Operation X

Nye problemer med beton i kritiseret højhus

Eksperter er rystede over kvaliteten af betonen i bærende søjler i stort højhusbyggeri.

Det skandaleramte højhusbyggeri i København ved navn ‘Njalstårnet’ bliver nu ramt af nye store problemer.

Tidligere på året standsede kommunen prestigebyggeriet, fordi kvaliteten og styrken af betonen i fundamentet var langt dårligere end påkrævet, og nu breder problemerne sig op igennem det 86 meter høje tårn, som entreprenøren Bach Gruppen står bag.

Foreløbige prøveresultater fra de bærende søjler i højhuset viser, at søjlerne er helt ned til halv styrke af, hvad de burde være.

Det fremgår af mødereferater og notater fra Københavns Kommune, som Operation X har fået aktindsigt i.

Rystede eksperter

Den alt for svage beton i højhusets bærende søjler vækker opsigt hos flere eksperter.

- Jeg troede simpelthen ikke, at sådan noget foregik i Danmark. Hvis beton bliver overbelastet, så bryder det sammen, og det siger næsten sig selv, at det er rigtig skidt, hvis de bærende elementer i et højhus bryder sammen. Det ville jo være en katastrofe, siger professor ved Institut for Byggeri, By og Miljø ved Aalborg Universitet Lars Damkilde.

- Betonens styrker er chokerende. Jeg har aldrig hørt om noget lignende, siger Bjarne Christian Jensen, professor emeritus på Syddansk Universitet med speciale i betonkonstruktioner.

OPERATION X FØLGER SAGEN

Har du kendskab til sager om krænkende adfærd i Forsvaret? Så tip Operation X, der lige nu arbejder på et program om netop det emne, på x@tv2.dk.

Lars Damkilde understreger, at højhuset ”nok ikke styrter sammen i morgen”, men at det omvendt heller ikke er ”usandsynligt”.

- Jeg skulle ikke bo der i hvert fald, siger han.

Betonværk i strid med reglerne

Det er Bach Gruppens eget datterselskab BG Beton, der har produceret beton til søjlerne.

Det er foregået på byggepladsen på et mobilt betonblandeværk uden certificering, hvilket betyder, at der ikke har været nogen ekstern kontrol med produktionen, og det er i strid med bygningsreglementet at levere ikke-certificeret beton til byggerier af den størrelse.

Bach Gruppen ønsker ikke at stille op til interview, men i et skriftligt svar skriver direktør Lene Christensen, at Bach Gruppen ikke kendte til den manglende certificering, da den nu afdøde direktør Henrik Steffensen ifølge hende har holdt det hemmeligt ved at sende "misvisende" mails og statusopdateringer.

Svigtet af underleverandør

Henrik Steffensen døde i april 2019 i en bilulykke, men alligevel fortsatte produktionen af beton til de bærende søjler på det ucertificerede værk under en ny direktør.

- Det er altid nemt at være bagklog, og jeg ville da ønske, at den nuværende ledelse havde været opmærksom på certificeringerne på de enkelte værker, skriver hun.

Lene Christensen skriver desuden, at det ikke var Bach Gruppen selv, der stod for selve støbearbejdet. Til den opgave havde de hyret en underleverandør, som nu får kritik fra direktøren.

- Støbningen af søjlerne er blevet udført af en underleverandør, der desværre ikke har leveret og kvalitetssikret som aftalt. Det er vi selvfølgelig meget ærgerlige over, og vi er lige nu i gang med at finde ud af, hvordan det kunne ske, skriver hun.

Ingen løsning endnu

Trods de svage søjler og det uholdbare fundament oplyser Bach Gruppen, at de og deres rådgivende ingeniør fortsat anser højhuset for ”sikkert på den korte bane”.

De arbejder nu på at finde en løsning på de svage søjler. Deres første bud er at forstærke søjlerne med såkaldte kulfiberbånd, men den løsning ser det ikke ud til, at de kommer igennem med.

Kommunens rådgivere fra Aalborg Universitet og COWI vurderer, "at der ses en stor udfordring i hvorledes søjlernes styrke, af Bach Gruppen, kan dokumenteres” ved brug at kulfiberforstærkning, da metoden ikke er anerkendt i de europæiske byggenormer Eurocodes.

- Det kommer ikke til at ske. Det er ikke en anerkendt metode, mener professor Lars Damkilde.

Garantier fra Bach Gruppen

Direktør i Bach Gruppen, Lene Christensen, lover, at “når bygningen engang står færdig, har vi et fuldt funktionsdygtigt højhus.”

- Det er meget vigtigt for os at sige, at vi af egen drift undersøger hele bygningen, og uanset om det viser sig, at vi eller andre har lavet en fejl, tager vi det fulde ansvar og sørger for udbedring, skriver hun.

Der er således lagt op til yderligere forhandlinger om søjlernes fremtid, når Bach Gruppen skal til møde igen med Københavns Kommune i den kommende tid.

Bach Gruppen mangler også fortsat at præsentere en løsning på problemerne med fundamentet, som kommunen vil acceptere.

Ved du noget om Bach Gruppen, kan du kontakte journalist på Operation X Kasper Randrup-Thomsen direkte på kart@tv2.dk eller via signal nummer 20243743. Du kan også henvende dig via https://tv2.dk/secure.