Samfund

Læge i Ishøj bliver en af de første, der skal vaccinere mod corona: - Klar, også hvis det bliver juleaften

Læge Tomas Henckel Johansen skal vaccinere beboere på to af de plejehjem, der får vaccinen først.

Et lys for enden af tunnelen.

Sådan beskriver Tomas Henckel Johansen, læge på Ishøj Lægecenter ved København, udsigten til endelig at kunne vaccinere nogle af de første danskere med en coronavaccine.

Han skal vaccinere beboere og personale på to plejecentre i Ishøj, Kærbo og Torsbo, der bliver de første til at modtage vaccinationsdoserne i Region Hovedstaden.

Den præcise dato for, hvornår Tomas Henckel Johansen må give det første stik, er endnu ikke meldt ud, men han er klar til at inddrage juleferien:

- Vi står standby, også hvis det er juleaften. Vi ved ikke, om vi kommer først eller senere og i hvilken takt vaccinerne rulles ud, men når de først er i landet, er alle indstillet på, at det skal gå så hurtigt som muligt, siger han.

Plejehjemmene i landets fem regioner er prioriteret i forhold til kommunernes incidenstal – antal smittede per 100.000 – 10. december. Og da Ishøj på det tidspunkt havde Region Hovedstadens højeste incidenstal er det beboere og personale på de to plejehjem, der som nogle af de første bliver vaccineret.

Tidligere har det været beskrevet, at ti procent af danskerne ikke vil tage coronavaccinen, men Tomas Henckel forventer, at opbakningen til vaccinen er stor i Ishøj.

- Det er mit indtryk, at mange på plejehjemmene tager positivt imod vaccinen, siger han.

Tre plejehjem i Herlev får vaccinen første dag

I Herlev Kommune, ikke langt fra Ishøj, er beboerne og personalet på tre plejehjem også blandt de allerførste, der bliver vaccineret i Danmark.

Ifølge listen over rækkefølgen er de tre plejehjem nummer fire, fem og seks på listen over de i alt 190 plejehjem i Region Hovedstaden, hvor beboerne skal vaccineres.

- Beboerne glæder sig. De glæder sig til at vende tilbage til deres normale liv, siger Lene Thrane-Møller, funktionsleder for de tre plejehjem i Herlev Kommune.

Hun har fået at vide, at vaccinen kan nå ud til ti plejehjem om dagen, når den er ankommet – datoen for den ankomst kender hun ikke. Men det betyder, at de tre plejehjem i kommunen får vaccinen den første dag.

Klar til at vaccinere

På de tre plejehjem er man klar til at vaccinere beboere og personale, så snart vaccinen er kommet – også hvis det bliver 24. december.

- Vi håber egentlig ikke, det bliver lige præcis den dag, men vi er klar, hvis det bliver, siger Lene Thrane-Møller.

I de seneste dage har personalet brugt ressourcer på at spørge både beboere og personale, om de vil vaccineres. Cirka 120 af de godt 160 beboere på de tre plejehjem har sagt ja. Blandt de ansatte har 120 sagt ja.

- Men der er kun tale om tilkendegivelser. Man kan ændre mening helt frem til vaccinationen, understreger Lene Thrane-Møller.

Også de cirka 100 ansatte i hjemmesygeplejen og hjemmeplejen i kommunen vil blive tilbudt vaccination, og det vil foregå på to af kommunens tre plejehjem.