Coronavirus

Statsministeren opfordrer til en 'markant anderledes' nytårsaften

Politiet er "en anelse bekymret for nytårsaften", lød det ved pressemødet onsdag aften.

Nu ved vi, at vi ikke kan blive klippet i ugen op til juleaften. Og vi ved, at det sidste øjebliks panikjulegavekøb ikke skal gøres i det nærmeste storcenter.

Men hvad med nytåret? Pønser regeringen på særlige tiltag for årets sidste aften?

Det spurgte pressen ind til, da statsminister Mette Frederiksen onsdag aften annoncerede en ny nedlukning af Danmark.

En nedlukning, der betyder, at storcentre skal lukke fra torsdag morgen. At liberale erhverv som frisører skal lukke fra mandag. Og at al detailhandel med undtagelse af apoteker og dagligvarebutikker skal lukke fra 1. juledag.

En "specifik udfordring"

De nye restriktioner gælder frem til 3. januar, og det er også de restriktioner, regeringen forventer vil gøre sig gældende over nytåret, lød det fra Mette Frederiksen.

Der kan selvfølgelig altid opstå en situationen, hvor der igen er behov for at ”at tage fat på den ene eller anden måde”, påpegede hun. Men regeringen forventer ikke at skulle lave yderligere tiltag, som situationen er nu.

Der er dog ”en specifik udfordring i vores samfund omkring nytårsaften”, hvor store fester risikerer at sætte det hele over styr.

- Derfor vil vi allerede nu opfordre til, at man holder en markant anderledes nytårsaften, end vi plejer at gøre, sagde Mette Frederiksen.

Præcis hvad det vil sige, var statsministeren ikke tydelig omkring.

Men sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke tilføjede, at myndighederne snart vil melde nogle konkrete retningslinjer ud for, hvordan man kan holde nytårsaften på en sikker måde i år.

Man skal dog ikke tro, at effekten af den nye nedlukning åbner muligheder for et brag af nytårsfest.

- De store festers tid er desværre ikke lige nu, sagde Magnus Heunicke.

Politiet er bekymret

Rigspolitichef Thorkild Fogde var også til stede ved pressemødet, og han erkendte, at politiet er ”en anelse bekymret for nytårsaften” og især omkring midnat. For hvor juleaften er en ”politimæssig ret fredelig aften”, er nytårsaften normalt ”en politimæssig ret udfordrende aften”.

Han håber dog, at denne nytårsaften bliver anderledes.

- Hvis befolkningen følger de opfordringer, der er givet, så bliver nytårsaften anderledes. Men det er klart, at vi er i gang med at planlægge, hvordan politiet kommer igennem nytårsaften i god samklang med befolkningen uden unødvendige konfrontationer, sagde Thorkild Fogde.

Han mindede samtidig om, at der stadig gælder et forsamlingsforbud på højst ti personer. Og det gælder også nytårsaften - også når rådhusklokkerne ringer klokken 24.

- Så politiets kraftige opfordring til folk nytårsaften omkring midnat er helt klart: Lad være med at søge derhen, hvor man har gået hen traditionelt. Lad være med at søge ind på Rådhuspladsen. Lad være med at søge ned til søerne, hvis du er i København. Lad være med at søge ind til de centrale pladser i de andre store byer, lød det fra Rigspolitichefen.

Danmark befinder sig nu i en situation, hvor hele landet er på det, der hedder risikoniveau 4. Det er det næsthøjeste niveau, og det betyder, at der er udbredt samfundssmitte.

Onsdag blev der registreret 3692 nye tilfælde af coronavirus for det seneste døgn.