Coronavirus

Coronasmitte fundet hos 809 turister efter stramninger, der skulle forhindre det

Rigspolitiet oplyser, at man kun foretager stikprøver blandt udlændinge, der rejser ind i Danmark.

Det har tilsyneladende ikke haft den store effekt, at regeringen fra midnat natten til 26. oktober indførte et krav om, at tilrejsende udlændinge skulle forevise en negativ coronatest, der ikke var mere end 72 timer gammel.

For mens der i efterårsferien og ugen efter blev fundet henholdsvis 117 og 125 smittede blandt udlændinge på besøg i Danmark, blev der i ugerne efter indrejsestramningerne fra begyndelsen af uge 44 fundet endnu flere.

I uge 44 blev der fundet 119 smittede, mens antallet af smittede udlændinge i uge 45 var 183. Siden steg antallet af smittede til over 200 personer om ugen.

Først i uge 48 faldt antallet af smittede udlændinge til under 100 - dog var der fortsat en høj positivprocent blandt de testede.

Det viser en aktindsigt som TV 2 har fået hos Statens Serum Institut.

- Der sker en smitteimport til Danmark fra andre lande, men præcist hvor meget ved vi ikke. Vi får dagligt meldinger om personer, der rejser ind eller ud af Danmark, og som kan være positive. Grænserne er jo ikke hermetisk lukkede og tilrejsende udlændinge bringer smitte ind i Danmark, siger overlæge Anders Koch fra Statens Serum Institut.

Smitteimport fra England

Et nyligt eksempel er en særlig covid-19-virusstamme, der er opstået i England. Denne særlige variant er også fundet hos ni danske coronasmittede.

- Min vurdering er, at der her er tale om smitteimport fra England. Ellers skulle identiske mutationer være opstået uafhængigt af hinanden to forskellige steder – og det er ikke sandsynligt, siger Anders Koch.

Netop denne variant vækker bekymring hos myndighederne af samme grund, som den særlige nordjyske minkmutation gjorde det – for måske virker de kommende vacciner ikke så godt på denne type coronavirus.

- Det generende ved denne engelske stamme er, at den har nogle mutationer i det område af arvematerialet, der koder for spike-proteinet, som er angrebspunktet for vacciner og antistoffer. Det kan teoretisk have betydning for, hvor modstandsdygtigt virus er overfor antistoffer eller vacciner, men om det har det i den virkelige verden, ved vi ikke, siger Anders Koch.

Lyntest ved grænsen

Samlet set er der i Danmark fundet 1296 smittede udlændinge på besøg i landet siden begyndelsen af august.

Håbet fra myndighedernes side var, at smitteimporten kunne bremses med et krav til indrejsende udlændinge fra højrisikolande om, at de skulle have et anerkendelsesværdigt formål med deres indrejse og kunne fremvise en negativ coronatest, der ikke var mere end 72 timer gammel.

Men det har vist sig ikke at være nok. Og det er her hurtigtestene kommer ind i billedet.

For allerede i slutningen af oktober foreslog flere sundhedsordførere, at der blev indført lyntest af indrejsende udlændinge for at komme smitteimporten til livs.

Det kunne klart godt give en ekstra sikkerhed, så længe det ikke erstatter noget andet.

Overlæge Anders Koch, Statens Serum Institut om lyntest

I Statens Serum Institut er man ikke afvisende overfor ideen.

- Det kan være en mulighed. Det kunne klart godt give en ekstra sikkerhed, så længe det ikke erstatter noget andet. Men det er ikke godt, hvis folk tænker: "Jeg er blevet frikendt i lufthavnen af en hurtig antigentest, så derfor behøver jeg ikke tage de samme hensyn som ellers", forklarer Anders Koch.

Han påpeger, at man ikke skal stole på et negativt svar i en lyntest, men skal fortsætte med at spritte af, holde afstand og være opmærksom på symptomer på smitte.

Det er altid en konkret afvejning i hvilket omfang politikredsene vælger at kontrollere

Rigspolitiet

Hos Rigspolitiet oplyser man, at der kun foretages stikprøvevis kontrol af, om indrejsende turister er i besiddelse af en negativ coronatest, der ikke er mere end 72 timer gammel – altså fra testen er taget til indrejsetidspunktet.

- Det er altid en konkret afvejning, i hvilket omfang politikredsene vælger at kontrollere. Her tager man blandt andet hensyn til brug af ressourcer, kontrollens effektivitet samt hensynet til trafikafviklingen, skriver Rigspolitiet i en mail til TV 2.

Rigspolitiet tilføjer i den forbindelse, at man har set eksempler på forfalskede coronapas, men man vurderer ikke, at det er et meget udbredt fænomen.

Statens Serum Institut oplyser, at Danmark og EU på nuværende tidspunkt ligger tæt i smittetal. I EU var der 395 smittede per 100.000 indbyggere i uge 48 og 49, mens Danmark ligger lidt lavere med 365 smittede per 100.000 indbyggere i uge 50.