Samfund

Pfizer til TV 2: Vaccinationen begynder efter jul

Får vi vaccinen inden for de nærmeste dage, går vi øjeblikkeligt i gang, lyder den modsatrettede melding fra Søren Brostrøm.

Selvom meldingerne har været optimistiske, bliver de første danskere ikke vaccineret før juleaften.

Det oplyser Pfizer Danmarks kommunikationsafdeling i en kort kommentar til TV 2.

Selvom EU-Kommissionen mandag endegyldigt godkendte Pfizer og BioNTechs vaccine oplyser Pfizer, at man først forventer, at de første danskerne kan vaccineres i dagene efter jul.

'Det skulle være muligt for de første danskere at blive vaccineret efter jul,' skriver kommunikationskonsulent Line Fedders i en SMS til TV 2.

Pfizer ønsker dog ikke at oplyse præcis hvornår, eller hvor mange doser Danmark indledningsvist forventes at modtage. I stedet henviser Pfizer til de danske sundhedsmyndigheder.

EU: Vaccination begynder 27. december

Mandag aften kunne EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen ellers meddele, at man fra EU's side har godkendt Pfizer og BioNTechs coronavaccine.

Samtidig oplyste von der Leyen dog, at vaccinationerne af EU-borgerne først vil begynde 27. december.

- Selvom jeg er stor tilhænger af koordination på europæiske plan, så skal vaccinen køres ud og distribueres i det øjeblik, den rammer dansk jord,

Statsminister Mette Frederiksen

- Som vi har lovet, vil vaccinen være tilgængelig for alle lande på samme tid under de samme betingelser. De første doser af vaccinen vil blive afsendt fra Pfizers produktionsanlæg i Belgien indenfor de kommende dage. Som vi hele tiden har sagt under denne pandemi, så er vi i dette sammen. Derfor kan vaccinationen begynde på samme tid på EU's Vaccinationsdage 27., 28., og 29. december, lød det fra Ursula von der Leyen.

Ingen dansk EU-solidaritet

Står det til statsminister Mette Frederiksen, har man dog ikke tænkt sig at vente i solidaritet på, at alle EU-lande er klar til at give de første vacciner.

- Selvom jeg er stor tilhænger af koordination på europæisk plan, så skal vaccinen køres ud og distribueres i det øjeblik, den rammer dansk jord, sagde statsministeren torsdag til TV 2.

Samme melding kommer mandag aften fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, i kølvandet på EU-Kommissionens godkendelse af den første coronavaccine.

- Det er en fantastisk nyhed, at vi nu har en godkendt vaccine mod COVID-19 i Danmark. Vaccination bliver starten på enden for epidemien, og derfor går vi alle sammen og venter på den med det håb, at vi kan vende tilbage til en mere normal hverdag. Og får vi vaccinen inden for de nærmeste dage, går vi øjeblikkeligt i gang, siger direktør Søren Brostrøm.

De danske myndigheder er dog foreløbigt magtesløse og i de store vaccineproducenters vold.

- Der er ikke noget jeg hellere ville kunne sige end, at den kom meget, meget snart. Men desværre er det op til firmaet at få den skibet afsted. Også håber vi, det kan gå så hurtigt, som overhovedet muligt, siger direktør i Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz til TV 2.

Kan begynde vaccine få timer efter ankomst

Når vaccinen ankommer til Danmark, kan sundhedsmyndighederne begynde at vaccinere de første borgere allerede efter seks timer.

Sådan lyder det i rapporten "Organisering af vaccination mod COVID-19" fra Sundhedsstyrelsen, som TV 2 er i besiddelse af.

Først i vaccinekøen står frontpersonalet i sundhedsvæsnet, landets plejehjemsbeboere og folk i risikogruppen. Efterhånden som de grupper bliver vaccineret, udvides der til resten af befolkningen, men det kræver, at der bliver leveret vaccinedoser nok.

Regeringen forventer, at mellem 200.000-250.000 danskere vil være vaccineret mod coronavirus i løbet af de to første måneder af 2021.