Coronavirus

Professor måtte næsten knibe sig i armen efter vaccinenyt fra USA

Professor er glad for, at de amerikanske myndigheder anbefaler en nødgodkendelse af endnu en vaccine. Men der er stadig et par ubesvarede spørgsmål.

En ekspertgruppe under den amerikanske lægemiddelstyrelse meldte torsdag aften ud, at de anbefaler en nødgodkendelse af selskabet Modernas vaccine mod covid-19.

Dermed er det den anden vaccine mod virussen, der står til at blive godkendt i USA, efter Pfizer/Biontechs.

Ifølge Jens Lundgren, professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet, måtte han næsten knibe sig selv i armen over nyheden, fortæller han.

- Det her er toppen af et meget intenst forløb det seneste år, og nu er det lykkedes i to parallelle forsøg at komme frem til samme resultat, hvor en vaccine reducerer risikoen for både sygdom og alvorlig sygdom meget markant, siger Jens Lundgren til TV 2.

Ekspertgruppen stemte enstemmigt for nødgodkendelsen.

Det er ifølge Jens Lundgren sidste skridt før, at vaccinen kan blive udrullet i USA.

94,5 procents effektivitet

EU tager stilling til Moderna-vaccinen 6. januar. Godkendes den, har EU en kontrakt på 80 millioner vaccinedoser.

En godkendelse i USA kan dog betyde, at EU beslutter at planlægge et møde tidligere end det hidtil udmeldte – det gjorde man nemlig også med Pfizer-vaccinen, der først skulle være behandlet 29. december, men nu bliver det 21. december.

- Man kunne forestille sig, at man rykkede mødet (om vaccinen, red.) frem, ligesom man gjorde med Pfizer, siger Jens Lundgren.

Modernas vaccine vurderes at have en effektivitetsrate på 94,5 procent, konkluderer en rapport, der kom kort inden anbefalingen af godkendelsen.

Begge vaccinerne skal gives i to doser for at have optimal effekt.

Tilfælde med allergiske reaktioner

Der er dog et par ting, der stadig skal falde på plads, fortæller professoren.

Det mest presserende er, at man ikke ved, hvor længe effekten af vaccinen varer, fordi man i sagens natur ikke har været i stand til at lave langsigtede forsøg.

- Holder den seks måneder, 12 måneder, 24 måneder eller endnu længere? Vi bliver nødt til at sætte studier op for at få belyst, hvor længe vaccineeffekten holder sig, siger Jens Lundgren.

Derudover peger han på, at der er registreret bivirkninger ved de to vacciner. Det kan vise sig ved at være rødmen, hvor vaccinen bliver sprøjtet ind, hævede lymfeknuder i armhulen eller feber.

Bivirkningerne varer en til fire dage og er mere intense efter anden injektion.

Jens Lundgren fortæller, at der er observeret et par tilfælde af allergiske reaktioner hos personer, der har fået vaccinen, og det skal der holdes nøje øje med, fortæller han.

- I sagens natur vaccinerer vi jo en rask person, og der skal vaccinen selvfølgelig ikke skabe sygdom. Så det er der virkelig fokus på, lyder det fra Jens Lundgren.

Ifølge professoren har der været to tilfælde af allergiske reaktioner i Storbritannien og et i Alaska.

Væsentlig forskel på de to vacciner

Pfizer/BioNTechs vaccine blev godkendt tidligere på måneden, og i USA og Storbritannien er man begyndt at vaccinere.

De to vacciner er af samme type, da de begge virker gennem genetisk kode.

Men en væsentlig forskel på de to er, at vaccinerne kan opbevares ved meget forskellige temperature.

Modernas vaccine kan opbevares ved -20 grader, hvilket svarer til en almindelig fryser, og Pfizers skal opbevares ved -70 grader. Sidstnævnte stiller væsentligt højere krav til blandt andet distributionen af vaccinen.

Det gør det nemmere at distribuere Moderna-vaccinen ud til mere afsides dele af USA, skriver New York Times, fordi det ikke kræver lastbiler med ultrakolde fryserum.

Derudover er Moderna lidt mere effektiv til at beskytte personer under 65 år, hvor den ifølge rapporten viser sig over 95 procent effektiv. For personer over 65 år er beskyttelsen omkring 84 procent.

I EU kan man begynde at vaccinere med Pfizer-vaccinen 27. december.

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde dog torsdag, at det muligvis kan ske allerede før.