Coronavirus

BUPL vil have institutionerne i nødberedskab: Forældrene skal holde deres børn hjemme

På gårsdagens pressemøde varslede statsministeren en ny nedlukning. Det gælder dog ikke landets daginstitutioner, og det møder kritik fra BUPL.

Mens regeringen på et pressemøde onsdag aften varslede, at det meste af landet lukker ned, skal daginstitutionerne fortsat holde åbent.

Det er tid til at få sagt til forældrene, at de skal holde deres børn hjemme.

Elisa Rimpler, formand i BUPL

Af de nye restriktioner fremgik det, at skoleelever fra 0.-4. klasse sendes hjem, og at fritidstilbud, liberale erhverv og storcentre lukker ned.

Men daginstitutionerne indgår ikke i den nye nedlukning, og det undrer formanden i Børne- og Ungdoms Pædagogernes Landsforbund, BUPL, Elisa Rimpler.

- Jeg er meget overrasket over, at daginstitutionerne ikke bliver nævnt med et ord. Vi oplever en enorm bekymring blandt vores medlemmer og en decideret angst for, hvordan man skal komme igennem vinteren, siger hun.

Ifølge BUPL er 3,52 procent af de ansatte i vuggestuerne testet positiv for covid-19 – dermed er smitteniveauet blandt personalet i vuggestuer nu højere end for ansatte på plejehjem og i skoler.

- Der mangler et fokus på pædagogerne, der ikke har samme adgang til værnemidler og test, som vi ser i blandt andet ældreplejen. Coronaepidemien skaber et kæmpestort pres på pædagogerne, som nu er blevet så stort, at det nærmest er umenneskeligt, så der skal gøres noget, siger Elisa Rimpler.

Minister til pædagoger: Vi har brug for jer

Formanden for BUPL oplyser, at antallet af henvendelser fra bekymrede medlemmer er steget markant.

- Vi får stadig flere henvendelser fra pædagoger og ledere, som fortæller om umulige og meget utrygge forhold. Det havde vi håbet og forventet, at regeringen ville handle på, siger Elisa Rimpler.

I et opslag på Facebook henvendt direkte til pædagoger og ledere i daginstitutioner sender Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) en stor tak for indsatsen.

- Vi har sådan brug for jer til at tage jer godt af de børn, der har brug for pasning henover julen. Sundhedsmyndighederne vurderer, at det er forsvarligt og vigtigt, at de børn, der har brug for pasning hen over julen, kan blive passet, står der blandt andet.

I en pressemeddelelse fra Børne- og Undervisningsministeriet præciseres det, at daginstitutioner har mulighed for at dimensionere antallet af børn i tilfælde af sygdom.

Men det var ikke den udmelding, Elisa Rimpler havde håbet på.

- Det er tid til at få sagt til forældrene, at de skal holde deres børn hjemme. Det gør jeg gerne, når myndighederne ikke vil, siger hun og lægger vægt på, at der som minimum bør indføres skærpede restriktioner og nye regler for institutionerne på landsplan.

- Man burde lave nationale tiltag, som at forældrene ikke må komme ind i institutionerne, at pædagogerne ikke skal gøre rent og kan koncentrere sig om det pædagogiske. Hvis vi skal sikre det sidste lange, seje træk, så skal vi gøre en indsats for at sikre, at pædagogerne ikke falder som fluer. Det har ingen gavn af.

SF: - Daginstitutioner bør overgå til nødpasning

Hos SF bakker man op om BUPL's ønske om at få indført nødpasning i daginstitutionerne, siger Jacob Mark der er børneordfører for SF.

Hos SF bakker man op om BUPL's ønske om at få indført nødpasning i daginstitutionerne.

- Daginstitutionerne bør gå over til nødpasning nu og sende alle de børn, der kan være hjemme, på juleferie indtil januar. Situationen er dybt alvorlig, og daginstitutionerne er hårdt pressede. Vi er nødt til at skrue helt ned for blusset, siger Jacob Mark, børneordfører for SF.

Han mener, at institutionerne er presset så langt, at dagligdagen flere steder ikke kan hænge sammen, og det bekymrer ham.

Jacob Mark tror på regeringens gode hensigter, og at den ser daginstitutionerne som en kritisk funktion. Men det bør stemme overens med den oplevede virkelighed blandt pædagogerne.

- Man er jo nødt til at give bedre forhold og adgang til værnemidler og test. I dag er der ingen krav om, der skal bæres mundbind, når man afleverer, og pædagogerne har ikke adgang til hurtigere test eller testsvar, så jeg synes faktisk, at man har ladet dem lidt i stikken, siger Jacob Mark.