Coronavirus

Her er den danske vaccine-plan fra godkendelse til stik

Under tre døgn efter, vaccinen er godkendt i EU, kan den første dansker vaccineres ifølge SSI's plan.

Efter EU-Kommissionen mandag 21. december godkendte Pfizer og BioNTechs coronavaccine kan de første vaccinedoser allerede ankomme i Danmark indenfor de første 24 timer.

Men selvom Danmark ifølge rapporten "Organisering af vaccination mod COVID-19" fra Sundhedsstyrelsen, allerede tre dage efter ankomsten til Danmark planlægger at begynde vaccinationen, må vi ligesom de øvrige EU-lande vente med at begynde indtil 27. december.

I hvert fald hvis det står til EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

På et pressemøde mandag aften sagde von der Leyen, at den sene vaccinationsstart skyldes det, der kan beskrives som en 'solidaritets-aftale' EU-landene imellem.

Aftalen betyder, at ingen begynder vaccinationen, før alle EU-lande har modtaget deres første forsendelser af vaccinen, sagde von der Leyen på pressemødet.

Først hos SSI

Ifølge Sundhedsstyrelsens rapport "Organisering af vaccination mod COVID-19" er den danske tidsplan følgende:

Det første sted, vaccinerne gør ophold på dansk jord, er i Statens Serum Instituts frysere i København. Her skal de pakkes om og fordeles mellem landets fem regioner samt Grønland og Færøerne.

Det forventes, at der i første bølge vil ankomme 615 kasser med 195 antal multidosis hætteglas, der hver indeholder fem vaccinedoser - det vil sige 599.625 doser i alt.

Efter ompakning i SSI skal vaccinerne videre til regionernes sygehusapoteker, og det er også her, de første vaccinationer kan finde sted.

Derefter bliver vaccinedoserne sendt videre til landets sygehuse, plejecentre og nyoprettede vaccinationscentre og transportable "satellitenheder."

Nye centre og satellitenheder

Planen dækker endnu kun første bølge af vaccinationsindsatsen, og derfor kun en del af danskerne - det er udvalgt personale på sundheds- og ældreområdet samt borgere i øget risiko.

Senere udrulles en bredere indsats, hedder det i rapporten.

Planen er, at der i første omgang oprettes et til to vaccinationscentre per region. På sigt skal antallet af vaccinationscentre skaleres op og et bredere udsnit af befolkningen vaccineres.

Ud over vaccinationscentrene skal regionerne etablere "satellitenheder", som kan nå folk i yderområder, for eksempel på mindre øer.