvis jeg ikke havde opdaget, at Sverige var ved at lukke ned, var jeg nok endt med at holde jul alene uden familien, fortæller han til TV 2.

David Bendixen endte med at bruge fem gange så mange penge på at komme hjem med den nye billet, som han oprindeligt havde betalt.

Efterlader julemaden

For Sebastian Lissau Lund, der bor på Bornholm med sin familie, har grænselukningen betydet, at hans forældres julevisit nu bliver på gåben – for færgebilletter til passagerbiler var der ikke længere flere af.

Han var efter de svenske myndigheders udmelding egentlig parat til, at julen måtte afholdes uden børnenes bedsteforældre:

- Jeg var indstillet på at skulle sige til mine drenge, at deres bedsteforældre alligevel ikke kunne komme til jul, siger Sebastian Lissau Lund.

Sådan gik det heldigvis ikke, men julemaden må bedsteforældrene efterlade derhjemme, for der bliver kun plads til børnenes gaver ombord på færgen, fortæller han.

Tirsdag morgen oplyste transportminister Benny Engelbrecht til TV 2, at han lige nu er i dialog med sin svenske ministerkollega om muligheden for at lade rejsende benytte Ystad-ruten.

- Vi er nødt til at gøre den svenske regering opmærksom på, at det er en særlig situation det her, lød det fra ministeren.