Samfund

Nu udpeges de første i Danmark, der skal have vaccinen

Vaccinen er frivillig, og derfor får det ikke konsekvenser for medarbejdere i plejesektoren, hvis de undlader at tage imod tilbuddet.

Landets 933 plejehjem orienterer mandag de respektive kommuner om, hvem der skal vaccineres blandt hjemmenes beboere og ansatte.

Flere plejehjem bekræfter over for TV 2, at der mandag er deadline for at sende listerne ind.

Helt lavpraktisk har plejehjemmene de seneste dage indhentet tilsagn fra de omtrent 40.000 plejehjemsbeboere i landet, om hvorvidt de vil vaccineres mod sygdommen covid-19 i den kommende tid.

Plejehjem i kommuner med den højeste incidens af covid-19 per 10. december bliver prioriteret først.

Nogle kræver pårørendes accept

Processen har taget nogle dage, da den kan være tidskrævende. Det fortæller Karin Kappel, som er kvalitets- og velfærdschef i Altiden, som driver fire plejehjem i tre forskellige regioner.

Blandt andet plejehjemmet Christians Have i Solrød Kommune, som bliver et af de første plejecentre i Region Sjælland, hvor der skal vaccineres.

- I den forbindelse er der en del beboere, som har en aftale med pårørende om, at de er med i helbredsmæssige beslutninger, så der skal der også tages kontakt til dem først, siger Karin Kappel.

I Slagelse Kommune blev indberetningerne fra de forskellige plejehjem sendt ind til Region Sjælland klokken 8.30 mandag morgen. Det bekræfter Sundheds- og Ældrechef Charlotte Kaaber:

- Det er ganske enkelt så regionerne ved, hvor mange vacciner de skal ud til de enkelte plejecentre med, fortæller hun.

Rent praktisk er det kommunerne, der står for driften af plejehjem, men de enkelte regioner står for at koordinere fordelingen af vaccinerne i Danmark.

Nej til vaccine får ikke konsekvenser

Også personalet på de enkelte plejecentre er af de respektive kommuner blevet bedt om at tage stilling til, hvorvidt de vil lade sig vaccinere.

TV 2 har set sådan en henvendelse til personalet i Roskilde Kommune, hvor der står: "På selve vaccinationsdagen vil du blive spurgt igen, hvorvidt du ønsker vaccination, så din underskrift omhandler udelukkende din interesse".

Listerne fra de enkelte plejecentre er altså ikke bindende tilsagn, men i første omgang et forsøg på at få afdækket, hvor mange doser der skal fordeles til de enkelte steder.

Det fremgår også af Sundhedsministeriets vejledning om covid-19-vaccinen, at det er frivilligt for den enkelte medarbejder eller beboer at lade sig vaccinere.

- Det får absolut ingen konsekvenser. Vores medarbejdere er blevet orienteret om, at det er frivilligt. Vi kommer til at registrere, at vi har givet dem informationen om vaccinen, men kommer ikke til at registrere, om de har fået vaccinen, siger Karin Kappel fra Altiden.

Karin Kappel medgiver, at virksomheden ville foretrække, at medarbejderne lader sig vaccinere, men understreger, at det ikke vil få konsekvenser. Både vaccinerede og ikke-vaccinerede medarbejdere vil ifølge hende gå i beskyttelsesudstyr lige så længe, som sundhedsmyndighederne påbyder det.

Er du en af dem, der skal vaccineres først? Så kontakt gerne journalist Sebastian Goos på Goos@tv2.dk