Coronavirus

Rekordmange indlagt med covid-19, mens positivprocenten er den laveste i to uger

Det samlede antal indlæggelser er nu på 713. 18 personer er det seneste døgn døde med coronavirus.

Der er det seneste døgn registreret 3198 nye smittede med coronavirus.

Det viser den daglige opgørelse fra Statens Serum Institut.

18 personer er døde, mens der fortsat sker en stigning i indlæggelser på hospitalet.

Siden begyndelsen af december er der sket en tredobling i hospitalsindlæggelser. Det seneste døgn er 52 personer blevet indlagt, og det samlede antal er nu på rekordhøje 713.

87 af de indlagte er så syge, at de er indlagt på en intensivafdeling, og heraf er 53 tilkoblet en respirator.

Sundhedsvæsenet står med udfordring

Indlæggelsestallet er højt, vurderer Thorkild Sørensen. Han er professor emeritus i epidemiologi ved Københavns Universitet.

- Det er en kæmpeudfordring for sundhedsvæsenet med den fortsatte stigning i indlæggelserne. Og så her op til jul ovenikøbet. Så vi er endnu ikke på rette spor, siger han til Ritzau.

Der er kommet svar på 134.915 prøver, og dermed er andelen af positive prøver på 2,37 procent. Det er omvendt det laveste tal i to uger.

Men det betyder ikke, at danskerne kan slappe af, advarer professoren.

- Det fortæller jo, at der er rigtig godt gang i pandemien stadig, siger Thorkild Sørensen.

Tallene for lyntests er ikke medregnet. Det vides ikke, om – og i givet fald hvor stort et overlap – der er mellem personer, der både testes positive i lyntests og det offentlige og derfor indgår to gange.

43.000 lyntests det seneste døgn

Der blev søndag foretaget 43.533 lyntests, som fandt 1051 smittede. Det svarer til 2,41 procent af de testede, viser tal fra Falck, SOS International, Copenhagen Medical og Carelink.

De fire virksomheder har indgået en aftale med regionerne og regeringen om samlet set 100.000 daglige lyntests på statens regning.

De hurtige tests kaldes antigentests og foretages gennem podning i næsen.

En faglig ekspertgruppe har tidligere slået fast, at antigentests langtfra er lige så sikre som de PCR-tests, der bruges i statens testsystem, og derfor kun skal ses som et supplement.

Færre positive svar

Sammenlignet med for en uge siden er der blevet længere mellem de positive svar på lyntestene.

Da Falck som den første af virksomhederne gik i gang med de statsbetalte lyntests i sidste weekend, var 4,23 procent af testsvarene positive.

De seneste dage har positivprocenten ligget mellem 2,4 og 2,5.

OBS: Der testes i disse dage et stort antal danskere med lyntests uden for det offentlige testsystem. De tælles ikke med i de officielle smittetal, men SSI arbejder på at få dem med i den løbende rapportering.