Du har set hendes ansigt i utallige coronakampagner – men hvem er hun?

Da Maria Koch Aabel i foråret sagde ja til at medvirke i informationsvideoerne, havde hun ingen idé om, at hun snart ville blive et kendt ansigt.

Du kender sikkert hendes ansigt fra tv-kampagner, videoer på sociale medier eller fra bannere i byrummet. Og hendes stemme fra spots i radioen.

De seneste ti måneder har hun nemlig medvirket i kampagner fra Sundhedsstyrelsen, hvor hun på en pædagogisk og nærværende måde forklarer og uddyber, hvordan man skal forholde sig til myndighedernes anbefalinger om alt lige fra børnenes legeaftaler, halloweenfester og selvisolation.

Maria Koch Aabel er chefkonsulent inden for forebyggelse og sundhedsfremme i Sundhedsstyrelsen, og før coronapandemien ramte Danmark, arbejdede hun med forebyggelse og kampagner inden for alkohol- og stofområdet.

Men i februar kom meldingerne om de første tilfælde af coronasmitte i Danmark, og Maria Koch Aabel sagde ja til opgaven med at koordinere og planlægge Sundhedsstyrelsens borgerrettede kommunikation om den nye virus.

På det tidspunkt anede hun ikke, hvor stor en opgave det ville blive.

Arbejdede i døgndrift

Opgaven med at lave informationsvideoer er bare én af rigtigt mange opgaver på hendes bord. I starten gik det hele meget stærkt, og de første kampagnefilm blev skudt i al hast uden meget forberedelse.

Og det var første gang, at Maria Koch Aabel prøvede at lave film til tv.

- Særligt i de første måneder var der nogle af filmene, der blev produceret sent om aftenen eller lørdag formiddag. Vi arbejdede i døgndrift – også ud på natten, siger Maria Koch Aabel.

Her kan du se en video med Maria Koch Aabel, der fortæller om børn og legeaftaler fra 19. marts 2020.

Hun har ikke tal på, hvor mange film hun har lavet de seneste ti måneder. Men det er mange. Og hun kan tydeligt mærke, at det har gjort hende til et kendt ansigt i det offentlige rum.

Hun kan mærke genkendelsen i folks lange blikke, og hun får også spørgsmål og kommentarer, når hun en sjælden gang har fri og bevæger sig ud.

- Så er der dem, der kommer over til mig og oftest siger et par søde ord og takker for indsatsen. Det er fantastisk at få det rygklap, siger hun.

Der kommer også beskeder på sociale medier. Nogle er søde, mens andre er knap så imødekommende og positive.

Savner at kramme

Maria Koch Aabel har ikke selv haft coronavirus helt inde i den nærmeste familie. Hun bor i Roskilde med sin mand og to sønner på 8 og 11 år.

Men hun har tætte venner, der har været smittet, og familiens hverdag er – ligesom så mange andres – også blevet påvirket af restriktionerne.

De to drenge har været hjemsendt fra skole, og familien har også været i selvisolation, fordi de havde været i nærkontakt med en coronasmittet.

De har fået god hjælp af familien og af forældre til børnenes venner, som har hjemmeskolet alle børnene hjemme hos dem i de perioder, hvor skolerne har været lukket.

- Jeg ved ikke, hvad vi skulle have gjort uden deres hjælp. Det har været fantastisk at opleve den støtte, når man ikke har nogle bedsteforældre, der kan passe, fordi de er i risikogruppen, siger hun.

Børnenes bedsteforældre er i risikogruppen for et alvorligt sygdomsforløb, hvis de bliver smittet, og derfor har kontakten med dem været meget begrænset under pandemien.

- Vi glæder os alle sammen meget til, at vi på et tidspunkt kan være sammen igen. Man trænger til det der fysiske kram og kontakt. Det er det, jeg savner mest, siger hun.