Samfund

Sverige lukker grænsen - vil holde danskere væk fra julehandlen

Forbuddet gælder ikke for svenske statsborgere eller danskere, som bor eller arbejder i Sverige.

Sverige lukker grænsen til Danmark fra midnat natten til tirsdag.

Det fortæller den svenske indenrigsminister Mikael Damberg på et pressemøde mandag.

Indrejseforbuddet skal ifølge ministeren forhindre, at danskere flokkes til sverige på grund af den danske nedlukning af butikker og storcentre.

- Det kan få mange danskere til eksempelvis at tage til Malmø for at købe julegaver. Derfor har regeringen besluttet at indføre et indrejseforbud mod Danmark, siger han på et pressemøde mandag.

Håbet er, at det vil hjælpe med at begrænse smitten med en mutation af coronavirus, som menes at være mere smitsom, og som allerede har smittet mindst ti personer i Danmark.

Forbuddet gælder dog ikke for svenske statsborgere eller danskere, som bor eller arbejder i Sverige. Samtidig er også godstransport fritaget fra indrejseforbuddet.

Mikael Damberg nævnte ikke på pressemødet, om der vil være en åbning for danskere, der rejser til Bornholm via Sverige.

Danskere køber julegaver i Sverige

I Malmø glæder man sig over, at den svenske grænse mandag er blevet lukket mod Danmark.

Det siger Katrin Stjernfeldt Jammeh, der er formand for kommunalbestyrelsen i Malmø, til nyhedsbureauet TT.

- Det er meget velkommen. Jeg har tidligere været i kontakt med Mikael Damberg (Sveriges indenrigsminister, red.) og fremført den store uro, som vi har oplevet, fordi mange danskere har valgt at komme til Sverige for at købe julegaver, når så meget har været nedlukket i Danmark, siger hun.

Også Storbritannien omfattes af indrejseforbud

Udover Danmark indføres også et indrejseforbud mod Storbritannien, hvor en ny mutationen af covid-19 er blevet vidt udbredt.

I Danmark er der konstateret ti tilfælde af virussen fra 14. november til 3. december i Nordjylland og Storkøbenhavn.

Det reelle tal kan dog være fire-fem gange højere, da Statens Serum Institut (SSI) kun tester en andel af de positive coronaprøver for andre varianter.

Den nye variant af coronavirus har først og fremmest spredt sig i det sydøstlige England. Denne region omfatter også hovedstaden London.

Det har fået flere lande – herunder Danmark – til at indføre stop for indrejse fra Storbritannien eller skærpe restriktionerne over for rejsende herfra.

Den nye variant er endnu ikke bekræftet i Sverige. Men det kan ikke udelukkes, at den findes i landet, meddeler Folkhälsomyndigheten.