Samfund

Danskerne har sat den kollektive trafik på pause

Både Molslinjen og DSB har lempet på deres billetpolitik, så alle billetter kan ændres løbende.

At lukke Storebæltsbroen eller indføre andre rejserestriktioner, har ikke været på tale, sagde direktøren i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, onsdag.

Det har flere eksperter ellers opfordret til.

Der er ikke mange, der booker julerejser lige nu

Jesper Maack, Molslinjens kommunikationschef

Men noget tyder på, at danskerne alligevel skruer ned for deres rejseaktivitet henover julen.

Normalt byder december på nogle af årets travleste rejsedage, men sådan bliver det ikke i år, fortæller flere af landets største trafikselskaber.

De oplever nemlig et stigende antal afbestillinger og ændringer i folks billetter i december.

Det sker i kølvandet på høje smittetal og udsigten til nye restriktioner.

Færger

Hos Molslinjen, som både har færgeruter i Kattegat og i Østersøen, kan de konstatere, at der er forskel på tilstrømningen af passagerer alt efter, hvilken rute der er tale om.

Det fortæller kommunikationschef hos Molslinjen, Jesper Maack.

Hvor ruten mellem Sjællands Odde og Aarhus har 30 procent mindre juletrafik end normalt, er færgetrafikken på ruterne mellem øerne, herunder Bornholm, stort set uændret, siger han.

Men der er ingen tvivl om, at passagererne i øjeblikket afventer situationen, siger Jesper Maack:

- Der er ikke mange, der booker julerejser lige nu.

Fly

Hos flyselskabet DAT, der primært flyver indenrigsrejser ud fra Kastrup, Bornholm og Jylland, oplever de nøjagtigt det samme. Det fortæller direktøren, Jesper Rungholm.

Det gælder både ruten mellem København og Midtjylland samt København og Bornholm, hvor sidstnævnte er faldet med 11 procent sammenlignet med december sidste år.

Omvendt er antallet af passagerer mellem København og Aalborg næsten uændret.

Også SAS melder om færre indenrigsrejsende i december, oplyser SAS’ pressechef, Sille Beck-Hansen, i et skriftligt svar til TV 2.

Det er både sammenlignet med flytrafikken i november i år og december sidste år. Hun ønsker dog ikke at oplyse præcis, hvor stor en nedgangen har været.

Bus

Flixbus har valgt ikke at køre med fuld kapacitet i december, og derfor er der også væsentlig færre af deres grønne busser på landets motorveje, end der normalt. Det fortæller Kajsa Ekelund, som er presseansvarlig hos Flixbus i Danmark.

Ligeledes tegner der sig også et billede af færre passagerer fra begge sider af landet. Det kunne Flixbus allerede konstatere i begyndelsen af denne uge. Af den grund er der heller ikke udsigt til fyldte busser i juledagene, siger hun.

I december kører Flixbus blandt andet på ruter mellem København, Aarhus og Viborg.

Tog

DSB kunne mandag melde om 20.000 refunderinger af togbilletter i december. Det svarer til en femdobling sammenlignet med december sidste år, fortæller kommunikationschef i DSB, Tony Bispeskov.

Generelt er der knap halvt så mange, som rejser med tog i december som der var sidste år, oplyser han til TV 2.

Onsdag meddelte Molslinjen, at alle deres billetter blev "sat fri", sådan at alle deres billetter for resten af 2020 og 2021 kan flyttes til en ny dato.

Også DSB har gjort det muligt at ændre eller refundere deres orangebilletter, der normalt ikke er en mulighed.