GO'

23-årig skriver brev til sin afdøde mor til jul

Julens mange minder og traditioner er særligt hårde, hvis man har mistet en nær, lyder det fra Det Nationale Sorgcenter.

For to år siden skulle Kristine Rathmann Nielsen for første gang fejre jul uden sin mor.

Moren var død tre måneder tidligere, og den dengang 21-årige datter befandt sig stadig i et følelsesmæssigt chok juleaften.

- Jeg lod som om, det var okay, måske fordi det ikke rigtigt var gået op for mig, eller også fordi det bare var helt vildt svært, fortæller hun og uddyber:

- Man skal have det hyggeligt og være glad i julen, og det var svært at sidde og være ked af det, fordi man ikke ville ødelægge stemningen.

Kristine Rathmann Nielsen kom efterfølgende i en sorgterapigruppe, hvor hun fik en opgave om at skrive et særligt julebrev til sin afdøde mor.

Det brev har hjulpet hende til at komme i kontakt med minderne og føle, at hendes mor er med på den traditionsrige aften. Derfor skriver hun også et julebrev i år, fortæller hun i 'Go’ morgen Danmark'.

Kære mut! I år gik det sådan rigtigt op for mig, at du ikke kommer tilbage

Uddrag af Kristine Rathmann Nielsens julebrev

Brevet fik hende til at føle noget igen

Kristine Rathmann Nielsen skrev brevet til sin mor sidste jul, og hun læste det højt for sin sorggruppe.

Her kan du læse et udkast af brevet:

Kære mut! I år gik det sådan rigtigt op for mig, at du ikke kommer tilbage. Julen bliver virkelig aldrig den samme igen. Dagen startede hos Lauras forældre, hvor vi vågnede op til lækker morgenmad. Jeg nyder at være hos dem, og de behandler mig nærmest som deres eget barn. Det er helt vildt rart, og det holder den ensomhedsfølelse, som godt kan opstå indeni mig, lidt på afstand. Men ensomhedsfølelsen er der, og den har især været der her i julen.

For Kristine Rathmann Nielsen gav brevet hende kontakt til moren igen.

- Jeg havde gået i gruppen i tre måneder på det tidspunkt, og det var først henover julen, at jeg virkelig fik kontakt til hende igen. At jeg kunne huske hende, hendes værdier, traditioner, og hvad hun gik op i. Det gav mig helt vildt meget, fordi jeg følte, at jeg havde glemt hende, siger hun.

Hvis ikke vi taler om de døde, så er det næsten, som om de ikke har levet

Preben Engelbrekt, Stifter og direktør i Det Nationale Sorgcenter

Julebrevet blev et vendepunkt for, hvordan hun tacklede sin sorg – især juleaften:

- Det var rart, fordi jeg altid har været meget følelsesladet, så jeg kunne ikke kende mig selv i det der med at være så kold. Så det var rigtig rart at kunne mærke noget igen – at turde være ked af det og turde snakke om det, fortæller hun.

Sorgekspert: Julen er særlig hård for de efterladte

Preben Engelbrekt, direktør og stifter af Det Nationale Sorgcenter, fortæller, at julen er særlig hård for de efterladte.

- Det er, fordi der er så mange traditioner forbundet med julen. Det er jo også typisk over en hel måned, at man holder jul, og der bliver det så svært, når man har mistet en forælder, fordi der skal man se i øjnene, at det aldrig bliver, som det var engang, siger han.

Derfor er julebreve en af de metoder, som sorgcentrets terapigrupper bruger for at dele sorgen – men også de gode minder.

- Hvis ikke vi taler om de døde, så er det næsten, som om de ikke har levet. Alle sidder juleaften og tænker på den, der mangler, men ingen taler om det, fordi man er bange for at gøre hinanden kede af det. Så bliver man jo enormt alene med sin sorg, forklarer Preben Engelbrekt.

- Og det er et kæmpe problem for de efterladte, for hvis der er noget de har brug for, så er det, at vi taler med dem, siger han.

Vil skrive brev igen i år

Kristine Rathmann Nielsen holder i år jul hos en veninde og hendes forældre, fordi de har mange traditioner, der minder om hendes mor.

Og hun fortsætter med at skrive et julebrev til sin mor.

- Jeg vil skrive et brev til hende 23. eller 24. Der vil jeg skrive om, hvad jeg skal, og at det højst sandsynligt bliver rigtig meget i hendes ånd. Og så skal jeg på kirkegården og lige sige hej, fortæller hun.

Se hele interviewet med Kristine Rathmann Nielsen og Preben Engelbrekt i 'Go’ morgen Danmark' på TV 2 PLAY.