Danmark sætter kedelige corona-rekorder
- Det går den forkerte vej. Folk skal virkelig tænke sig om, advarer professor.
Der er for anden dag i træk registreret rekordmange smittede med coronavirus i Danmark på et døgn.
4508 er testet positiv for covid-19 – en stigning fra 4043 dagen inden.
Der er blevet foretaget 141.172 test, og positivprocenten er 3,19.
Derudover er 1083 testet positiv for covid-19 i Falcks lyntestcentre.
Antallet af indlagte er steget med 130. Det er det højeste antal nye indlæggelser på et døgn, men da 78 også er blevet udskrevet, er det samlede antal totale nye indlæggelser 52.
Det samlede antal indlagte er 568. Det er det højeste i Danmark siden pandemiens begyndelse. 79 er indlagt på intensiv, hvoraf 52 er i respirator.
15 flere er døde. Dermed er 1007 danskere nu døde, mens de var syge med covid-19.
- Folk skal virkelig til at tænke sig om
De nyeste tal er meget bekymrende, mener Jan Pravsgaard Christensen, der er professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet.
- Det går den forkerte vej. Folk skal virkelig tænke sig om. De skal gøre, hvad de kan, for at minimere spredningen, siger han.
Ifølge Jan Pravsgaard Christensen er vi på vej i retning af 5000 smittede om dagen inden jul. Og det bliver værre, før det bliver bedre, siger han.
- Det bør få folk til at tænke, om de skal holde normal jul. Kunne man ikke bare aflevere julegaver på dørtrinnet og holde en stor påskefrokost, når det her er slut?, spørger han.
Hver gang smittetallene er høje, kan man inden for en kort periode forvente endnu højere indlæggelsestal, forklarer han.
- Sundhedssystemet er presset. Det er ikke en katastrofe endnu, men med dem, der forventes indlagte for de seneste ti dages smitte, vil det give rigtig meget pres, siger han.
Region Hovedstaden presset
De seneste fem dage har der været en stigning på knap 60 procent i antallet af indlæggelser med coronapatienter på sygehusene i Region Hovedstaden.
Tirsdag besluttede Region Hovedstaden at udskyde 40 procent af de ikke-akutte behandlinger, så der er plads til et stigende antal indlagte.
Region Hovedstaden står den seneste uge for over halvdelen af det samlede smittetal på landsplan.
De høje smittetal i hovedstaden og resten af landet betyder, at danskerne måske skal indstille sig på en lang nedlukning, mener Jan Pravsgaard.
- Folk skal til at indstille sig på, at den nedlukning, der starter 25. december, fortsætter ind i januar, hvis det her ser lige sådan ud 3. januar, siger han med henvisning til den dato, som en stor del af nedlukningen lige nu varer til.
Behandlingsgarantien udskudt
Med rekordmange coronaindlagte er sundhedsvæsenet presset, men det er stadig patientsikkert. Det vurderer Kasper Iversen, der er professor ved Københavns Universitet og overlæge på Herlev-Gentofte Hospital.
- Det kan håndteres, og det er patientsikkert, vil jeg mene, men selvfølgelig er vi pressede. Det kræver, at alt mandskab arbejder igennem, og at vi kalder ekstra folk ind.
Regeringen har fredag valgt at udskyde behandlingsgarantien til 1. marts for patienter på grund af udbredelsen af coronavirus.
Behandlingsgarantien dækker over, at danske patienter har ret til at blive behandlet inden for en måned.
Hvis ikke de offentlige sygehuse kan behandle inden for den frist, træder det frie sygehusvalg i kraft, og patienter kan frit gøre brug af det private sundhedsvæsen i stedet.