Samfund

Plejere fra Kongsgården sigtet efter afsløringer i TV 2-dokumentar

TV 2 Dokumentaren om demensramte Else Marie Larsen får nu politiet til at sigte en række ansatte fra plejehjemmet Kongsgården i Aarhus.

Flere medarbejdere fra plejehjemmet Kongsgården i Aarhus bliver nu sigtet for forskellige overtrædelser af straffeloven på baggrund af den behandling, som de udsatte den 90-årige demenspatient Else Marie Larsen for i dokumentaren ’Plejehjemmene bag Facaden’.

Behandling, som nu får Østjyllands Politi til at sigte flere af de ansatte.

- Vi kan bekræfte, at der er sigtet flere personer i sagen, men hvor mange, der er sigtet, og hvad de er sigtet for, ønsker vi ikke at oplyse på nuværende tidspunkt, fortæller advokaturchef Jacob Balsgaard fra Østjyllands Politi i en skriftlig udtalelse til TV 2.

Bøde eller fængsel

Ifølge TV 2s oplysninger er der rejst sigtelser mod fire ansatte fra Kongsgården. Sigtelserne drejer sig ifølge TV 2s oplysninger om overtrædelse af i hvert fald Straffelovens paragraf 157, der forenklet sagt handler om grov forsømmelse eller skødesløshed i forbindelse med det at være ansat i det offentlige. Strafferammen for overtrædelse af den paragraf er bøde eller fængsel op til måneder.

I dokumentaren *Plejehjemmene bag Facaden’ så man, hvordan flere af de anonymiserede ansatte på Kongsgården bevidst undlod at skifte ble på Else Marie Larsen, og hvordan plejerne lod den 90-årige demente kvinde hænge i en loftslift i syv minutter, selvom Else Marie Larsen gentagne gange udtrykte stærke smerter og ville sættes ned.

Flere eksperter betegnede i dokumentaren behandlingen af Else Marie Larsen som 'uværdig', 'umenneskelig' og 'et overgreb'.

Lettet familie

Det var familien til Else Marie Larsen, der anmeldte plejerne til politiet i forlængelse af dokumentaren.

- Det er nu cirka otte måneder siden, at vi anmeldte de pågældende plejere til politiet, så det er da en lettelse for hele familien, at der nu sker noget fra politiets side. Tilbage står, at vi også håber på, at der bliver placeret et ansvar ved selve forvaltningen og ledelsen, for det kan da ikke være rigtigt, at det kun er folkene på gulvet, der skal straffes, siger Brian Sten Larsen, der er Else Marie Larsens søn.

Udover politiets sigtelser har dokumentaren allerede haft store konsekvenser for flere ansatte i Aarhus Kommunes ældrepleje. I første omgang modtog en række ansatte på Kongsgården både fyresedler, skriftlige advarsler og påtaler. Den daglige leder af Kongsgården blev også fjernet, ligesom en områdechef fratrådte sin stilling.

Ingen kommentar fra rådmand

TV 2 har bedt om en kommentar til sigtelserne mod plejerne fra FOA Aarhus. Men formand for FOA Aarhus, Inge Jensen Pedersen, fortæller, at hun har ’ingen kommentarer, da det drejer sig om en personlig sagsbehandling’.

Heller ikke den ansvarlige rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, Jette Skive (DF), har ønsket at kommentere sigtelserne mod plejerne fra Kongsgården.