Samfund

Bornholmsk borgmester efter grænselukning: - Situationen er kaotisk

Selvom flere færger indsættes fra Køge til Rønne, kan færgeselskabet ikke love, at der bliver plads til alle.

Fra tirsdag træder et nyt indrejseforbud i kraft ved den dansk-svenske grænse.

Dermed vil danskere blive afvist ved grænsen til Sverige – også selvom de skal til Ystad for at tage færgen til Bornholm. Det skrev transportminister Benny Engelbrecht (S) tirsdag aften på Twitter.

I disse tider kan vi jo ikke bare proppe færgerne

Jesper Maack, kommunikationschef ved Molslinjen

Og ifølge borgmester i Bornholms Kommune Winni Grosbøll (S) sætter det lige nu bornholmerne i en svær situation.

- Situationen lige nu er ret kaotisk. Der er jo kun tre dage til jul, og der er mange mennesker, der skal til og fra Bornholm allerede fra i morgen tidlig, siger hun til TV 2.

Men det er ikke kun juletrafikken, som indrejseforbuddet sætter en stopper for.

Ifølge borgmesteren er en pålidelig forbindelse til resten af Danmark nemlig helt essentiel for at få det bornholmske samfund til at løbe rundt - og blandt andet foregår langt det meste sygetransport til Rigshospitalet gennem Sverige.

- Vores færger er jo vores landevej. Det er derigennem, vi får alt til og fra øen, og vi er dybt afhængige af, at varer og personale kommer frem og tilbage. På den måde er det ret kritisk, siger borgmesteren.

- Jeg ved ikke, om svenskerne har glemt os

Derfor undrer det også borgmesteren, at en korridor mellem Øresundsbroen og færgen i Ystad ikke er blevet holdt åben.

Det har nemlig tidligere været tilfældet – blandt andet da Danmark indførte et indrejseforbud mod Sverige i foråret.

- Jeg ved ikke, om svenskerne har glemt os. Jeg er ret overrasket over, at man ikke har lavet den samme løsning som i foråret, siger Winni Grosbøll.

Derfor forventer borgmesteren også, at en lignende aftale mellem Danmark og Sverige vil falde på plads i løbet af de kommende dage.

Og ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod (S) vil man "følge op" på muligheden for transit gennem Sverige i forbindelse med rejser til og fra Bornholm. Det skriver han i et mailsvar til TV 2:

- Det er klart, at vi har et helt særligt hensyn fra dansk side i forhold til Bornholm og ikke mindst muligheden for transit. Og det kan jeg forsikre om, at der også bliver fulgt op på, siger han.

Ingen garanti for, at alle kan komme med færge fra Køge

Molslinjen, der driver færgerne mellem Sjælland og Bornholm, arbejder på at omlægge en del af færgetrafikken. Det fortæller kommunikationschef Jesper Maack til TV 2.

- Vi har ikke et overblik endnu, men det er selvfølgelig mange mennesker, vi snakker om. Men vi kan stadig sejle til og fra Køge, så det kaster vi alle vores kræfter ind i.

Ifølge Jesper Maack vil to ekstra afgange allerede afgå fra Køge mod Rønne fra tirsdag – med første afgang klokken 8.

Men har man allerede en billet fra Ystad til Rønne tirsdag, bliver den dog automatisk tilbagebetalt. Så vil man med færgen fra Køge i stedet, skal man derfor selv købe en ny billet derfra.

- Jeg kan ikke love, at alle, der har bestilt billet fra Ystad, kan komme med fra Køge. Men jeg kan love, at vi gør vores allerbedste for at få så mange med som muligt, siger han.

Blandt andet arbejder færgeselskabet på at skabe mere plads på færgernes vogndæk – for eksempel ved at undersøge muligheden for at udskyde en del af tirsdagens varetransport.

Men på grund af risikoen for coronasmitte understreger Jesper Maack dog, at der er ekstra strenge grænser for, hvor mange der kan være med hver færge fra Køge:

- I disse tider kan vi jo ikke bare proppe færgerne. Så vi er nødt til at finde en fornuftig balance i forhold til coronasituationen.

Ekstra afgange

Det danske flyselskab DAT udvider nu med fire ekstra afgange mellem Rønne og København, skriver TV 2 Bornholm. Det gælder følgende afgange:

DX40 CPH-RNN 12:30-13:10

DX39 RNN-CPH 13:35-14:15

DX44 CPH-RNN 15:00-15:40

DX47 RNN-CPH 16:05-16:45

Desuden melder Bornholmslinjen om to dobbeltture med passagerfærgen Povl Anker mellem Køge og Rønne.

Er du strandet på Bornholm, eller har du ikke mulighed for at komme til Bornholm? Så hører vi gerne fra dig på emhl@tv2.dk.